Nema dokaza da imovina Grete Tunberg vredi milione dolara

Viralne tvrdnje o navodnoj imovini švedske aktivistkinje potekle su sa portala koji ne garantuje ispravnost podataka koje objavljuje.
GretaTunberg
Izvor: Wikimedia commons
  • Na Fejsbuku se dele tvrdnje da je vrednost imovine Grete Tunberg „18  miliona dolara”, kao i da je u vlasništvu švedske aktiviskinje „devet automobila i šest kuća”.
  • Nema kredibilnih dokaza za sporne tvrdnje.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao obmanjujuće.

Na društvenim mrežama raširile su se tvrdnje da imovina švedske klimatske aktivistkinje Grete Tunberg iznosi „18  miliona dolara”, kao i da Tunberg poseduje „devet automobila i šest kuća”.

Izvor: Screenshot / Facebook

Viralne tvrdnje o navodnoj imovini švedske aktivistkinje potekle su sa portala „Caclubindia” koji ne garantuje potpunu ispravnost podataka koje objavljuje. Ne postoje krediblni izvori koji bi potvrdili sporne navode o imovini Tunberg.

Na dnu teksta o imovini Tunberg na veb portalu „Caclubindia” istaknut je disklejmer, odnosno odricanje od odgovornosti, u kojem se navodi: „Sadržaj na ovoj veb stranici prikupljen je iz različitih izvora na internetu, uključujući Tviter, anonimne izvore, novinske vesti i članke, postove na blogu, Forbes i objave na društvenim mrežama. Dajemo sve od sebe da osiguramo da su informacije tačne i ažurne, ali ne možemo garantovati njihovu tačnost ili potpunost. Informacije na ovoj veb stranici serviraju se ‘onakve kakve jesu’ bez ikakvih garancija. Ne snosimo odgovornost za bilo kakve greške ili propuste u sadržaju. Takođe se odričemo svake odgovornosti za bilo kakvav gubitak ili štetu koja može nastati korišćenjem informacija na ovoj veb stranici.”

U intervjuu za „The Times” iz 2022. godine, Tunberg je razjasnila svoj finansijski položaj kao klimatske aktivistkinje. Ona je objasnila da ne ostvaruje prihod od aktivizma”, te da njena finansijska podrška dolazi „isključivo kroz studentsku stipendiju namenjenu njenom univerzitetskom obrazovanju”.

Portparol švedske aktivistkinje potvrdio je za „AFP” da Tunberg „ne prima platu” za svoj aktivistički rad. Ona ne prihvata honorare za bilo kakve nastupe ili medijske angažmane. Štaviše, sav prihod koji njena porodica dobije od njihove dve knjige donira se u dobrotvorne svrhe”, rekao je portparol.

Javni podaci švedske evidencije poreza na dohodak takođe ne pokazuju da imovina Tunberg iznosi „18 miliona dolara”, navodi portal za proveru činjenica „Fact Crescendo”.

Kada je reč o porodičnom nasleđu Tunberg, ne postoji javna evidencija o tačnoj sumi novca koju je nasledila, ali je poznato da je njena porodica oduvek podržavala njenu misiju i da pripada višoj srednjoj klasi.

Ovom temom bavio se i „Faktograf”.