Zašto se priča o biciklu španske ministarke?

Viralan video koji prikazuje špansku ministarku Terezu Riberu kako biciklom stiže na samit o klimatskim promenama deli se na društvenim mrežama uz tvrdnje da je reč o „licemernoj sceni za kamere”.

  • Na Fejsbuku se deli video koji prikazuje špansku ministarku Terezu Riberu kako biciklom stiže na samit o klimatskim promenama, uz tvrdnje da se radi o „predstavi za kamere”, te da je Ribera prethodno stigla privatnim avionom u grad.
  • Ribera je, međutim, već bila u Valjadolidu kada je sporan avion sleteo. Špansko Ministarstvo za ekološku tranziciju i demografski izazov saopštilo je da je Ribera doputovala automobilom. Španski fektčekeri napominju da nisu bili u mogućnosti da nezavisno provere da li je putovanje obavljeno automobilom.

Snimak španske ministarke za ekološku tranziciju i demografske izazove Tereze Ribere, kako biciklom stiže na samit o klimatskim promenama u Valjadolidu u Španiji, postao je viralan na društvenim mrežama širom sveta. Korisnici ga dele uz tvrdnje da je Ribera prethodno doputovala privatnim avionom, a zatim vozila biciklu na putu od hotela do samita, kako bi je snimile kamere.

Teresa Ribera, španska ministarka za ekologiju, doputovala je privatnim avionom na neku konferenciju o klimatskim promjenama. Od aerodroma do hotela pratila su je četiri automobila, a onda je gospođa ministarka vozila biciklo 300 metara od hotela do palate u kojoj se održavala konferencija. U pratnji je imala dva automobila, valjda za slučaj da joj pukne guma na biciklu. #SveSuToLicemjeri”, navodi se u spornim objavama.

U viralnim objavama na engleskom jeziku tvrdilo se da je Ribera doputovala u Valjadolid 10. jula ove godine „službenim avionom španske vlade, mlaznjakom ‘Falcon’”.

Na društvenim mrežama deli se i snimak ekrana sa veb-sajta ‘falcondespega.es’, koji prikazuje let između Torehona de Ardoza (grada u Zajednici Madrid) i Medine de Rioseko u Valjadolidu, koji sleće 10. jula u 10:57 ujutro.

Međutim, Ribera je već bila u Valjadolidu kada je pomenuti avion „Falcon” sleteo u taj grad. O tome svedoči fotografija koju je Ministarstvo za ekološku tranziciju i demografski izazov objavilo na svom zvaničnom Tviter nalogu 10. jula u 10:37.

„Dassault Falcon 900” sleteo je Valjadolid 10. jula u 11:38, dakle nakon što je ministarstvo objavilo fotografiju Ribere na biciklu.

Ministarstvo je takođe demantovalo na Tviteru da je ​​Ribera doputovala avionom na sastanak u Valjadolidu. Oni su saopštili da je Ribera u Valjadolid doputovala automobilom, a da je vozila bicikl dok se približavala događaju. Ostatak delegacije je, kako su iz ministarstva naveli, doputovalo vozom.

Iz španskog Ministarstva za ekološku tranziciju izjavili su za „Maldita.es” da je ​​„Ribera automobilom stigla do severnog grada, gde je održan ‘neformalni ministarski sastanak’ sa drugim evropskim predstavnicima u vezi sa životnom sredinom i energijom”.

„Maldita.es”, međutim, napominje da njihova redakcija nije bila u mogućnosti da nezavisno proveri da li je putovanje obavljeno automobilom.

Ovom temom bavile su se i redakcije „Lead Stories”, „ObserversFrance” i „Faktograf”.

Naslovna fotografija: Canva