Premijerka Kvinslenda nije lažirala vakcinaciju protiv gripa

Video koji kruži Fejsbukom pokazuje kako premijerka Kvinslenda u Australiji Anastasija Palaščuk prima vakcinu protiv gripa špricem sa kojeg nije skinut čep. Snimak nije montiran, ali jeste izvučen iz konteksta.

 

“Evo kako premijerka Queensland-a Australija prima vakcinu. Posmatrajte ovo sa oba oka da vidite kako ni čep sa igle nije skinut! PREVARANTI BELOSVETSKI!”, istaknuto je u objavi podeljenoj više od dve hiljade puta na Fejsbuku.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Video je na mrežama širom sveta aktuelan još od aprila ove godine. Sredinom juna je sa jednog profila u Srbiji podeljen skoro tri hiljade puta. Logo sa donje desne strane “Mario zna idemo do kraja” nam ukazuje odakle je preuzet u skorašnjoj objavi.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Na njegovu ponovnu eksploziju među pristalicama antivakcionalnog pokreta uticala je činjenica da su gotove vakcine protiv kovida 19 već krenule da pristižu u pojedine zemlje.

Osim Fejsbuka, Tvitera i Jutjuba, završio je i na TikToku.

“Naravno da nisi ništa osetila kada je čep i dalje bio na špricu”, kaže jedan TikToker, aludirajući cinično na izjavu premijerke da nije ništa osetila primivši vakcinu.

 

Zašto je premijerka primila vakcinu pred kamerama i zašto na snimku vidimo špric sa kojeg nije skinut čep?

 

 

Lekari u Kvinslendu su izrazili zabrinutost jer je ove godine osetan pad u broju onih koji su odlučili da prime vakcinu u poređenju s istim periodom prošle godine, piše australijski medij 7NewsBrisbane. Palaščuk se vakcinisala pred kamerama kako bi podstakla građane Kvinslenda da učine isto.

Ovaj događaj je svojim kamerama zabeležio 7NewsBrisbane. Na njihovom Tviter nalogu dostupan je ceo snimak na kojem se vidi da je, nekoliko trenutaka ranije, Palaščuk zaista primila vakcinu protiv gripa. Igla bez kapice, odnosno čepa, vidi se ako premotamo i zaustavimo snimak na 0:27.

 

 

Ono što je usledilo nakon što je premijerka primila vakcinu, jeste repriziranje scene na zahtev fotografa, piše Rojtersov tim za proveru činjenica. Doktorka je tada iskoristila špric na kojem je bila kapica. Od 0:47 do 0:57 Palaščuk i ona mirno poziraju dok se u pozadini čuje škljocanje fotoaparata. Upravo tih deset sekundi su teoretičari zavere raširili po mrežama kao dokaz da je vakcinacija lažirana.

Na skrinšotovima se jasno vidi da je špric, u momentu prave vakcinacije, bio bez kapice.

 

Foto: 7NewsBrisbane/Printscreen

 

Rojters piše da Australija tek treba da odobri vakcinu protiv kovida 19. Njihov državni farmaceutski regulator je 2. decembra objavio da će Fajzerovu vakcinu pregledati do januara 2021. godine, a da bi vakcinacija mogla krenuti od marta iste godine.

Naslovna fotografija: Canva, 7NewsBrisbane/Printscreen