Suplementi Omega-3 masnih kiselina neće otopiti naš želudac ili jetru

„Eksperiment” u kom riblje ulje rastopa stiropor, ne znači da kapsule omega-3 masnih kiselina isto rade i sa našom jetrom i želucem. U pitanju je očekivana hemijska reakcija po principu „slično se u sličnom rastvara“, dok omega-3 masne kiseline ne predstavljaju zdravstveni rizik po čoveka. Naprotiv, omega-3 su jedne od esecijalnih masnih kiselina za zdravlje čoveka.

Pseudonaučni mit o štetnosti omega-3 suplementa star je više od pet godina, a krajem maja se ponovo proširio društvenim mrežama u regionu.

U videu koji je preuzet sa TikToka, prikazuje se kako sadržaj omega-3 kapsule rastapa stiropor u periodu od sat vremena. Video je originalno postavljen bez naracije i jasnog konteksta, dok se na Fejbuku deli kao „upozorenje“ na korišćenje suplemenata omega-3 masnih kiselina.

„Znaci ne VERUJEM
ŠTA JE sad OVO …….
Čovek testirao kapsulu OMEGA 3…….
REZULTAT će vas zaprepastiti…..
delite
zamislite tek šta radi vašem organizmu ,želucu ili jetri!!!!“

Omega-3 masne kiseline pripadaju kategoriji nezasićenih masti ključnih za naše zdravlje. Klinički je dokazano da omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od srčanih oboljenja, snižavaju nivo holesterola i krvni pritisak. Omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese u organizmu, doprinose održavanju zdravlja pluća, kardiovaskularnog, endokrinog i imunog sistema.

Prema Nacionalnim institutima za zdravlje SAD, nedostatak omega-3 masnih kiselina može izazvati grubu, perutavu kožu, osipe, hronični umor, probleme sa spavanjem i koncentracijom, bolove u zglobovima, grčeve u nogama, lošu cirkulaciju, promene raspoloženja, ali i depresiju.

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje uzimanje do pet grama omega-3 masnih kiselina dnevno. Mogući neželjeni efekti ovog tipa suplementa su retki i obično veoma blagi, navodi FDA, poput neprijatnog zadaha, nelagodnosti u stomaku i glavobolje.

Međutim, to ne znači da su u pitanju posledice „razaranja“ jetre i želuca od strane omega-3 kapsula.

Zašto omega-3 topi stiropor?

Istina je da riblje ulje iz omega-3 kapsula mogu rastopiti stiropor. Stiropor i riblje ulje dele isto svojstvo „nepolarnosti”, usled čega će se tečnosti sjediniti. Ova hemijska reakcija se ispoljava postepenim rastapanjem stiropora ribljim uljem.

Po tom principu, jedinjenja sličnog polariteta će se mešati, dok će se suprotna razdvajati, poput ulja i vode — ulje je nepolarno, dok je voda polarna.

Ivan Nikolić, profesor grupe predmeta hemijskih tehnologija u Školi za nove tehnologije Politehnika u Beogradu i doktorand fizičke hemije na Fakultetu za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, objašnjava za AFP činjenice kako u viralnom videu zapravo nema skrivenog mehanizma, već je u pitanju „priroda supstanci“.

„Bilo koje ulje (suncokretovo, laneno, mašinsko) će rastvoriti stiropor, kao što bi voda rastvorila grumen soli. U hemiji postoji princip ‘slično se u sličnom rastvara’ — polarne supstance u polarnim rastvaračima (so u vodi), nepolarne u nepolarnim (stiropor u ulju)“, dodaje Nikolić u odgovoru za AFP činjenice.

Povezan sadržaj

Dva oblika omega-3 u suplementima (trigliceridi i etil estari) imaće, doduše, različite efekte na stiropor upravo zbog razlike u polaritetima, kaže Tod Kuperman, predsednik američke kompanije ConsumerLab koja vrši nezavisno testiranje bezbednosti i kvaliteta suplemenata.

Trigliceridi su prirodni oblik masnih kiselina u ribljem ulju, dok su omega-3 etil estari sintetički — što je ujedno i razlog zbog čega u videu sličnog „eksperimenta” tečnost obeležena kao „biljno ulje“ ne topi stiropor tako brzo kao riblje.

Međutim, ovaj efekat nikako nije razlog za zdravstvenu zabrinutost, navodi Kuperman.

Iz kompanije NOW, čiji suplementi su navodno korišćeni u viralnom snimku, potvrđuju bezbednost svojih suplementata i objašnjavaju da je rastapanje stiropora ribljim uljem vrlo očekivana reakcija i da ne nanosi štetu našem organizmu.

Obmanjujući video prikazuje uobičajenu reakciju između pojedinih biljnih, životinjskih i esencijalnih ulja i stiropora. Struktura želuca ili jetre čoveka nije slična stiroporu, a omega-3 masne kiseline se, sudeći po brojnim kliničkim i naučnim istraživanjima, smatraju veoma korisnim za ljudsko zdravlje.

 

Naslovna fotografija: FB, Canva