Fotografija sena ispred Ajfelovog tornja generisana je pomoću AI

Dok francuski farmeri protestuju u pokušaju da promene agrarnu politiku u toj državi, ilustrativne fotografije demonstracija, kreirane pomoću veštačke inteligencije, dele se na društvenim mrežama otežavajući razlikovanje između stvarnog i fabrikovanog prikaza događaja.
AI fotografija, protesti farmera u Fancuskoj
Foto: Facebook/Screenshot

  • Na društvenim mrežama deli se fotografija bala sena ispred Ajfelovog tornja uz insinuacije i tvrdnje da prikazuje skorašnje proteste francuskih farmera.
  • Fotografija je generisana pomoću softvera Midjourney koji koristi veštačku inteligenciju (AI).
  • Objave fotografije na Fejsbuku koje ne sadrže naznaku da nije reč o realnom prikazu događaja, ocenili smo kao digitalno izmenjeni sadržaj.

U jeku skorašnjih demonstracija farmera u Francuskoj zbog vladinih predloga za promene u poljoprivrednom sektoru u toj zemlji, na društvenim mrežama raširila se fotografija koja prikazuje bale sena ispred Ajfelovog tornja u Parizu. Korisnici Fejsbuka dele je uz poruke i opise iz kojih se može zaključiti da je fotografija realna.

Fotografija Pariza generisana uz pomoć AI alata; objava na Fejsbuku
Foto: Facebook/Screenshot

Viralna fotografija generisana je pomoću veštačke inteligencije (AI) i ne prikazuje stvarni događaj. Prvobitno je objavljena 1. februara ove godine na Instagram nalogu korisnika ifonly.ai, koji se predstavlja kao „AI umetnik” koji kreira vizuelne sadržaje, koristeći AI softver „Midjourney”. 

U opisu objave fotografije na Instagramu ifonly.ai je naveo disklejmer (odricanje od odgovornosti): „Ova serija generisana je pomoću veštačke inteligencije u programu ‘Midjourney’. Da biste sprečili širenje lažnih vesti u vezi sa fotografijama, navedite prilikom deljenja da to nisu stvarne, već slike generisane veštačkom inteligencijom.”

Međutim, nakon što je fotografija postala viralna na društvenim mrežama – bez naznake da je reč o AI generisanom sadržaju – ifonly.ai ju je uklonio sa svog profila. 

Važna napomena: alati za verifikaciju AI fotografija Hive Moderation i Illuminarty.ai nisu prepoznali spornu fotografiju kao AI generisan sadržaj. To ukazuje na i dalje prisutne nedostatke digitalnih alata za verifikaciju AI, zbog čega ih treba oprezno koristiti.

***

Krajem januara ove godine u Francuskoj su održani veliki protesti farmera. Poljoprivrednici su traktorima blokirali važne autoputeve u Pariz. Protest se ubrzo preselio i unutar francuske prestonice, a farmeri su bacali đubrivo i pokvarene proizvode ispred vladinih zgrada. Poljoprivrednici protestuju zbog pogoršanja finansijske situacije poslednjih godina – povećanja obima jeftinih uvoznih proizvoda, nepostojanja subvencija, povećane cene proizvodnje. Nakon protesta, francuski premijer Gabrijel Atal obećao je promene poljoprivrednicima, uključujući finansijske subvencije, poreske olakšice i sporazum o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda uzgajanih pesticidima koji su zabranjeni u EU. Nakon vladinih ustupaka, dva najveća francuska sindikata poljoprivrednika, Mladi poljoprivrednici i Nacionalna federacija sindikata poljoprivrednika, proglasili su protest završenim. 

Poljoprivrednici protestuju i u drugim evropskim zemljama.

O ovoj temi pisao je i „Forbes”.