Stara fotografija Makrona za manipulaciju o poljoprivrednicima i linču

Niti je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu zabranjen pristup nedavno održanom Međunaronom sajmu poljoprivrede u Parizu, niti je fotografija na kojoj on, navodno, beži od besnih poljoprivrednika, prikazana u ispravnom kontekstu. Jedina činjenica u navodima koji se dele uz spornu fotografiju je da su poljoprivrednici zaista organizovali demonstracije na otvaranju sajma, kada su se obračunali i sa pripadnicima policije.
Izvor: FB
  • Fotografija Emanuela Makrona u trku stara je godinu dana i nastala je tokom 59. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Parizu i prikazuje trenutak kada je predsednik Francuske potrčao da pozdravi posetioce 59. Međunarodnog sajma poljoprivrede, 25. februara 2023. godine.
  • Sporna fotografija je postala viralna krajem prošlog meseca, kada se mrežama proširila uz tvrdnje da francuski predsednik beži od besnih poljoprivrednika, kao i da mu je pristup ovoj manifestaciji u potpunosti zabranjen.
  • Dezinformaciju o fotografiji i zabrani ulaza Makrona na sajam, preneli su i portali Sputnjik Srbija i RT Balkan.
  • Istina je da je tokom 60. Međunarodnog sajma poljoprivrede 24. februara 2024. godine, zaista došlo do incidenta poljoprivrednika i policije, neposredno pred posetu predsednika Makrona.

Krajem prošlog meseca, a neposredno pred posetu i obraćanje francuskog predsednika Emanuela Makrona, grupa francuskih poljoprivrednika demonstrativno je upala na 60. Međunarodni sajam poljoprivrede u Parizu.

U kontekstu tog incidenta i sukoba poljoprivrednika sa policijom, društvenim mrežama se proširila fotografija za koju pojedini korisnici Fejsbuka tvrde da prikazuje predsednikov „beg od okupljenih poljoprivednika”.

Izvor: FB

Interesantna fotografija dolazi iz Francuske gde je jutros na sajmu poljoprivrede došlo do incidenta kada su okupljeni građani pokušali da linčuju Makrona, narod se probudio”, navodi se u opisima fotografije.

Sputnjik na srpskom jeziku je na svom portalu i Facebook stranici, objavio kako se, „po prvi put u istoriji te manifestacije”, desilo da „predsedniku Francuske nije dozvoljena poseta izložbenom sajmu [poljoprivrede]”.

Fotografiju Makrona u trku, uz tvrdnju da mu je zabranjen pristup Sajmu, objavili su i portali RT Balkan i Alo.

Oba portala su naknadno ispravili svoje izveštaje jer, iako autentična, viralna fotografija Makrona proširila se društvenim mrežama van svog kontesta.

Izvor: RT Balkan

Izvorno je sporna fotografija nastala krajem februara 2023. godine, kada je francuski predsednik potrčao da pozdravi posetioce Međunarodnog sajma poljoprivrede.

Stoga, objave sa fotografijama u kojima se tvrdi da Makron beži od poljoprivrednika, kao i da mu je zabranjen ulaz sajmu, ocenjujemo kao dezinformaciju i manipulaciju činjenicama.

Daljom pretragom i analizom došli smo do podatka da je autor fotografije Kristof Peti Teso, kao i da je nastala 25. februara 2023. godine na otvaranju 59. Međunarodnog sajma poljoprivrede.

Fotografiju je tada objavio AFP, a fotografije Makrona u trku sa prošlogodišeg sajma iz različitih uglova, dostupne su i na sajtu agencije Alamy (ovde, ovde i ovde) kao i na sajtu EPA Images.

Opis fotografije na sajtu AFP agregata fotografija glasi:

Prilikom posete Međunarodnom sajmu poljoprivrede, francuski predsednik Emanuel Makron potrčao je da pozdravi posetioce prvog dana 59. izdanja sajma. Međunarodni sajam poljoprivrede 2023. održava se u glavnom gradu Francuske od 25. februara do 5. marta 2023”.

Dodatno, da francuskom predsedniku nije zabranjena poseta ovogodišnjem sajmu svedoče i brojni medijski izveštaji, objavljene fotografije i snimci sa otvaranja.

Međutim, istina je da su poljoprivrednici nastavili talas višemesečnog iskazivanja nezadovoljstva zbog „restriktivnih ekoloških pravila” i konkurencije jeftinog uvoza izvan Evropske unije i demonstracijama na Sajmu.

Poljoprivrednici protestuju i zbog „restriktivnih ekoloških pravila”, konkurencije jeftinog uvoza izvan Evropske unije, ali i protiv sve većih troškova koje ne prati rast u prihodima, odnosno inflacije.

Izveštavajući o incidentu sa poljoprivednicima sa otvaranja Međunarodnog sajma poljoprivrede, France 24 navodi da je Interventna policija držala demonstrante na sigurnoj udaljenosti dok je Makron obilazio sajam, kao i da su tada viđene scene demonstranata bez presedana.

Ali kad je Makron ušao u stočni deo sajma, stotine demonstranata razbile su kapije i sukobile se s policijom. U pometnji koja je nastala, sajam je više puta zatvaran, a potom ponovno otvaran za javnost”, navodi se u članku France 24 od 24. februara 2024. godine.

Poljoprivrednici se, dakle, jesu sukobili sa interventnim jedinicama policije na ovogodišnjem sajmu, međutim, nije istina da je francuskom predsedniku zabranjen pristup toj manifestaciji što potvrđuju brojni dokazi da je sajmu prisustvovao.

Naslovna fotografija: FB