Tramp i Ministarstvo bezbednosti nisu utisnuli tajne vodene žigove na glasačke listiće kako bi uhvatili demokrate u krađi

“Ovo je sjaj Donalda Trumpa i njegovog tima. Na glasačke listiće stavili su ‘nevidljivi vodeni žig’ i nikome nisu rekli. Nacionalna garda sada ulazi s ‘infracrvenom’ opremom i lako može pročitati koji su glasački listići stvarni, a koji lažni”, tvrdi se u objavi koja se poslednjih dana ushićeno deli na Fejsbuku. Direktor štamparije koja je ove godine proizvela najviše glasačkih listića za izbore u SAD Džef Elington kaže da, iako ova ideja zvuči “veoma kul”, ona u stvarnosti jednostavno nije moguća.

 

Ovogodišnje izbore u Sjedinjenim Američkim Državama propratila je bujica dezinformacija.

Do konačne erupcije vulkana lažnih vesti došlo je nakon što su građani SAD većinski odlučili da će, umesto Donalda Trampa, Džozef Bajden biti njihov novi predsednik.

Povezan sadržaj
Tamara Tančić 3. 11. 2020.

Nezadovoljni birači ustalasali su socijalne mreže tvrdnjama da je Tramp u saradnji sa Ministarstvom bezbednosti (United States Department of Homeland Security (DHS)) u tajnosti utisnuo nevidljive vodene žigove na glasačke listiće ne bi li dokazao da su demokrate “pokrale izbore”. Dezinformacije su vrlo brzo doputovale i do socijalnih mreža u Srbiji.

“Služba državne sigurnosti CIA-e pokrenula je svoju najveću izbornu operaciju prije šest sati. Preko 500 elitnih jedinica uselilo se u sva skladišta za brojanje glasačkih listića širom zemlje kako bi čuvali sve odštampane glasačke listiće. SVE su otisnute sa vodenim žigovima QFS-BLOCKCHAIN ​​(neraskidivi kod). Do sada je 14 miliona glasačkih listića laserski skenirano u 5 različitih država, a 78% je propalo [NEMA vodenih žigova], a na 100% ovih propalih glasačkih listića nalazi se Biden. Zanimljivo narednih nekoliko dana pred nama”, navodi se u jednoj objavi na Fejsbuku koja je podeljena skoro 500 puta.

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

Priča o tajnim vodenim žigovima javlja se u više varijacija, a fekt-čekeri u Americi su utvrdili da ona potiče od kreatora teorije zavere “QAnon”, anonimne internet osobe (Q) koja tvrdi da je vladin insajder sa informacijama o zaveri “duboke države” usmerene protiv Trampa.

“Demokrate odnosno kabalisti su ranije koristili svoje softvere i svoje lažne glasačke listiće i na taj način uvek manipulisali izborima. Kako bi se krađa razotkrila i postojao dokazni materijal, Alijansa je zato stavila sasvim drugi vodeni žig na glasačke listiće pre predsedničkih izbora, što američki kabalisti nisu znali, tvrdi se na jednoj Fejsbuk stranici.

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

Istovremeno, na mrežama je “isplivalo” navodno zvanično saopštenje Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD o falsifikovanim glasovima za Bajdena.

“Američki DHS (Služba državne sigurnosti) izdala je zvanično saopštenje koje mediji odbijaju da objave. U saopštenju se (ukratko) kaže da je preko 10 milona glasova za Bajdena palo na proveri verodostojnosti (nemaju sigurnosne oznake)”, navodi se u objavama.

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

Na veliku žalost strastvenih ljubitelja ove zavere koja podseća na špijunski triler, ispostavilo se da ništa od navedenog nije istina.

 

Ko je u Sjedinjenim Državama odgovoran za dizajn, proizvodnju i reviziju glasačkih listića?

 

Odgovor je – državne i lokalne samouprave.

