Papa nije ovlastio Svetski ekonomski forum da piše novu Bibliju

Uprkos navodima koji su se proširili društvenim mrežama i portalima poznatim po širenju dezinformacija i teorija zavere, papa Franja nije ovlastio Svetski ekonomski forum da ponovo napiše Bibliju, revidirajući je sa, kako se navodi, „proverenim činjenicama”.
Foto: Canva

Društvenim mrežama ovih dana kruži skrinšot dela teksta koji je krajem prošle godine objavljen na portalima Nulta tačka, Epoha i Provjeri, a koji govori o navodnom projektu ažuriranja sadržaja Biblije koji je papa Franja poverio Svetskom ekonomskom forumu (SEF).

Izvor: Screenshot / Facebook

Naslov članka koji se širi društvenim mrežama glasi: „Papa Franja ovlastio Svetski ekonomski forum da preprave Bibliju sa ‘proverenim činjenicama’”, dok se u sklopu pojedinih objava prilaže i skrinšot navodne objave pape na mreži X u kojoj on navodi kako sve dezinformacije u Bibliji moraju biti proverene i izbrisane.

Izvor: The People’s Voice, FB

Međutim, ne postoje izjave niti verodostojni medijski izveštaji koji bi potvrdili da je papa Franja, poglavar Katoličke crkve, ovlastio SEF da Bibliju revidira u skladu sa činjenicama.

To potvrđuje i Jan Zopf, portparol Svetskog ekonomskog foruma, koji je za USA Today demantovao pomenute izjave rekavši da ta organizacija nije uključena u takvu inicijativu.

Mogu da potvrdim da ove tvrdnje nisu tačne”, rekao je Zopf u mejlu redakciji USA Today.

Ni na sajtovima Svetskog ekonomskog foruma i Svete stolice (Sancta Sedes) ne pominju da je Svetski ekonomski forum dobio takvo ovlašćenje.

Dodatno, nema dokaza da je papa Franja na mreži X rekao da dezinformacije u Bibliji moraju biti proverene i izbrisane. Spornu objavu nismo pronašli u pretrazi papinog zvaničnog X naloga, niti su o takvoj papinoj objavi izveštavali kredibilni svetski mediji. 

Iako skrinšot navodne objave Pape Franje ima sličnosti sa njegovim stvarnim nalogom na mreži X – uključujući korisničko ime i profilnu fotografiju — pravi nalog nema plavu, već sivu kvačicu koja označava da je da je nalog verifikovala vlada ili multilateralna organizacija ili zvaničnik.

Izvor: X

Dodatno, članak Nulte tačke predstavlja doslovni prevod teksta sa portala The People’s Voice, poznatog po širenju teorija zavere, objavljenog 24. decembra prošle godine. Istinomer se i ranije bavio razotkrivanjem dezinfomacija sa ovog portala.

Dakle, ne postoji projekat po kojem je papa Franja ovlastio Svetski ekonomski forum da ažurira Bibliju i ukloni sve dezinformacije iz svete knjige, što je potvrdio i portparol ove organizacije.

Povezan sadržaj