Snimak navijača iz 2019. zloupotrebljen kao dokaz za proteste protiv epidemioloških mera

Video snimak marša navijača fudbalskog kluba Borusija Menhengladbah pred utakmicu sa austrijskim Volfsbergerom 2019. godine, zloupotrebljen je kao „dokaz“ veličine tekućih demonstracija protiv novih epidemioloških mera vlade Austrije.

Ove nedelje, Austrija je ušla u četvrtu i do sada najstrožiju nacionalnu izolaciju. Prethodno određen samo za nevakcinisane protiv kovida, lockdown će u narednih deset do dvadeset dana važiti za sve Austrijance. Cilj kratkotrajnog zatvaranja je smanjiti stopu infekcija delta sojem virusa korona, a povećati broj vakcinisanih starijih od 16 godina — do februara, kada je u ovoj državi planirana obavezna imunizacija protiv virusa Sars-CoV-2.

Od uvođenja strogih ograničenja, procenat vakcinisanog stanovništva je u konstantnom porastu — bar jednu dozu vakcine protiv kovida trenutno je primilo oko 6,3 miliona, odnosno skoro 70 odsto ukupnog stanovništva Austrije. Za razliku od početka novembra, broj dnevno izdatih doza je uvećan i do 40 puta, a za samo dve nedelje, dato je više od milion doza vakcine.

Sa druge strane, nove nepopularne mere izvele su veliki broj nezadovoljnih Austrijanaca na ulične demonstracije, mahom pristalica ekstremno desničarskih grupa. Iako je istina da se protestna šetnja protiv karantina za nevakcinisane zaista desila 17. novembra u Gracu, na društvenim mrežama se, pored legitimnih snimaka, masovno delio i jedan star dve godine.

Izvor: Printscreen / Facebook

„Austrija, prosvjed danas, nakon uvođenja lockdown-a za necijepljene.

Stop covid – teroru!!“

Video zapis fudbalskih navijača je iz novembra 2019. godine i, kako je objavljeno na Youtube kanalu nemačkog portala Rheinischen Post, preko 6.000 navijača je prisustvovalo utakmici UEFA Lige Evrope između ekipe Borusije Menhengladbah i Volfsbergera u Gracu.

Ono što možemo da vidimo na snimku je navijački defile od centra grada do Merkur Arene u kojoj se utakmica održala 28. novembra. Na snimku navijača iz drugog ugla moguće je bolje čuti pesmu i videti opremu navijača Borusije Menhengladbah.

Skup hiljada vernih navijača Borusije pred utakmicu u Gracu nalazi se i na zvaničnom Youtube kanalu ovog evroligaškog kluba.

Iako je u pitanju jasna zloupotreba snimka iz 2019. godine u svrhu predstavljanja masovnog protesta, nešto skromnije okupljanje protiv vladinih mera se jesu odigrali u Gracu.

Procenjeno je da je par desetina hiljada pristalica Partije slobode, stranke „vaksoskeptika“ MFG – Menschen-Freiheit-Grundrechte (Ljudi-Sloboda-Prava) i ekstremno desničarskog Identitarnog pokreta učestvovalo i u demonstracijama u Beču 20. novembra. U isto vreme, protesti protiv epidemioloških mera ne jenjavaju ni u Belgiji, Danskoj, Italiji, Holandiji, Hrvatskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

 

Naslovna fotografija: Printscreen / Youtube – Borussia Mönchengladbach