Zelenski nije kupio rezidenciju kralja Čarlsa

Uprkos viralnoj „vesti” da je Zelenski kupio rezidenciju koja pripada Kralju Čarlsu, za to nema dokaza. Štaviše, članovi britanske kraljevske porodice se i dalje vode kao jedini vlasnici ovog seoskog imanja. Osim toga, „britanski medij” koji je objavio spornu tvrdnju se ne može smatrati kredibilnim izvorom po više osnova.
Alexey Furman, Getty Images
  • Društvenim mrežama u Srbiji proširila se objava da je Volodimir Zelenski kupio imanje Highgrove House od britanskog kralja Čarlsa III, za 20 miliona funti.
  • Tvrdnja se temelji na informaciji objavljenoj na navodno britanskom sajtu „The London Crier”, starom svega nedelju dana, na kom smo pronašli i propagandne tekstove na ruskom jeziku.
  • Javno dostupni dokazi koji bi potvrdili tezu o kupovini kraljevske rezidencije Highgrove House ne postoje, a kao vlasnici se i dalje vode članovi britanske kraljevske porodice.
  • Zelenskom se, kao jednoj od meta dezinformacionih kampanja, u prethodnom periodu pripisivala kupovina brojnih luksuznih vila, stanova, jahti i nakita.

Od početka rata u Ukrajini, jedna od glavnih meta proruskih dezinformativnih operacija je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski. 

Početkom aprila, objava u kojoj se tvrdi da je Zelenski kupio luksuznu rezidenciju Highgrove House — koja pripada britanskoj kraljevskoj porodici — postala je viralna na Telegramu, mreži X i Fejsbuku. Highgrove House je prethodne godine popularizovana serijom „Kruna” kao seoska vila kralja Čarlsa i kraljice Kamile.

 

Skrinšot članka u kom se tvrdi da je Zelenski kupio vilu kralja Čarlsa III
Izvor: Facebook

 

Međutim, ne postoje dokazi koji bi podržali ovu tvrdnju.

Uprkos tim tezama da je Zelenski izdvojio 20 miliona funti za kupovinu kraljevske rezidencije početkom 2024. godine, javne informacije ni u ovom trenutku ne pokazuju promenu vlasnika ove nekretnine.

Pored toga, izvor ove „vesti” mogao bi da ukaže na razlog za dodatnu sumnju. „Informacija” o  „još jednoj višemilionskoj kupovini nekretnine“ ukrajinskog predsednika, potekla je sa, u najmanju ruku, nekredibilnog „britanskog” sajta starog svega nedelju dana, The London Crier.

WHOIS i DNS zapisi otkrivaju da je sajt londoncrier.co.uk napravljen 26. marta 2024. godine — nedelju dana pre nego što je priča o Zelenskom postala viralna.

DNS informacije pokazuju datum kreiranja sajta London Crier
Izvor: viewdns.info

 

U spornom članku se, dodatno, kao „dokaz” navodi video navodnog agenta nekretnina Sema Marfija, čiji je YouTube kanal napravljen, takođe, svega nekoliko nedelja pre objave prvog videa, u februaru 2024. godine.

Skrinšot YouTube snimak "dokaza" za najnoviju kupovinu Zelenskog
Izvor: YouTube

 

YouTube Kanal lažnog agenta nekretninama, zajedno sa svim sadržajem, je ubrzo deaktiviran.

Deaktivirani YouTube kanal nepostojeceg agenta nekretninama
Izvor: YouTube

Iako za sada ne postoje direktni dokazi, sajt London Crier, YouTube kanal agenta nekretninama, kao i tvrdnja o kupovini luksuzne vile za milione funti podsećaju na obrazac ruskih propagandnih operacija.

Najme, The London Crier odgovara profilu serije sajtova kreiranih početkom godine i usmerenih ka američkoj publici (o kojima je The New York Times izvestio početkom marta, arhivirano ovde) i predstavlja deo nekadašnje Prigožinove ruske fabrike trolova — Internet Research Agency (IRA) aktivne tokom predsedničkih izbora između Donalda Trampa i Hilari Klinton 2016. godine.

Sajtovi iz pomenute IRA mreže imali su imena sličnim The London Crier-u — Chicago Chronicle, New York News Daily i Miami Chronicle.

Novine imena The London Crier, dodatno, postoje jedino u romanima australijske književnice Stefani Lorens, dok se crier, kao deo naziva nalazi u nazivima pojedinih britanskih, američkih i kanadskih izdanja.

Upotreba zvučnih i naizgled poznatih naziva koji evociraju tradiciju, predstavlja deo oprobane dezinformativne tehnike sa ciljem da se korisnici društvenih mreža i interneta zavaraju i ne obraćaju pažnju na kredibilnost izvora i informacija koje im se plasiraju.

