Ponovo aktuelne dezinformacije o Pandemijskom sporazumu

Na viralnom snimku koji se deli na društvenim mrežama američka doktorka Meril Nas, kojoj je licenca privremeno suspendovana nakon njenih javnih komentara o kovidu 19 i vakcinama, iznosi neutemeljene tvrdnje da će Sporazum o pandemijama „omogućiti SZO da ukine zaštitu ljudskih prava”.
Foto: Canva

  • Na društvenim mrežama deli se izjava doktorke Meril Nas u kojoj ona tvrdi da je Sporazum o pandemijama „meki državni udar”, te da će usvajanje tog sporazuma „omogućiti SZO da ukine zaštitu ljudskih prava”.
  • Reč je o dezinformaciji. Nema dokaza da će Sporazum SZO o pandemijama ukinuti postojeće zakone o zaštiti ljudskih prava, niti ih bilo kako ugroziti.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

 

U viralnim objavama sa Fejsbuka navodi se citat doktorke Meril Nas:
Dr. Meryl Nass: Sporazum WHO-a o pandemiji je ‘meki državni udar’, koji će omogućiti WHO-u ‘da preuzme nadležnost nad svime na svetu govoreći da su klimatske promene, životinje, biljke, vodeni sistemi i ekosistemi centralni za zdravlje’. Uz to, ukinuće zaštitu ljudskih prava, nametnuti cenzuru i digitalne pasoše, zahtevati od vlada da guraju jedinstveni ‘službeni’ narativ i omogućiti SZO da proglasi određene ‘pandemije’”.

Screenshot Facebook

Reč je o dezinformacijama koje je plasirala doktorka kojoj je bila suspendovana licenca zbog širenja dezinformacija o pandemiji korona virusa i vakcinama. Nema dokaza da će Sporazum SZO o pandemijama ukinuti postojeće zakone o zaštiti ljudskih prava, niti ih bilo kako ugroziti.

Na snimku koji se deli na mrežama je Meril Nas, američka doktorka kojoj je licenca privremeno suspendovana nakon njenih javnih komentara o kovidu 19 i vakcinama, piše „AP”. Snimak prikazuje izlaganje dr Nas na Međunarodnom samitu COVID III u Briselu u maju 2023. godine.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) se 2021. godine složila da razvije globalni sporazum o prevenciji, spremnosti i odgovoru na pandemiju – takozvani Sporazum o pandemijama ili Pandemijski sporazum. SZO je u februaru 2023. godine objavila „Nulti nacrt” (eng. „Zero draft”) izveštaja za izmenu Međunarodnih zdravstvenih propisa (International Health Regulations – IHR), koji su izdali smernice o odgovorima javnosti na zarazne bolesti. Konačni nacrt treba da bude dostavljen do maja 2024. godine, navodi SZO.

U dokumentu „Nultog nacrta”, koji je javno dostupan, navodi se da „vizija sporazuma ima za cilj da obezbedi najviši standard zdravlja za ljude koji poštuju jednakost, ljudska prava i solidarnost kako bi se postigla univerzalna zdravstvena pokrivenost koja će priznati suverena prava zemlje”.

Član 4 u nacrtu navodi da će se izmene IHR-a sprovoditi „uz puno poštovanje dostojanstva, ljudskih prava i osnovnih sloboda ličnosti, dok će svaka Strana štititi i promovisati te slobode”.

U članu 14 objašnjava se da će zemlje inkorporirati zakone o zaštiti ljudskih prava tokom vanrednih stanja javnog zdravlja, a da će „ograničenja biti usklađena sa međunarodnim pravom”. U članu 14 navodi se i da će „ugovor osigurati nediskriminatorna ograničenja neophodna za postizanje cilja javnog zdravlja i najmanje restriktivna za zaštitu zdravlja ljudi, pružanje zdravstvenih usluga i programa socijalne zaštite i razmatranje potreba ljudi pod visokim rizikom i osoba u ranjivim situacijama”.

Takođe, u nacrtu se ukazuje da će kroz izmene nastojati da se razvije nezavisni savetodavni komitet, koji će savetovati vladu o zaštiti ljudskih prava tokom vanrednih situacija u vezi sa javnim zdravljem, navodi portal „LogicallyFacts”.

U nacrtu se ne pominje da će Sporazum o pandemijama ignorisati ili ukinuti postojeće zakone o ljudskim pravima kako bi se „uspostavila kontrola nad stanovništvom”.

***

U pojedinim objavama navodi se da je Nas „predstavnica SZO”. Da to nije tačno potvrdio je portparol SZO za „USA Today”. „Dr Meril Nas ne predstavlja SZO i u videu koji cirkuliše iznesene su lažne tvrdnje i optužbe”, rekao je za „USA Today” portparol SZO, Bhanu Bhatnagar.

***

Prema poslednjem izveštaju, države članice SZO složile su se da nastave pregovore u cilju finalizacije sporazuma o pandemiji u periodu od 29. aprila do 10. maja ove godine.

Na društvenim mrežama nedavno su bile aktuelne tvrdnje da SZO „zahteva nadzorna ovlašćenja da nadgleda svakog muškarca, ženu i dete radi ‘kontrole bolesti”. Kako je Istinomer objasnio, posredi je manipulativno tumačenje Predloga međunarodnog sporazuma o pandemijama SZO. U dokumentu se ne pominje navodni „međunarodni plan za nadziranje stanovništva”, niti je SZO tražila „ovlašćenja za nadzor”.

Naslovna fotografija: Canva