Snimak vređanja Klausa Švaba u Davosu je montiran

Poznati satiričar uspeo je da obmane korisnike društvenih mreža.
Facebook Screenshot
  • Na društvenim mrežama deli se video snimak koji prikazuje čoveka koji ispred govornice Svetskog ekonomskog foruma upućuje uvrede na račun te organizacije i njenog predsednika Klausa Švaba.
  • Reč je o snimku koji je montirao iranski producent i satiričar.
  • Objave snimka na Fejsbuku, u kojima nije navedeno da je reč o satiri, ocenili smo kao obmanjujuće.

Korisnici Fejsbuka dele video snimak koji prikazuje čoveka ispred govornice Svetskog ekonomskog foruma (SEF) kako vređa i psuje tu organizaciju i njenog predsednika Klausa Švaba.

Screenshot Facebook

Snimak je digitalno izmenjen. Montirao ga je i objavio na svojim društvenim mrežama iranski producent i satiričar Damon Imani.

Imani je sporan video objavio na mreži X 16. januara – najpre bez objašnjenja da se radi o montaži, a zatim je u drugoj objavi naznačio da je reč o satiričnom sadržaju. Video je ubrzo postao viralan, a mnogi korisnici društvenih mreža objavili su ga uz tvrdnje i insinuacije da je autentičan.

Slično se desilo i na Instagramu, gde je Imani, takođe, u dva navrata objavio snimak – prvo sa, a potom bez naznake da se radi o satiri. Portal „USA Today”, koji se takođe bavio ovom temom, navodi da bi se ovakvi primeri mogli okarakterisati kao „ukradena satira”. Kako objašnjava taj portal, reč je o sadržajima koji su prvobitno kreirani i objavljeni kao satira, ali su zatim ponovo objavljeni tako da izgledaju kao legitimna vest, odnosno autentičan sadržaj, zbog čega sekundarna publika često „nasedne” na njega.

Na sajtu Damona Imanija navodi se da je on „iranski producent i umetnik sa prebivalištem u Danskoj, koji kreira video sadržaje o različitim temama, uključujući društvena pitanja, vesti i aktuelne događaje”. Takođe, na veb stranici piše da je Imani „poznat po svom satiričnom pristupu”, te da „svojim radom skreće pažnju na društvena i politička pitanja”.

Imani je na svom Instagramu objavio da je na upit „USA Today”, za komentar o aktuelnom snimku, rekao da je suština njegove poruke ta da je „Svetski ekonomski forum globalna komunistička partija koju ne biraju ljudi na Zemlji”. Imanijevi satirični snimci i ranije su bili pogrešno tumačeni kao autentični.

Tokom ovogodišnjeg sastanka SEF-a pod nazivom „Obnova poverenja” nije bilo incidenata. Organizacija je započela svoj petodnevni godišnji sastanak 15. januara u Davosu, u Švajcarskoj, koji tradicionalno okuplja lidere iz sveta politike, biznisa i kulture, kroz razgovore o globalnim izazovima.

Naslovna fotografija: Facebook/Screenshot