Zelenski nije objavio knjigu pod nazivom Moja borba

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski nije objavio knjigu pod nazivom Moja borba. Fotografija digitalno manipulisane knjige deli se u kolažu zajedno sa istoimenom autobiografijom i političkim manifestom Adolfa Hitlera i aludira na propagandistički nametnut narativ o Ukrajini kao nacističkoj zemlji.
Izvor: Printscreen / Facebook

Tvrdnja da će ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski krenuti stopama Adolfa Hitlera i objaviti knjigu Moja borba (Mein Kampf), pojavila se najpre na ruskim Telegram kanalima odakle se vrlo brzo proširila i na društvene mreže u našem regionu.

Izvor: Printscreen / Facebook

Fotografije korica istoimenih knjiga sugestivno su postavljene jedna pored druge ne bi li se stekao utisak da su, baš kao i naslovi, autori ovih knjiga po mnogo čemu „isti“.

Istinomer je, od februara do danas, u više navrata radio na analizi različitih oblika dezinformacija, uglavnom digitalnih manipulacija koje se brzo šire.

Upravo je fotografija sa naslovnicom „borbe“ Zelenskog primer kreiranja dezinformativnog narativa uz pomoć fotomontaža.

Uz pomoć alatka za digitalnu forenziku potvrdili smo da je „korica“ sa ukrajinskim liderom sa desne strane kolaža izmenjena: jasno je da je na fotografiji Zelenskog naknadno ispisan navodni naslov knjige.

Izvor: FotoForensics

Istina je, dakle, da ukrajinski predsednik neće objaviti autobiografsku knjigu Moja borba, što potvrđuju i ukrajinski zvaničnici.

Knjiga (ovakvog naslova i izgleda) nije objavljena. Reč je očigledno netačnoj informaciji. Istina je da će u bliskoj budućnosti, na raznim jezicima, biti izdata zbirka šesnaest govora predsednika Volodimira Zelenskog. Međutim, ta knjiga će se zvati ‘Poruka iz Ukrajine’”, navodi Tetiana Okopna, portparolka ukrajinske ambasade u Pragu za češki portal Irozhlas.

O najavi pomenute „Poruke iz Ukrajine”, izveštavali su svetski mediji sredinom oktobra.

U susret međunarodnom izdanju svoje knjige, Zelenski kaže da „podrška Ukrajini nije trend, mim ili viralni izazov“.

„Ukoliko zaista želite da razumete odakle smo, šta želimo i kuda idemo, morate da saznate više o tome ko smo mi (Ukrajinci)“, dodao ukrajinski predsednik. „Ova knjiga će vam pomoći u tome.“

Knjiga „Poruka iz Ukrajine”, dodatno, neće imati lik Zelenskog na naslovnici.

Osim zvanične potvrde, dezinformaciju otkrivaju i pogrešno napisane ukrajinske reči na lažnoj korici knjige Zelenskog.

Kolege sa ukrajinskog fakt-čeking portala Desinfo u analizi od 19. oktobra navode više pravopisnih propusta u naizgled kratkom ispisu na lažnoj naslovnici.

Naime, prezime ukrajinskog predsednika koje vidimo na lažnoj naslovnici je fonteski bliži ruskom izgovoru nego ukrajinskom.

Ispis prezimena sa kolaža, sugeriše da je koricu knjige napravila osoba ruskog porekla koja je jednostavno zamenila ruska slova njihovim ukrajinskim ekvivalentima“, ocenjuje Miroslav Tomek, jedan od ukrajinskih sagovornika portala Irozhlas.

***

Tokom oružanog sukoba Rusije i Ukrajine bilo je više pokušaja diskreditacije Volodomira Zelenskog montažama naslovnih strana časopisa, digitalnom manipulacijom video materijala, pa i deep-fake snimcima.

Digitalna analiza fotografije, ali i potvrde ukrajinskih zvaničnika jasno ukazuju da knjiga pod imenom „Moja borba” Volodomira Zelenskog ne postoji.

 

Naslovna fotografija: Printscreen / Facebook