Snimak dva vojna mlazna aviona koji prate NLO je lažan

Viralna video podvala misterioznog obmanjivača koji se potpisuje imenom “Oondyla” već deceniju živi svoj život na internetu uspevajući da ubedi ljude u svoju autentičnost.

 

Ubrzo nakon što nas je početkom 2020. izbezumila vest o novom korona virusu, krajem aprila prošle godine stigla je i potvrda iz Pentagona o autentičnosti NLO snimaka koji su godinama unazad kružili internetom.

 

 

Distopijske okolnosti dodatno su rasplamsale strasti među NLO fanaticima, a kreatorima mimova poslužile su kao vrlo simpatična inspiracija.

 

 

U regionu se, međutim, na Fejsbuku odnedavno “usijao” od pregleda obmanjujući video snimak na kojem se vide dva vojna mlazna aviona koja prate leteći tanjir. “Pa ti sada vjeruj ili ne”, navodi se u objavi podeljenoj više od 5 hiljada puta.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Ovu video montažu je 14. avgusta 2011. godine na Jutjub okačio korisnik “Oondyla” sa naslovom: “Neverovatan prikaz NLO: Dva vojna mlazna aviona prate NLO”.

Video je ubrzo postao viralan, a ljudi, kao što vidimo, i dan danas ne prestaju da ga kače na svoje kanale i socijalne mreže.

Međutim, “izuzetno je retko da se u diskusijama primeti da se radi o podvali”, kaže ufolog Isaac Koi u analizi (ne)autentičnosti tog video snimka. Ovo inače nije njegovo pravo ime, već pseudonim, kojim, po njegovim rečima, štiti svoju advokatsku reputaciju u Engleskoj.

“Pišem pod pseudonimom, jer bi se neki klijenti i kolege verovatno valjali po podu od smeha pri pomisli da trošim vreme na ove teme iako je moj fokus zapravo na raznim sociološkim i psihološkim pitanjima vezanim za NLO i ufologiju”.

Koi je kreator ogromne baze podataka o NLO na kojoj je godinama radio, o čemu su u februaru prošle godine pisali portali SyFyWire i Vice. Između ostalog, on se na svom sajtu bavi i raskrinkavanjem slika, dokumenata i videa koji lažno svedoče o njihovom postojanju.

U slučaju ovog videa, naznaka da se radi o prevari je vrlo lako uočljiva, objasnio je Koi.

Naime, snimak ima potpis svog kreatora na putokazu koji se pojavljuje na kraju video zapisa. Znak pored puta postaje vidljiv u poslednjim sekundama videa. Kada se slika zaustavi i zumira, vidimo da na putokazu piše ime “Oondyla”.

 

Foto: Prinstcreen/isaackoi.com

 

Foto: Prinstcreen/isaackoi.com

 

Na Jutjub kanalu tog korisnika, osim spornog videa, nalaze se i drugi kratki snimci koji navodno prikazuju NLO, međutim u svakom od njih takođe se može pronaći isti potpis.

 

Foto: YouTube/Printscreen

 

Foto: Prinstcreen/isaackoi.com

 

Koi piše da je na njegovom kanalu svojevremeno bio okačen i video u kojem je prikazao svoje veštine pri kreiranju specijalnih video efekata.

Takođe, ako bacimo pogled na sačuvani arhiv veb sajta oondyla.com videćemo da se radi o sajtu koji se bavio viralnim marketingom.

 

Foto: Prinstcreen/isaackoi.com

 

*NLO, odnosno neidentifikovani leteći objekat, je popularni termin za bilo koji prividni vazdušni fenomen čiji uzrok nije moguće odmah i lako utvrditi.

Američko ratno vazduhoplovstvo (United States Air Force, USAF) skovalo je taj termin 1952. godine. U početku se koristio za definisanje onih objekata koji ostaju neidentifikovani nakon uvida stručnih istražitelja, međutim, danas se termin NLO u kolokvijalnom smislu koristi za svaku neidentifikovanu pojavu, bez obzira da li je ona prethodno istražena.

Broj prijava NLO naglo se povećao nakon objavljivanja prvog izveštaja o slučaju viđenog neidentifikovanog letećeg objekta u Sjedinjenim Državama koji je prijavio pilot Kenet Arnold 24. juna 1947. godine, navodi se na zvaničnom sajtu USAF. Ovaj događaj je iznedrio i druge popularne izraze poput “letećeg tanjira” i “letećeg diska”.

Termin NLO se popularno koristi kao sinonim za vanzemaljske letelice i generalno najveći broj diskusija o NLO gravitira oko te pretpostavke. Entuzijasti i fanatici su stvorili organizacije i religiske kultove koji su prisvojili teme o vanzemaljcima, a sam koncept o NLO je evoluirao u istaknuti mit u modernoj kulturi. Neki istražitelji sada preferiraju da koriste širi termin “neindetifikovani vazdušni fenomen” kako bi izbegli konfuziju i asocijacije koje se vezuju za termin NLO.

Naslovna fotografija: Pixabay, Canva, Istinomer kolaž