Savezna vlada, odnosno savezne agencije poput Ministarstva bezbednosti (DHS), nemaju nikakvog udela u tom procesu u SAD.

Odgovornost je na lokalnim samoupravama, koje obično sklapaju ugovore sa raznim štamparijama i sarađuju sa američkom poštanskom službom za odobrenje dizajna, piše Politifact.

Štamparija koja je za nedavno održane izbore u SAD odštampala najviše glasačkih listića jeste Runbeck Election Services”. Direktor te kompanije Džef Elington je u nedavnoj izjavi za USA Today objasnio zašto je ideja o tajnim vodenim žigovima, uprkos tome što, zvuči veoma kul, ipak nemoguća.

“Da bi se savezna vlada ikako uključila, morala bi da obezbedi dovoljno radne snage da personalizuje svaki glasački listić prema jednistvenom lokalitetu. Zatim, da ih odštampa i presretne sa onima koje su odštampali okruzi i štamparije. To je u suprotnosti sa zdravom logikom, ocenio je Elington.

Portal za proveru činjenica Snups objašnjava da je većina izbornog procesa u Sjedinjenim Državama administrativno regulisano na nivou okruga. To znači da postoji više od 10 hiljada jedinstvenih jurisdikcija izborne administracije u SAD. Ova velika izborna prevara bi stoga nužno uključivala učešće i kooperaciju na hiljade različitih odbora, odnosno jurisdikcija, zaključuje Snups.

Opsežni proces izrade glasačkih listića Elington je nedavno objasnio u jednom video prilogu. Prema njegovim rečima, samo nekoliko okruga u Sjedinjenim Državama radi sopstveno štampanje. Neke države, poput Kalifornije, u svom dizajnu imaju vodene žigove, a svi glasački listići imaju QR kodove kako bi se osiguralo da stignu do pravih glasača.

 

 

I nekoliko novinskih organizacija je objavilo priče koje detaljno opisuju postupak štampanja, uključujući povećanu potražnju za glasačkim listićima usred pandemije kovida 19.

 

Saopštenje DHS je lažno

 

Navodno saopštenje Ministarstva bezbednosti SAD koje mediji nisu hteli da objave, nije distribuirarao nijedan zvanični kanal komunikacije DHS. 

Rojtersov tim za proveru činjenica je printskrin tog saopštenja pronašao na web sajtu “Tree Of Liberty”. Iako je pristup tom sajtu trenutno onemogućen, objava je dostupna u arhiviranom izdanju.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo za državnu bezbednost objavilo da je došlo do “zapanjujućih saznanja o izbornoj prevari”. Kako se navodi, “od 14 miliona revidiranih glasačkih listića, za čak 80 odsto se ispostavilo da su neispravni, odnosno da nemaju vodeni žig”.

Da to saopštenje nije autentično, ubrzo je potvrdio direktor Agencije za kibernetičku sigurnost i bezbednost infrastrukture (CISA) Kris Krebs. On je na svom zvaničnom Tviter nalogu 6. novembra upozorio građane da ne nasedaju na ovakve priče koje nisu zasnovane na činjenicama.

 

 

Objasnio je da su postovi na društvenim mrežama koji tvrde da su DHS i CISA odštampali glasačke listiće – neutemeljeni.

“Odeljenje za nacionalnu bezbednost (DHS) i Agencija za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture (CISA) ne dizajniraju i ne revidiraju glasačke listiće. To su procesi kojima upravljaju državni i lokalni izborni zvaničnici”, zaključio je Krebs.

Foto: Printscreen/CISA

Demanti netačnih i neosnovanih tvrdnji o aktuelnim izborima, među kojima je i dezinformacija o umešanosti DHS i CISA u reviziju glasačkih listića, objavljuju se i redovno ažuriraju na zvaničnom sajtu Agencije za sajber bezbednost SAD. 

Naslovna fotografija: Pixabay, Istinomer kolaž