Novi primer manipulisanog snimka američkog predsednika

Viralni snimak predsednika SAD sa proslave osamdesetogodišnjice iskrcavanja u Normandiji koji se deli društvenim mrežama, a koji je potekao sa Telegrama, izvučen je iz konteksta i koristi se da bi se potkrepio narativ usmeren protiv Bajdena.
Izvor: Printscreen/Youtube/NBC News
  • Na društvenim mrežama raširio se snimak uz tvrdnje da prikazuje američkog predsednika koji pokušava da sedne na stolicu koja – ne postoji.
  • Video zaista prikazuje Džozefa Bajdena, međutim, sniman je iz ugla u kom se ne vidi da se iza američkog predsednika nalazi stolica. 
  • Ove objave ocenili smo kao manipulativne.
objava-sa-telegrama
Printscreen objave sa telegrama

Snimak koji se deli na društvenim mrežama nastao je na obeležavanju 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji, regiji na severu Francuske (to je bila jedna od najvećih savezničkih akcija u Drugom svetskom ratu).

Ovoj svečanosti, koja se održala se 6. juna ove godine, prisustvovali su predsednici i visoki zvaničnici SAD i Francuske, Emanuel Makron i Džozef Bajden sa svojim suprugama.

Predstavnici obe zemlje, nakon izlaska na binu, dva puta su se našli u stojećem položaju. Prvo su stajali tokom intoniranja himne, a zatim ponovo prilikom obraćanja jedne od pripadnica američke vojske. Nakon protokolarnog ceremonijala, predsednici Makron i Bajden su zauzeli svoja mesta i pratili ostatak programa sedeći.

Međutim, na viralnom snimku tvrdi se da je američki predsednik Džozef Bajden pokušavao da sedne na stolicu koja ne postoji.

Reč je o još jednoj objavi u kojoj se Bajden prikazuje kao nesposoban, senilan ili „izgubljen”.

Jednostavnom pretragom došli smo do integralnog snimka na kom se jasno vidi da iza predsednika SAD ipak postoji stolica, te da je u viralnom isečku to izostavljeno.

Na snimku iz drugog ugla, takođe, vidljive su i stolice koje su predstavnici Francuske i SAD zauzeli nakon protokolarnih intoniranja himni obe države.

Izvor: Printscreen/Youtube/NBC News

 

Ovo nije prvi put da se na društvenim mrežama, u talasima, dele objave u kojima je Džozef Bajden navodno zbunjen ili nesvestan gde se nalazi.

Uoči predstojećih izbora za predsednika SAD, vrlo su česti snimci koji targetiraju trenutnog predsednika i kandidata demokrata, kao i primeri snimaka govora Bajdena kojima se manipuliše.

Istinomer je analizirao više ovakvih slučajeva – kada su masovno deljeni snimci koji nisu autentični, ili su izmenjeni ili izvučeni iz konteksta. Pa tako imamo primer gde se netačno tvrdi da je Bajden ukinuo Uskrs i proglasio ga Danom transrodnih osoba ili primer deepfake snimka gde Bajden navodno kaže da „da će podržati borbu Ukrajine protiv Rusije i potom da je Rusija okupirala ukrajinski glavni grad Kijev u poslednjih 10 godina”.