Fotografija kapsule sa natpisom “Extermination protocol Covid-19” je fotomontaža

Stručna analiza nedvosmisleno dokazuje da je reč o vrlo nespretnoj fotomontaži.

 

Na Fejsbuku se poslednjih dana deli fotografija predmeta u obliku kapsule s natpisom “Extermination protocol Covid-19 U.S. ARMY Destination Italy” (“Protokol istrebljenja Kovid-19 Vojska U.S. Destinacija Italija”). Ispod fotografije stoji apel: “Širite ovu sliku skidaju je sa fejsa…ove boce se nalaze po atarima…”

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Iako nije navedeno detaljnije objašnjenje o čemu se tačno radi, od naših kolega sa Raskrinkavanja.ba saznajemo da je ova fotografija već cirkulisala mrežema u regionu i svetu. Kontekst koje je uz nju oblikovan uglavnom se vrti oko priče da se sprovodi planirano trovanje ljudi posredstvom tih kapsula koje se bacaju iz aviona.

Slovenski portal za proveru činjenica “Oštro” se u maju ove godine detaljnije pozabavio fekt-čekovanjem ove fotografije, koja je u njihovom tekstu dostupna u kvalitetnijoj rezoluciji, te je lakše uočiti da nešto nije u redu s njom.

 

 

Kako pišu, montirana fotografija je prvobitno objavljena 2. aprila ove godine na italijanskoj Fejsbuk stranici “Tamarrowland”, koja inače objavljuje sadržaj šaljivog karaktera. Autori su uz fotografiju napisali da je američka vojska bacila kapsule iz aviona na razne lokacije, među kojima su i Francuska i Grenland.

 

Nepravilnosti vidljive golim okom

 

Nacionalni Institut za javno zdravlje u Sloveniji je za portal “Oštro” objasnio da bi logičnije bilo da na natpisu na kapsuli stoji virus Sars-Cov-2, budući da je Covid-19 naziv za bolest koju izaziva taj virus.

Font koji je korišćen u natpisu “U.S. ARMY” razlikuje se od službenog fonta američke vojske.

Da je fotografija digitalno obrađena, između ostalog ukazuju i oblik, veličina i boja slova.

Autor je fotografisao kapsulu iz perspektive koja čini da njen desni deo na fotografiji izgleda kao da je širi od levog. Shodno tome, i natpis na desnom delu kapsule bi trebalo da bude širi, što ovde nije slučaj. Veličina slova je ista i sa leve i sa desne strane, objasnio je za “Oštro” forenzičar Gregor Kovač iz Agencije za forenziku, fotografiju i kineziologiju.

Kovač je istakao i problem senčenja teksta. Kao što se vidi iz prve slike, reči “extermination protocol covid-19” bacaju senku na kapsulu čak i na mestima gde ih sunce nije obasjavalo. Dok na rečima “U.S. ARMY” i “Destination Italy” senke nema. Takođe je ukazao i na činjenicu da je nemoguće da ceo natpis na kapsuli baca senku, jer bi on trebalo da bude utisnut na kapsulu. Ovako deluje kao da je iznad nje.

 

Foto: „Oštro“/Printscreen

 

Na drugoj slici vidimo da su neravnine i druge fizičke anomalije na kapsuli vidljive samo na njenoj površini, ali ne i na slovima, što je nemoguće zaključuje Kovač.

 

Foto: „Oštro“/Printscreen

 

Činjenicu da je sadržaj predmeta izmišljen a fotografija digitalno obrađena dokazuje i jedva vidljivi dijagonalni natpis “Made in Germany”, osvetljen na trećoj slici.

 

Foto: „Oštro“/Printscreen

 

 

I kompjuterska analiza potvrdila je sumnju na fotomontažu

 

Iako se metapodaci neke fotografije (gde, kada i kojim uređajem je snimljena) automatski brišu kada se ona okači na Fejsbuk, novinari portala “Oštro” su uspeli da pronađu neke tragove njene digitalne obrade Fotošopom koristeći alat Forensically.

 

Foto: „Oštro“/Printscreen

 

A u analizi fotografije pomoću alata InVid, pomogao im je profestor Borut Batagelj sa fakulteta za računarstvo i informatiku u Ljubljani.

Naime, sumnje da je reč o fotomontaži takođe se mogu potvrditi analizom stepena kompresije različitih delova slike. Kompresija podataka slike omogućava nam da veću količinu podataka pohranimo u isti prostor, istovremeno menjajući svojstva, veličinu i kvalitet fotografije.

U aplikaciji InVid postoji opcija koja prepoznaje delove fotografije sa različitim nivoom kompresije. Ona je pokazala je da se natpis “U.S ARMY” veoma razlikuje od ostatka površine kapsule, što znači da je on najverovatnije kasnije dodat programom za obradu fotografija.

 

Foto: „Oštro“/Printscreen

 

Slično tome, prepoznavanjem kasnije dodatih elemenata prema stepenu kompresije funkcioniše i analiza nivoa greške u ovoj aplikaciji. Batagelj je ovom analizom utvrdio da je natpis naknadno dodat.

 

Foto: „Oštro“/Printscreen

 

To je dalje potvrđeno i izolacijom niskofrekventnog šuma u različitim delovima fotografije. Slika ispod prikazuje razliku u frekvencijama buke fotografije na mestu gde je kapsula prikazana i gde je natpis. Da je natpis zaista bio na kapsuli, cela fotografija bi imala istu frekvenciju buke.

 

Foto: „Oštro“/Printscreen

 

Naslovna fotografija: „Oštro/“Printscreen, Istinomer kolaž