Nesvestica medicinske sestre ne dokazuje da je vakcina protiv kovida 19 opasna

Da li se medicinska sestra iz Tenesija nakon primanja Fajzerove vakcine onesvestila zbog njenog sadržaja ili zbog nečeg drugog? Brzopleta tumačenja koja su tokom proteklog vikenda preplavila socijalne mreže ne ostavljaju mnogo prostora za različite mogućnosti.

 

Tifani Dover, medicinska sestra u bolnici CHI Memorial u gradu Čitanuga u američkoj državi Tenesi, na kratko se onesvestila nakon što je dobila Fajzerovu vakcinu protiv kovida 19 prošlog četvrtka. Događaj je zabeležen u programu uživo i nismo ni trepnuli a mreža skeptika i antivaksera je taj video raširila na mrežama kao ultimativni dokaz da su vakcine štetne po zdravlje.

“Pa se vi cijepite…”, navodi se u objavi podeljenoj više od 1800 puta.

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

Predsednik Republikanske stranke i iskusni raspirivač dezinformacija Nikola Sandulović je Tifanino padanje u nesvest doveo u vezu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim obećanjem o “bezbednim” vakcinama.

“HOĆETE VAKCINU KOJU VAM OBEĆAVA ALEKSANDAR VUČIĆ, TATA PREMIJER I DOKTOR SMRTI?
Evo Vam gospodo vakcina i kako izgleda kada primite bezbednu vakcinu!
Sad lepo gledajte snimak od početka do kraja i dobro razmislite ko vas je u Srbiji doveo prvo do maski na licu, pa lažnih i neispravnih testova, zatim do respiratora i groblja i ko vas SADA PONOVO vodi i dalje ka ovakvim vakcinama I ZBOG ČEGA?!
LEPO NAM JE ALEKSANDAR VUČIĆ OBEĆAO PUNA GROBLJA, I NIJE VAŽNO ŠTO JE ŠIRIO TADA PANIKU,VAŽNO JE DA JE TO PRVO OBEĆANJE (DATO SVIMA NAMA) KOJE JE ISPUNIO!.” Sandulovićevu objavu podelilo je više od 1300 ljudi.

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

Ni nova nada među teoretičarima zavere, izvesna Marija Stojaković, nije propustila priliku da podeli video uz paničan komentar ispisan velikim slovima.

“MEDICINSKA SESTRA SE ONESVESTILA NAKON PRIMANJA NOVE KOVID VAKCINE”. Objavu je podelilo više od 400 korisnika.

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

Ono što je vešto izostavljeno jeste činjenica da se Doverova brzo vratila na noge, a zatim rekla novinarima da je padanje u nesvest za nju “potpuno uobičajena pojava”, piše AP.

Ona je objasnila da pati od hroničnog zdravstvenog stanja zbog kojeg pada u nesvest kad oseti bol.

“Imala sam sinkopalnu epizodu. U prošlosti mi se često dešavao vagalni odgovor. Ako me bilo šta boli – nokat ili ako udarim nožni palac – jednostavno mogu da se onesvestim”, rekla je Dover u izjavi za WRCB.

 

 

Dodala je i da se “onesvestila verovatno šest puta u proteklih šest nedelja”.

Šta je vagalni odgovor? 

To je automatska reakcija koja se javlja kada vagusni nerv stimulišu okidači poput stresa, straha i bola. Može dovesti do mučnine, vrtoglavice i nesvestice, objašnjavaju medicinski stručnjaci na portalu “Very Well Health”.

Povezan sadržaj

Doktor Džesi Taker, direktor odeljenja za intenzivnu negu u bolnici “CHI Memorial” rekao je za WCTV da to nije neobičan odgovor nakon bilo koje vakcinacije, prenosi USA today.

„To je reakcija koja se može dogoditi vrlo često pri bilo kojoj vakcinaciji, bilo kojoj injekciji“, rekao je. „Nema uopšte razloga da mislimo da je to zbog vakcine.“

Bolnica “CHI Memorial” je ubzo nakon incidenta objavila saopštenje u kojem su objasnili šta se dogodilo. Referisali su na Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD koji kaže da se nesvestica može dogoditi nakon primanja raznih vrsta vakcina. Najčešće se prijavljuje nakon tri vakcine date adolescentima: HPV, MCV4 i Tdap. Budući da su sastojci te tri vakcine različiti, naučnici smatraju da je nesvestica posledica postupka vakcinacije, a ne vakcina.

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

Međutim, kako ističu, još uvek nema definitivnog odgovora o tome da li je sastojak vakcina odgovoran za nesvesticu ili su adolescenti jednostavno češće nego deca ili odrasli doživeli nesvesticu. Oko 3 odsto muškaraca i 3,5 odsto žena izvesti da se onesveste barem jednom tokom svog života, ali nije poznato koliko često se nesvestica dešava posle vakcinacije.

Budući da nesvestica obično nema trajne posledice, kažu da je teško proučavati je korišćenjem sistema zasnovanog na medicinskoj evidenciji. Međutim, Sistem izveštavanja o neželjenim događajima protiv vakcine (VAERS) svake godine prima mnogo izveštaja o sinkopi, a mnogo više slučajeva će verovatno ostati neprijavljeno, navodi se u saopštenju.

Naslovna fotografija: Printscreen/Facebook, Canva