Vojnici na Krfu nisu masovno umirali od Hiršfeldove vakcine 1916. godine

Najnovija zvezda među domaćim teoretičarima zavere, Jovanka Jolić, na viralnom video snimku na Fejsbuku iznosi neistinitu tvrdnju o tome da je 1916. godine pet hiljada srpskih vojnika na Krfu umrlo od posledica vakcine koju je napravio poljski naučnik jevrejskog porekla, Ludvik Hiršfeld. Doktor Zoran Vacić, predsednik Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva, demantovao je za Istinomer ove navode. Prema njegovim rečima “nijedan preminuli srpski vojnik na Krfu nije žrtva Hiršfeldove vakcine, jer je oni nisu ni primili, budući da je proizvedena 1917. godine”. Problem je, kako je objasnio, bila prvobitna verzija francuske vakcine protiv tifusa, koja je uzrokovala brojne zdravstvene tegobe među vojnicima.

Viralni snimak koji se ovih dana deli na Fejsbuku, u kojem teoretičarka zavere Jovanka Jolić tvrdi da je pet hiljada srpskih vojnika na Krfu umrlo od posledica vakcinacije, isečen je iz njenog prošlogodišnjeg intervjua za portal “Glas javnosti” (“DUBOKA DRŽAVA VLADA SRBIJOM – JOVANKA JOLIĆ” , 4. maj 2021. godine).

Jolić je u gostovanju predstavljena kao “istoričar umetnosti i istraživač”.  

Navodi se da se bavi “konspirologijom kroz istraživanje duboke države i njihovog rada kroz službe bezbednosti i državne intitucije”.

Transkript isečenog dela intervjua koji trenutno kruži društvenim mrežama glasi:

“Pre neki dan sam pročitala, nisam znala, da je 4.874 srpska vojnika 1916.  godine na Krfu primilo vakcine koje je napravio Ludvik Hiršfeld. Jevrej iz Poljske. I da su svi umrli. A nama je istorija prezentovala da su se oni prejeli i umrli. Znači oni su pobijeni. Zašto naši istoričari ne kažu ko je pobio skoro pet hiljada Srba koji su prošli balkansku golgotu? Dakle, ta jezuitska gimnazija je dala kadar koji ovo ne da da izađe u javnost. Da ovo narod zna sad ne bi zasuko rukave i išao da primi od istih tih Jevreja vakcine.” 

Uz video, deli se i fotografija vakcinisanja vojnika, uz tvrdnju: “5000 vojnika na Krfu vakcinisano i ubijeno a u istoriji podatak da su pomrli od prejedanja.”

Izvor: Printscreen / Facebook

U nekim objavama deli se samo tvrdnja, bez navođenja izvora.

Izvor: Printscreen / Facebook

Obrnuta pretraga fotografije koja se koristi u spornim objavama pokazuje da je ona iskorišćena u dokumentarcu “Kako smo se pelcovali – Istorija vakcinacije u Srbiji”, koji je 31. januara 2022. godine objavila produkcijska kuća “Mreža”.

U dokumentarcu govori doktor Zoran Vacić, predsednik Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva, koji je godinama istraživao životni i naučni put doktora Ludvika Hiršfelda.

Prema njegovim rečima, doktor Hiršfeld je bio “najveći naučnik koji je ikada radio u našem sanitetu, i najzaslužniji za razvoj naše bakteriološke i imunološke službe”.

Kontaktirali smo doktora Vacića kako bi proverili navode koje je Jolić iznela u viralnoj objavi na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima “nijedan preminuli srpski vojnik na Krfu nije žrtva Hiršfeldove vakcine, jer njom nisu vakcinisani, budući da je proizvedena 1917. godine”.

Ali, da krenemo od početka.

 

Otkud poljski naučnik među srpskim vojnicima na Krfu?

 

Naime, kako nam je objasnio doktor Vacić, poljski imunolog i bakteriolog Ludvik Hiršfeld (Ludwik Hirszfeld, 1884-1954), docent Univerziteta u Cirihu, u Srbiju je došao u februaru 1915. godine kao lekar dobrovoljac, da bi učestvovao u suzbijanju epidemija tri tifusa koje su buknule u decembru 1914. godine. 

