Video ne prikazuje asfalt koji se topi usled visokih temperatura u Evropi

Snimak para koji pokušava da pređe ulicu, dok se ženi papuče uporno lepe za površinu pešačkog prelaza, objavljen je nedavno na društvenoj mreži TikTok uz netačan podatak da je snimljen u Holandiji 19. jula ove godine, kada je navodno izmereno 40 stepeni celzijusa. Video je ubrzo postao viralan, a brojni medijski portali su ga objavili uz tvrdnju da “verno oslikava toplotni talas koji je zadesio Evropu”, jer prikazuje kako se asfalt “doslovno topi”. O čemu se zapravo radi na snimku i da li se asfalt zaista topi na visokim temperaturama?

Video je prvobitno okačen na društvenu mrežu TikTok. Korisnik “z.isokey” koji ga je objavio, napisao je da je snimljen 19. jula u Holandiji, kada je izmerena temperatura od 40 celzijusa.

Snimak su ubrzo objavili brojni domaći portali (link1, link2, link3, link4) uz navode da “dokazuje da se zemlja bukvalno topi”, zatim da “žena propada kroz asfalt”, kao i da snimak “verno oslikava toplotni talas koji je zadesio Evropu”.

Činjenica je, pak, da se ova scena nije odigrala u Holandiji.

Obrnutom pretragom skrinšotova iz videa pronašli smo pravu lokaciju.

U pitanju je ruski grad Stavropolj.

Vest o pešacima koji se zaglavili na pešačkom prelazu prenelo je nekoliko (link 1, link 2) ruskih medija 17. jula ove godine.

Pešaci su se, kako navode ruski mediji, “zaglavili u bitumenu na pešačkom prelazu u centralnoj ulici Lenjin u Stravropolju”.

Zbog radova na asfaltiranju cela traka na jednoj od centralnih ulica sada je prekrivena bitumenom. Bez sloja bitumena ne može se napraviti normalan put; bitumen obezbeđuje da asfalt, koji se postavlja na vrh, bude hermetički fiksiran na površini puta. Ali u ulici Lenjin asfaltiranje još uvek nije završeno, a bitumen (koji je i inače lepljive teksture) je dodatno omekšao na vrućini, pa je hodanje na pešačkim prelazima trenutno otežano”, navodi portal “Newstracker.ru”.

Originalni snimak okačen je na Jutjub stranici ruskog medija “Блокнот Ставрополь”.

Takođe, 17. jula u Stavropolju maksimalna temperatura je bila 29 stepeni celzijusa (85°F), pokazuju podaci sajta koji beleži istorijat vremenske prognoze “WeatherUnderground”.

Da li visoke temperature mogu da otope asfalt?

 

Asfalt se sastoji od mešavine peska, kamena i veziva poznatog kao bitumen, neka vrsta katrana na bazi ulja.

Pesak i kamen se ne tope ako se ne zagreju do 1000 stepeni Farenhajta ili više. Ali vezivo, odnosno bitumen, topi se na mnogo nižim temperaturama, omogućavajući asfaltu da se raširi i poploči, piše portal za proveru činjenica “Verify”.

Za proces asfaltiranja, asfalt se obično zagreva do 270°F (132°C) ili više, pretvarajući vezivo u tečnost. Kada se ohladi, postaje čvrsta materija koja može da izdrži težinu velikih vozila kao što su avioni.

Toplo vreme kao takvo neće zagrejati asfalt na 270°F i rastopiti ga, navodi “Verify”.

Ali, pošto je asfalt taman i zadržava toplotu, temperature vazduha od 100°F (38°C) mogu dovesti do toga da površina asfalta dostigne 150°F (66°C) ili više, što je dovoljno da omekša bitumen i izazove štetu koja primorava da se putevi i piste zatvore.

 

Naslovna fotografija: printskrin – TikTok