Nemačka policija nije pozivala na protest protiv vakcina

Iako smo u poslednje vreme navikli da se na celoj zemaljskoj kugli stalno dešava nešto “neverovatno”, tom nizu iznenađenja ne možemo da dodamo i nemačke policajce koji kao demonstranti učestvuju u antivakcionalnom protestu u Frankfurtu. Jer, to je laž.

 

“Neverovatne stvari su počele da se desavaju, evo i doktor u pratnji policije poziva ljude na protest protiv vakcine govoreci otvoreno da B. Gejts sa njom ima u planu“počistiti“ 15% populacije u prvom krugu…🤔 Frankfurt…”, primetila je iznenađeno i pomalo zamišljeno jedna korisnica Fejsbuka koja je podelila video snimak protesta. U njene reči je poverovalo više od 6 hiljada ljudi, koji su, kao što vidimo, podelili tu objavu.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Nešto kraću verziju spornog videa sa srpskim prevodom je na svoj profil smestila i teoretičarka zavere Marija Stojaković.

“NEMAČKA POLICIJA POMAŽE DA SE UPOZORI NA OPASNOST PRIMANJA NOVIH VAKCINA”.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Šta tačno vidimo na videu koji je snimljen sa prozora zgrade?

Na severu Frankfurta je 3. januara održan prijavljeni protest protivnika vakcinacije. Protestnu kolonu koju vidimo na snimku obezbeđivala je policija. Govor u kojem se naglašava: “Hitno upozorenje stanovništvu – nemojte se vakcinisati”, a zatim nabrajaju teorije zavere o vakcinama, ne dopire sa zvučnika iz policijskog auta, niti od doktora koji je u pratnji policije; već kako piše nemački portal za proveru činjenica DPA – govor je pustio neko od demonstranata.

Frankfurtska policija je 4. januara uklonila svaku sumnju da je učestvovala u protestu objavivši demanti na svom zvaničnom profilu na Tviteru.

 

 

“Ako slučajno naletite na ovu sliku… netačno je ono što se na njoj tvrdi. Govor je emitovan iz automobila iza naših kola”, objasnila je policija u tvitu.

Snimak takođe prikazuje kako se druga policijska vozila voze na kraju demonstracija – ne kao učesnici, već kao pratnja koja je uobičajena na takvim skupovima. Ko govori preko zvučnika i da li je to zapravo lekar, ne može se proveriti, zaključuje DPA.

Naslovna fotografija: Facebook/Printscreen/, Twitter/Printscreen, Istinomer kolaž