Srbi iz Melburna i Kanade nisu oteli kengure i ispekli ih na ražnju zbog Novaka Đokovića

Svet jeste pomahnitao poslednjih dana, ali, srećom, ne baš toliko.

 

Saga Đoković – Australija očekivano je iskorišćena za plasiranje brojnih dezinformacija upakovanih u formu satire.

Pored hrabrog i odvažnog brigadnog generala Mojt Egađa koji ne postoji, rezigniranost postupanjem australijskih vlasti prema Novaku Đokoviću navodno su iskazali i Srbi iz Melburna i Kanade, tako što su, u znak odmazde, žrtvovali kengure.

 

 

Iako su nas o tome ovih dana obavestili brojni portali, čiji članci su potom neironično deljeni na Fejsbuku, kengure ipak niko nije dirao.

Bizarna vest potekla je sa domaćeg satiričnog portala “Zicer” koji je ovu šalu objavio pod naslovom: “Srbi iz Melburna u znak protesta zbog Novaka ispekli kengura na ražnju!”.

 

Foto: Screenshot/Zicer

 

A sve ukazuje na to da su inspiraciju dobili od njihovih kolega sa stranog satiričnog portala “World grey news” koji poseduje takozvani generator lažnih vesti  (alat pomoću kojeg bilo ko jednim klikom može da kreira lažnu vest).

Taj portal je istog dana objavio članak: “Srbi optuženi za ubistvo kengura iz Zoološkog vrta u Torontu”, dok su domaći i regionalni portali neironično preneli izmišljeni tekst uz naslov: “UŽASNE SLIKE IZ KANADE: Šest Srba oteli dva kengura iz Zoološkog vrta i ispekli ih na ražnju u znak odmazde za Đokovića… (foto)”.

 

Foto: Screenshot/World grey news

 

Fotografija priložena uz tekst, na kojoj se vide šestorica muškaraca i dva ražnja na kojima su životinje pripremljene za pečenje, zapravo je iz 2019. godine. Potiče sa sajta Rasejanje.info i ilustruje zabavno-radni vikend srpske dijaspore u Nemačkoj, piše “Fake News Tragač”.

 

 

Naslovna fotografija: Canva