U oktobru 1915. godine srpska vojska, civili i državni aparat krenuli su ka Krfu, pošto su zemlju sa svih strana opkolile članice Centralnih sila – Austrougarska, Nemačka i Turska, a potom se priključila Bugarska, piše BBC na srpskom.

Doktor Ludvik Hiršfeld i njegova žena doktorka Hana, povlačili su se zajedno sa srpskom vojskom preko Albanije.

*Albanska golgota predstavlja strateško povlačenje vojske i civila preko Albanije i Crne Gore u periodu od novembra 1915. do januara 1916. godine, posle invazije Centralnih sila na Srbiju.

Kako je objasnio doktor Vacić, u okviru reorganizacije srpske vojske, koja je bila stacionirana na Krfu, pored postojeće francuske bakteriološke laboratorije osnovana je Srpska bakteriološka laboratorija pri Sanitetskom odeljenju Vrhovne Komande. 

Hiršfeldu je bio upućen poziv sa molbom da “u Švajcarskoj kupi svu neophodnu opremu za rad jedne vojne bakteriološke laboratorije i sa ženom doputuje odmah na Krf”

On i njegova supruga Hana stigli u su u Solun 1916. godine. Hiršfeldova laboratorija je bila centralna laboratorija srpske vojske, smeštena u francuskoj zaraznoj bolnici u selu Sedes kod Soluna.

Doktor Vacić je demantovao za Istinomer da su vojnici na Krfu tokom 2016. godine bili vakcinisani Hiršfeldovom vakcinom – jer ona tada nije ni postojala.

“Procena je da je na Krfu umrlo oko 9.500 srpskih vojnika. Nijedan od njih nije žrtva Hiršfeldove vakcine, jer njom nisu vakcinisani, budući da je ona proizvedena 1917. godine”, istakao je.

 

Problem je bila prvobitna verzija francuske vakcine

 

Naime, prema rečima doktora Vacića, srpska vojska je na Solunskom frontu, krajem aprila i početkom maja 1917. godine bila vakcinisana francuskom vakcinom proizvedenom u Pasterovom zavodu.

Reakcija na vakcinu je, kako kaže, bila neobično burna. 

Pored izraženog lokalnog otoka, većina vakcinisanih reagovala je visokom temperaturom, povraćanjem i opštom klonulošću, tako da su čitavi pukovi bili nesposobni za bilo kakvu akciju.

Ludvik Hiršfeld se obratio vojvodi Mišiću sa tvrdnjom da u svojoj laboratoriji može da pripremi vakcinu koja neće izazivati burne reakcije.

“Uz pomoć brojnih improvizacija, Hiršfeld je proizveo petovalentnu vakcinu koja je štitila od trbušnog tifusa, paratifusa A, B i C, i kolere. Prvi su vakcinisani Hiršfeld i njegovi pomoćnici u laboratoriji. Kako nije bilo negativnih reakcija, vakcina je poslata na front”, navodi Vacić.

Vakcinu je primilo preko 110.000 vojnika, i to čak četiri puta.

“Nije poznato da je bilo smrtnih slučajeva usled primanja Hiršfeldove vakcine”, istakao je Vacić i dodao da je “zahvaljujući ovoj vakcini srpska vojska bez trbušnog tifusa i sva tri paratifusa ušla u otadžbinu”.

No, međutim, kada je reč o prvobitnoj francuskoj verziji vakcine, on kaže da “postoje pisani dokazi da je Hiršfeld lično video kod starijih ljudi nekoliko smrtnih slučajeva, te da je to je bio jedan od razloga da proizvede novu vakcinu”.

 

Od čega su zapravo najviše umirali vojnici na Krfu?

 

Doktor Vladimir Stanojević, načelnik bolnice Moravske divizije, nazvao je bolest od koje su vojnici uglavnom umirali – ratna dijareja, piše BBC na srpskom.

Usled opšte telesne i psihičke iscrpljenosti, organizam nije mogao da prihvati hranu i vodu.

“Koliko god ti vojnici bili hranjeni, naprosto je sve prolazilo kroz njih i oni su umirali od dehidratacije”, objašnjava istoričar.

Broj preminulih na Krfu nikada nije zvanično utvrđen, ali se meri u hiljadama, navodi BBC.

 

Naslovna fotografija: Printscreen / Dokumentarac “Kako smo se pelcovali – Istorija vakcinacije u Srbiji”