SZO u novoj epizodi zastrašivanja na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama aktuelno je zastrašivanje manipulativnim tumačenjem Predloga međunarodnog sporazuma o pandemijama Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Izvor: Screenshot
  • Na Fejsbuku se dele tvrdnje da SZO „zahteva nadzorna ovlašćenja da nadgleda svakog muškarca, ženu i dete radi ‘kontrole bolesti”.
  • Posredi je manipulativno tumačenje Predloga međunarodnog sporazuma o pandemijama SZO. U dokumentu se ne pominje navodni „međunarodni plan za nadziranje stanovništva”, niti je SZO tražila „ovlašćenja za nadzor”.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao obmanjujuće.

Tvrdnje o navodom „planu SZO da nadzire globalnu populaciju” prvobitno je plasirao „The People’s Voice”, poznati američki portal koji rutinski objavljuje dezinformacije. Na društvenim mrežama u regionu, sporni navodi raširili su se posredstvom portala „Nulta tačka”, koji je objavio tekst sa naslovom „SZO zahteva nadzorna ovlašćenja da nadgleda svakog muškarca, ženu i dete radi ‘kontrole bolesti”.

U spornom članku „Nulta tačka” navodi: „Prema šefu SZO Tedrosu Adhanomu Gebrejesusu, neizabranim birokratama su potrebna veća ovlašćenja nadzora kako bi pratili javnost i nadgledali ‘zdravlje ljudi, životinja i ekosistema’. Za one koji se pitaju kako bi SZO mogla opravdati zadiranje u privatnost svake osobe na zemlji, odgovor je očigledan. Globalističkoj eliti su potrebne ove nove moći kako bi se vlade mogle pripremiti u slučaju ‘sledeće pandemije’. SZO poziva na proširenje ovlašćenja za praćenje u najnovijem nacrtu svog međunarodnog sporazuma o pandemiji. Tako je – oni se i dalje zalažu za sporazum o pandemiji, što znači da nisu odustali od ubeđivanja nacija da predaju svoj suverenitet globalnoj instituciji koju finansira Bil Gejts”.

Izvor: Screenshot

Reč je o manipulativnom tumačenju Predloga međunarodnog sporazuma o pandemijama SZO. U dokumentu se ne pominje navodni „međunarodni plan za nadziranje stanovništva”, niti je SZO tražila ovlašćenja za nadzor. Set predloga SZO ima za cilj da obuzda posledice potencijalnih budućih pandemija proširenjem već postojećih međunarodnih zdravstvenih propisa. Nadzor javnog zdravlja nije isto što i vojni nadzor.

Iako se reč nadzor u više navrata pominje u nacrtu Pandemijskog sporazuma SZO, u spornim člancima manipulativno se poistovećuje značenje nadzora u kontekstu javnog zdravlja, sa značenjem policijskog, odnosno vojnog nadzora. Nijedno od pominjanja reči nadzor u nacrtu SZO nema veze sa „špijuniranjem” ili „prikrivenim praćenjem ljudi”. Radi se o praćenju zdravstvenih podataka, koje je u nacrtu Pandemijskog sporazuma opisano kao „istraga i kontrola epidemije, kroz interoperabilne sisteme ranog upozoravanja i uzbunjivanja”, uz primenu „One Health” pristupa. 

*One Health” je, kako navodi SZO, integrisani, objedinjujući pristup za balansiranje i optimizaciju zdravlja ljudi, životinja i ekosistema. Koristi bliske, međuzavisne veze između ovih oblasti kako bi stvorio nove metode nadzora i kontrole bolesti. Na primer, način na koji se zemljište koristi može uticati na broj slučajeva malarije; vremenski obrasci i kontrola vode koju je napravio čovek mogu uticati na bolesti kao što je denga; trgovina živim divljim životinjama može povećati verovatnoću da zarazne bolesti pređu na ljude, itd.

SZO opisuje nadzor javnog zdravlja kao „kontinuirano i sistematsko prikupljanje, urednu konsolidaciju i procenu relevantnih podataka uz brzu diseminaciju rezultata onima koji treba da znaju, posebno onima koji su u poziciji da preduzmu akciju”.

Zemlje koje usvoje plan SZO za pandemiju biće podstaknute da uspostave globalne, regionalne i nacionalne mreže za razmenu informacija o bolestima i njihovim genomima – posebno o onima sa potencijalom da se razviju u pandemije, navodi se u predloženom sporazumu.

Portparol SZO Tarik Jašarević potvrdio je za „USA Today” i „Lead Stories” da je reč o dezinformaciji. On je istakao da je aktuelna „jaka kampanja dezinformacija o sporazumu o pandemiji o kojem trenutno pregovaraju države članice SZO”.

„Zemlje donose sve odluke o zdravstvenim merama koje primenjuju među svojim stanovništvom. Kao deo procesa dogovora o pandemiji naglašen je princip da će zemlje, kao i uvek do sada, biti zadužene za donošenje svih zdravstvenih odluka i da neće ustupiti nikakav suverenitet SZO”, objasnio je Jašarević za „Lead Stories”.

Povezan sadržaj
Miljana Miletić 13. 1. 2021.

Stručnjaci SZO razvijaju preporuke, ali implementaciju obavljaju zemlje članice ako usvoje predlog SZO, potvrdila je agencija Ujedinjenih nacija za „Lead Stories”. SAD su ranije izrazile da „neće pristati ni na jedan program koji narušava nacionalni suverenitet”.

SZO na svojoj zvaničnoj veb stranici navodi da će „kao i kod svih međunarodnih instrumenata, vlade same odlučivati o aktivnostima u skladu sa sporazumom uzimajući u obzir svoje nacionalne zakone i propise”.

***

SZO je u decembru 2021. godine izglasala početak globalnog procesa izrade nacrta Sporazuma o pandemiji. Rani nacrt sporazuma objavljen je u februaru 2023, ali se ne očekuje da će konačni nacrt biti razmatran do maja 2024. godine.

O obmanjujućim tumačenjima Pandemijskog sporazuma SZO pisali smo i u maju 2022. godine, kada su na društvenim mrežama bile viralne slične tvrdnje o navodnoj „tihoj okupaciji zdravstvenog suvereniteta”.