Pored imena London Crier, još jedan pokušaj manipulacije je i dizajn stil logotipa, a upotreba dečaka aludira na navodno poreklo naziva crier i vreme kada su dečaci, vikom sa trga u Londonu, obaveštavali prolaznike o svim važnim dnevnim događajima.

Na sajtu The London Crier, dodatno, postoje tekstovi sa ruskim sadržajem što se čini neobičnim za portal koji tvrdi da je „najpouzdaniji izvor nepristrasnih vesti u Londonu”. Na sajtu se nalazi i članak na ruskom jeziku sa naslovom „Kremlj optužuje Ukrajinu za ratne zločine”.

Osim ruskog sadržaja na istom sajtu smo pronašli i stranice sa takozvanim Lorem Ipsumom — nizom latinskih reči bez konkretnog značenja koje se široko koriste u veb dizajnu za „čuvanje mesta” (placeholder) za predviđeni tekstualni sadržaj.

Tekst na ruskom jeziku na London Crieru
Izvor: londoncrier.co.uk

 

Nizu nelogičnosti na sajtu pridružuje se i izostanak kontakta i Impressum stranice, kao i činjenica da profili društvenih mreža linkovanih na sajtu vode ka stranici WordPress teme, Codetipi.

Takođe, umesto imena autora ispod članaka, nalaze se čudna, „randomizovana” korisnička imena poput „dennis.marshall10“ ili „xavier.parker7“.

 

„Kremlj dokumenti”: Zelenski meta ruskih dezinformacionih kampanja

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, u više navrata su se širile dezinformacije o navodnoj, tokom rata stečenoj imovini Zelenskog — od kupovine dveju luksuznih jahti, stana u Dubajiu, vile u Egiptu, vile Gebelsa, kao i da je njegova supruga je „uhvaćena” u kupovini Cartier nakita u milionskom iznosu.

Sve navedeno, premda u više navrata osporeno, deo je narativa po kom Zelenski, i tokom rata u svojoj zemlji (i molbama za pomoć od SAD i EU), troši novac na luksuzni život, tako da bi finasijsku i vojnu pomoć Ukrajini trebalo dovesti u pitanje.

Nedavno je The Washington Post (arhivirano ovde) izvestio o preko 100 internih procurelih dokumenata koji dokazuju da Kremlj sprovodi propagandu protiv Zelenskog s ciljem podele i destabilizacije ukrajinskog društva.

Roman Osadčuk iz Atlantskog saveta navodi za nemački DW da je ruska dezinformarivna kampanja o Ukrajini kao korumpiranoj državi postojala i pre rata, ali da su sada promenili kanale i taktiku. Osadčuk dodaje da se u Evropi dezinformacije mahom šire putem društvenih mreža poput TikToka i Telegrama, dok je u drugim zemljama, glavni fokus propagandnih taktika i dalje na ruskim državnim medijim poput RT-a.

Osadčuk pretpostavlja da će se anti-ukrajinske kampanje pojačati u budućnosti kao i da će „Zelenski postati sve veća meta ruskih lažnih vesti”, posebno uzevši u obzir da je finansijska podrška i isporuke oružja Ukrajini ponovo glavna tema u svetskoj politici.

Julia Smirnova, analitičarka iz Evropske observatorije za digitalne medije (EDMO) za DW ističe da je uverena da Rusija pokušava da podriva solidarnost sa Ukrajinom koristeći dezinformacije i propagandu usmerenu ka Zelenskom, kao „simbolom ukrajinskog otpora”.

Međutim, u prethodnom periodu su, zaista postojale optužbe za korupciju Zelenskog i njegovog poslovnog partnera i prijatelja, Sergeja Šefera. U Pandora Papers dokumentima, objavljenim 2021. godine, razotkriveno je da je Zelenski upravo Šeferu prodao svoj udeo u kompaniji Maltex sa sedištem na Britanskim Devičanskim ostrvima. Kako je međunarodni tim novina otkrio, ova transakrija je obavljena neposredno pre stupanja na funkciju predsednika Ukrajine, u junu 2019. godine. Do danas, ni Zelenski ni Šafer nisu odgovorili na ove optužbe.

Usled nedostatka javnih podataka i dokaza da je Zelenski kupio rezidenciju kralja Čarlsa, kao i da ne postoji informacija da je kraljevska vila Highgrove House promenila svog vlasnika, objave sa ovom tvrdnjom ocenjujemo kao dezinformaciju.

Lažna vest je, dodatno, objavljena na, po više osnova nekredibilnom sajtu starom svega nedelju dana, čije ime, logotip, tekstovi i sveukupno impliciraju na umešanost rusko-propagandnih aktivnosti.