Oružje sa belim fosforom u magli manipulacija

Dok međunarodne organizacije koje se bore za ljudska prava tvrde da postoje dokazi da Izrael koristi oružje sa belim fosforom u Gazi i Libanu, izraelske vojne snage demantuju sporne navode. Neke od fotografija koje se u tom kontekstu dele na društvenim mrežama, ipak nisu nastale u tekućem ratu na Bliskom istoku.
Gaza
Foto: Canva
  • Na društvenim mrežama dele se fotografije tragova jake svetlosti na noćnom nebu uz tvrdnje da dokazuju da „Izrael upotrebljava oružje sa belim fosforom u Gazi”.
  • Fotografije su nastale su pre aktuelnog ratnog sukoba Izraela i Hamasa i najverovatnije prikazuju oružje sa belim fosforom korišćeno u Siriji i Iraku.
  • Objavama na Fejsbuku nedostaje kontekst.

Na Fejsbuku su se raširile fotografije jarke padajuće trakaste svetlosti na noćnom nebu uz tvrdnje da prikazuju kako „Izrael bombarduje Gazu zastrašujućim fosfornim bombama”.

Izvor: Istinomer kolaž/Facebook/Printscreen

Međunarodne organizacije „Human Rights Watch” i „Amnesty International” izvestile su nedavno da je Izrael koristio oružje sa belim fosforom u Gazi i Libanu, a izraelske vojne snage demantovale su sporne navode. Viralne fotografije sa društvenih mreža, pak, nastale su pre aktuelnog ratnog sukoba Izraela i Hamasa. 

Obrnuta pretraga slika pokazala je da je prva fotografija prvobitno objavljena još 2017. godine, na veb sajtovima na arapskom jeziku, kao ilustracija uz saopštenje „Human Rights Watch”-a o zabrinutosti zbog upotrebe oružja sa belim fosforom od strane Međunarodne koalicije koju predvodi Vašington, a u vojnim operacijama protiv ISIS-a u Siriji i Iraku.

Druga fotografija može se pronaći na sajtu Getty images, gde piše da je snimljena 23. marta 2018. godine i da prikazuje „nešto što se čini kao padanje zapaljive municije s belim fosforom tokom režimskog bombardovanja u Dumi, jednom od retkih preostalih džepova koje drže pobunjenici u Istočnoj Guti, na periferiji glavnog grada Damaska”.

Reč je o sirijskoj vladi koju je podržala Rusija tokom napada na pobunjenike u Istočnoj Guti, izvestio je „Human Rights Watch” 2018. godine. Tokom tog sukoba, Rusija je od strane aktivista optužena da koristi beli fosfor u Siriji. 

***

Međunarodna organizacija „Human Rights Watch” objavila je saopštenje 12. oktobra ove godine u kojem navodi da je „Izrael upotrebio beli fosfor u vojnim operacijama u Gazi i Libanu i time doveo civile u opasnost od ozbiljnih i dugotrajnih povreda”.

„‘Human Rights Watch’ je verifikovao video snimke snimljene u Libanu i Gazi 10. i 11. oktobra 2023, respektivno, koji pokazuju višestruke vazdušne udare artiljerijski ispaljenog belog fosfora iznad luke u gradu Gazi i dve ruralne lokacije duž granice između Izraela i Libana i intervjuisao dve osobe koje su opisale napad u Gazi. Beli fosfor, koji se može koristiti ili za obeležavanje, signalizaciju i zamagljivanje, ili kao oružje za paljenje požara koji spaljuju ljude i objekte, ima značajno zapaljivo dejstvo koje može ozbiljno da opeče ljude i postavi objekte, polja i druge civilne objekte u okolina u plamenu. Upotreba belog fosfora u Gazi, jednom od najgušće naseljenih područja na svetu, povećava rizik za civile i krši zabranu međunarodnog humanitarnog prava o dovođenju civila u nepotrebnu opasnost, navodi se u saopštenju „Human Rights Watch”-a.

Međunarodna organizacija „Amnesty International” objavila je saopštenje 13. oktobra ove godine u kojem navodi da je „prikupila ubedljive dokaze koji dokumentuju upotrebu artiljerijskih granata sa belim fosforom od strane izraelske vojske u gusto naseljenim civilnim oblastima u Gazi, od kojih se mnogi mogu smatrati nezakonitim neselektivnim napadima”. U saopštenju piše da „video snimci i fotografije koje je verifikovala Laboratorija za dokaze o kriznim situacijama ‘Amnesty International’-a pokazuju da je Izrael koristio municiju od belog fosfora”.

Izraelske odbrambene snage demantovale su navode međunarodnih organizacija da su koristile municiju sa belim fosforom u svojim vojnim operacijama u Gazi i Libanu, izvestio je „The Guardian” 13. oktobra ove godine.

***

Beli fosfor se pali kada je izložen atmosferskom kiseoniku i nastavlja da gori sve dok ne bude lišen kiseonika ili iscrpljen. Njegova hemijska reakcija može stvoriti intenzivnu toplotu (oko 815°C/1500°F), svetlost i dim. Kada dođe u kontakt, beli fosfor može da spali ljude, termički i hemijski, do kosti, jer je veoma rastvorljiv u masti, a samim tim i u ljudskom mesu. Fragmenti belog fosfora mogu pogoršati rane čak i nakon tretmana i mogu ući u krvotok i izazvati zatajenje više organa. Zarasle rane mogu se ponovo zapaliti kada se zavoji skinu i rane ponovo budu izložene kiseoniku. Čak i relativno male opekotine su često fatalne. 

Municija od belog fosfora može se legalno koristiti na ratištima za pravljenje dimnih zavesa, stvaranje osvetljenja, obeležavanje ciljeva ili paljenje bunkera i zgrada. Pošto ima legalnu upotrebu, beli fosfor nije zabranjen kao hemijsko oružje prema međunarodnim konvencijama.

Napadi upotrebom zapaljivog oružja dostavljenog iz vazduha u civilnim područjima zabranjeni su Protokolom III Konvencije o konvencionalnom oružju (Convention on Conventional Weapons – CCW). Palestina je pristupila Protokolu III 5. januara 2015. godine, a Liban 5. aprila 2017. godine, dok ga Izrael nije ratifikovao.

„Human Rights Watch” je dokumentovao upotrebu belog fosfora od strane izraelske vojske i u prethodnim sukobima u Gazi, uključujući 2009. godinu. 

„Izrael bi trebalo da zabrani svu upotrebu municije belog fosfora sa ‘zračnim udarom’ u naseljenim područjima bez izuzetka. Postoje lako dostupne i nesmrtonosne alternative čaurama od belog fosfora, uključujući i neke koje proizvode izraelske kompanije. Ove alternative imaju isti efekat i dramatično smanjuju štetu po civile, navodi se u saopštenju te međunarodne organizacije.