Svetski ekonomski forum ne planira da nametne „politiku jednog deteta”

Suprotno viralnim tvrdnjama sa društvenih mreža, nema dokaza da je Svetski ekonomski forum najavio uvođenje politike „jednog deteta” u belim porodicama u Sjedinjenim Državama.
Izvor: Canva

  • U viralnim objavama na Fejsbuku tvrdi se da je Svetski ekonomski forum (SEF) pokrenuo kampanju „Jedna Amerika, jedno dete”, pozivajući SAD da nametnu strogu politiku jednog deteta u svim belim porodicama, po uzoru na kineski program.
  • Nema dokaza da je bilo kakva politika SEF-a ohrabrivala jedno dete po beloj porodici u Sjedinjenim Državama, a portparol organizacije je demantovao sporne navode.
  • „Politika jednog deteta” je zvanični program koji je krajem 1970-ih i početkom 80-ih pokrenula centralna vlada Kine, čija je svrha bila da ograniči veliku većinu porodičnih jedinica u zemlji na po jedno dete.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

Poznato vrelo dezinformacija, američki portal „NewsPunch”, objavio je 9. marta ove godine članak u kojem se tvrdi da je iz Svetskog ekonomskog foruma (SEF) saopšteno da „Sjedinjene Države moraju da implementiraju politiku jednog deteta („One child policy”)”.

U članku se tvrdi da je „SEF pokrenuo kampanju ‘Jedna Amerika, jedno dete’ pozivajući Sjedinjene Države da nametnu strogu politiku jednog deteta u svim belim porodicama kako bi se smanjili nejednakost i političke podele, a promovisala raznolikost”. Članak, međutim, ne pruža izvore, reference ili linkove koji bi podržali postojanje takve politike.

Uprkos tome, tvrdnje iz teksta o navodnom planu SEF-a iskorišćene su za dalje širenje dezinformacija. Na Fejsbuku se raširio video u kojem narator prepričava navode iz spornog članka, a korisnici Fejsbuka pišu da je posredi „nova Švabova politika inspirisana uticajem kineske socijalne politike”.

Izvor: Facebook/Screenshot

Činjenica je da nema dokaza o postojanju kampanje „Jedna Amerika, jedno dete” u režiji Svetskog ekonomskog foruma. 

Pretraživanje veb sajta SEF-a nije pokazalo nijedno saopštenje za javnost u kojem se pominje sporna kampanja. Pretraga preko Tviter naloga organizacije takođe nije otkrila nijednu objavu koja promoviše spornu politiku. Nijedan kredibilan medij nije izvestio o uvođenju takve politike.

Portparol SEF-a Jan Zopf demantovao je za „Rojters” sporne optužbe. 

***

Politika jednog deteta” je zvanični program koji je krajem 1970-ih i početkom 80-ih pokrenula centralna vlada Kine, čija je svrha bila da ograniči veliku većinu porodičnih jedinica u zemlji na po jedno dete, navodi se na veb sajtu enciklopedije „Britannica”. Obrazloženje za sprovođenje politike bilo je „smanjenje stope rasta ogromne kineske populacije”

„Politika jednog deteta” proizvela je brojne posledice izvan cilja smanjenja rasta stanovništva. Rađanje devojčice postalo je veoma nepoželjno, što je dovelo do porasta broja abortusa ženskih fetusa. Povećan je broj ženske dece koja su smeštena u sirotišta ili napuštena, a došlo je i do porasta čedomorstva devojčica. Takođe, zabeleženi su brojni slučajevi u kojima su deca rođena posle prvog, bila neprijavljena ili skrivena od vlasti. Ta deca, od kojih je većina bila bez dokumenata, suočila su se sa teškoćama u sticanju obrazovanja i zaposlenja. Iako njihov broj nije zvanično utvrđen, procene su se kretale od stotina hiljada do nekoliko miliona.

Početkom 2016. godine „politika jednog deteta” u Kini je okončana, a svim porodicama je bilo dozvoljeno da imaju dvoje dece. Međutim, ta promena nije dovela do stalnog povećanja nataliteta. Parovi su oklevali zbog zabrinutosti da li bi mogli da priušte još jedno dete, nedostatka dostupne brige o deci i brige o tome kako bi rođenje drugog deteta uticalo na njihovu karijeru, posebno na majke. Štaviše, decenije slanja poruka i politika posvećenih ograničavanju veličine porodice na samo jedno dete uspele su da ukorene stav da je imati jedno dete poželjno, piše „Britannica”.

Sa podacima sa popisa iz 2020. godine, koji naglašavaju nadolazeću demografsku i ekonomsku krizu koju podstiču niska stopa nataliteta, starenje stanovništva i smanjenje radne snage, u maju 2021. kineska vlada je objavila da će svim bračnim parovima biti dozvoljeno da imaju čak troje dece; to je i zakonski usvojeno u avgustu 2021. Uz ovu promenu vredno pažnje bilo je i prateće obećanje vlade da će doneti podsticajne promene politike u oblastima kao što su zapošljavanje, finansije, briga o deci i obrazovanje, kako bi se pozabavili društvenim i ekonomskim razlozima zašto su parovi do sada oklevali da imaju još dece.

Naslovna fotografija: Canva