Pacijent bez maske nije dokaz da je pandemija nameštaljka

Kratki video snimak iz jedne italijanske bolnice na kojem se vidi pacijent bez zaštitne maske postao je viralan na Fejsbuku nakon što su ga teoretičari zavere dodali svojoj bogatoj kolekciji dokaza o “orkestriranoj” pandemiji.

 

“Komedija 19! Čekajte do kraja videa! Jedna stvar će vam se sama UKAZATI!”, navodi se u objavi koja je na Fejsbuku podeljena više od pet hiljada puta. Autor signalizira svojim pratiocima da će im na kraju videa postati jasno da se radi o nameštaljci.

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

U drugoj objavi podeljenoj skoro tri hiljade puta, ističe se da “obratimo pažnju na pacijenta iza”.

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

O čemu se zapravo radi?

Kratki video snimak je zapravo momenat iz italijanske emisije La vita in diretta (TV kanal “Rai”) na kojoj se svakodnevno emituju uključenja uživo.

U delu uključenja od 16. novembra 2020. godine iz bolniceAmedeo di Savoia u Torinu (Pijemont, Italija) vide se pacijenti koji su na specijalnom kovid odeljenju – nisu u kritičnom stanju, ali im je potreban stalni nadzor.

 

Na snimku vidimo medicinsko osoblje u skafanderima i dva pacijenta. Jednog medicinski radnici stavljaju na respirator, dok drugi pacijent leži na krevetu i skroluje po smartfonu. Bez zaštitne maske.

Povezan sadržaj
Tamara Tančić 18. 11. 2020.

Video je postao viralan i u Holandiji, pa je holandski portal za proveru činjenica Knack zatražio pomoć od kolega fekt-čekere iz Italije. Novinar portala za proveru činjenica Pagella Politica Karlo Kanepa im je potvrdio da je video popularan i u Italiji, a da je o tome već pisao italijanski portal koji se bavi lažnim vestima Bufale.net”.

“Prema korona protokolu italijanskog Višeg instituta za zdravlje ‘Istituto Superiore di Sanità’, pacijent ne bi trebalo da nosi zaštitinu masku kada svi ostali u bolničkoj sobi nose zaštitnu opremu. Maska za usta je obavezna za medicinsko osoblje, ali ne i za pacijente. Dakle, video samo prikazuje da se pravila poštuju”, objašnjava Kanepa.

Medicinski radnici su za portal “Bufale.net” rekli da su novinari i zdravstveni radnici na snimku adekvatno zaštićeni FFP3 maskama, te da niko u prostoriji ne može da se zarazi, niti da proširi zarazu. Napominju da za neke pacijente na intenzivnom odeljenju nije preporučeno nošenje maski budući da to može da im dodatno iskomplikuje već otežano disanje.

Takođe, pacijent bez maske nije “slučajno” upao u kadar, kako se nagoveštava u objavama i komentarima na Fejsbuku. Reporter koji se iz bolnice uključio uživo u program je jasno rekao da se dva pacijenta nalaze u bolničkoj sobi.

Naslovna fotografija: Printscreen/TV „Rai“, Youtube, Pixabay, Istinomer kolaž