Merkel nije dočekala Novu (1972.) godinu u društvu Tereze Mej i direktorke CIA

Na crno-beloj fotografiji sa novogodišnje zabave u Berlinu jeste osamnaestogodišnja nemačka kancelarka Angela Merkel, ali, nema dokaza da pored nje sede bivša premijerka Velike Britanije Tereza Mej i direktorka CIA Đina Haspel.

 

Dezinformacija struji društvenim mrežema još od 2018. godine, a njena verzija na srpskom jeziku ponovo je aktualizovana u oktobru 2020. O trećoj devojci sa fotografije postoje dve “teorije”. Po jednoj, na slici je bivša predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite, a po drugoj, reč je o direktorki CIA Đini Haspel. Iako u objavama uglavnom nije precizirano o kakvoj zaveri svedoči ova fotografija, ona je uglavnom deljena uz komentare kako “ništa nije slučajno”, te da su “prijateljice u detinjstvu, danas lideri država”.

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

Fotografija je postala globalno poznata kada ju je objavio magazin “TIME” 2015. godine, izabravši nemačku kancelarku za ličnost godine.

 

Foto: Printscreen/Magazin „Time“

 

U opisu fotografije stajalo je: Angela Kasner, 18, sa prijateljima na novogodišnjoj zabavi u Berlinu 1972. godine.

Povezan sadržaj

I CNN je objavio istu fotografiju u više članaka s gotovo identičnim opisom.

Portali za proveru činjenica Politifekt, Snups, FulFekt i Rojters nisu pronašli nikakve dokaze koji bi upućivali na to da su devojčice sa slike bivša premijerka Velike Britanije Tereza Mej i direktorka CIA Đina Haspel (ili bivša predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite).

Snups je uspeo da nađe fotografiju Mej iz 1971. godine. Kako kažu, upoređivanjem te dve slike jasno se vidi da Mej nije devojčica koja je fotografisana na novogodišnjoj zabavi sa Merkel.

Foto: Printscreen/Snopes

 

I FulFekt je pronašao fotografije Mej iz njenog tinejdžerskog perioda. Zaključli su da je fizička sličnost Mej iz ovog perioda sa devojčicom sa fotografije sa Merkel – gotovo neprimetna.

 

Foto: Printscreen/Dailymail

Raskrinkavanje.ba piše da su se na internetu pojavili mnogobrojni kolaži u kojima se ova fotografija spaja sa sadašnjim slikama Merkel, Mej i bivše predsednice Litvanije. No, kako navode, direktorka CIA je izostavljena iz ovakvih “ilustracija” budući da Haspel nema baš nimalo sličnosti s devojkom na slici.

Povezan sadržaj

Politifekt je pisao kancelarijama visokih funkcionerki povodom spornih Fejsbuk tvrdnji, ali odgovor nije stigao. Identitet druge dve devojčice sa fotografije je i dalje nepoznat.

Naslovna fotografija: Wikimedia commons/Pixabay/Istinomer kolaž