Snimak prikazuje rusku vojnu vežbu, ne zaprašivanje kemtrejsima sa kopna

Snimak vojne taktičke vežbe ruskih trupa se na društvenim mrežama proširio kao „dokaz” teorije zavere da se zaprašivanje „kemtrejlsima“ ne sprovodi samo iz aviona, nego i sa kopna.
Snimak vojne vežbe, taktičke upotrebe dimnih zavesa
Izvor: YouTube / Минобороны России
  • Teorije zavere o globalnoj modifikaciji vremena i trovanjem stanovništva se u gotovo pravilnim, cikličnom ciklusima šire društvenim mrežama.
  • Teza o kemtrejlsima — kao jedna od najupornijih i najupornijih teorija zavere — prisutna je skoro tri decenije u konspiracionim krugovima.
  • Ovog puta, pobornici kemtrejls teorije zavere sa našeg govornog područja, veruju da je snimak kamiona iz kojih se na dugme ispušta beli gusti dim, jasan pokazatelj da se „zaprašivanje otrovima sprovodi i sa kopna”.
  • Spornom snimku nedostaje jasan kontekst koji pokazuje da je reč o ruskoj vojnoj vežbi upotrebe dimne zavese iz 2021. godine, ne i zaprašivanje kemtrejlsima sa kopna.
facebook post
Izvor: Printscreen/ Facebook

Obrnutom pretragom ključnih frejmova iz snimka, pak, saznajemo da originalni video datira iz 2021. godine kada je objavljen na zvaničnom YouTube kanalu Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

U opisu snimka navodi se da je u pitanju vojna vežba taktičke upotrebe dimnih zavesa na na poligonu Prudboj u Volgogradskoj oblasti. 

Dakle, ruski stručnjaci za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu (RHB) nisu ispuštali kemtrejlse iz svojih kamiona i to beležili kamerom, već su vežbali jedan od načina sakrivanja od neprijateljskih snaga.

„Jedinice za aerosolne protivmere su izvršile kamuflažu najnovijim specijalnim vozilima TDA-3, pokrivajući površinu od oko 3 kvadratna kilometra sa gustim belim dimom. Vojska, oružje, vojna oprema i vojna infrastruktura nalazili su se unutar oblaka dima i bili su potpuno zaštićeni od vizuelne i optičke detekcije — kako sa zemlje, tako i iz vazduha. Specijalisti jedinica za RHB zaštitu naučili su da primenjuju različite tehnike i metode posebnog tretmana opreme, uključujući i onu koja je stigla iz zone hemijske kontaminacije”, navodi se u opisu snimka ruskog Ministarstva odbrane.

Na sajtu Ministarstva odbrane Ruske Federacija pronašli smo i zvanično saopštenje o obavljenoj vojnoj vežbi sa snimka.

U saopštenju se ističe da je u akciji učestvovalo 600 vojnih lica Južnog vojnog okruga, sa oko 100 jedinica specijalne tehnike, kao i da je dimna zavesa omogućila stvaranje maskiranog područja pogodnog za bezbednije razmeštanje ili evakuisanje trupa.

Upotreba dimnih zavesa je prisutna decenijama u vojsci kao taktika za kamufliranje od neprijateljskih snaga. Dimna zavesa predstavlja veliku količinu dima koja se oslobađa kako bi se smanjila ili potpuno blokirala vidljivost na borbenom terenu. Primeri upotrebe su kretanje vojnika ili vojnih vozila preko otvorenog ili neprijateljskog prostora, zaslepljivanje osmatračnica i vatrenih tačaka, signalizacija obojenim dimom.