Nacista sa fotografije nije otac Klausa Švaba

Staru dezinformaciju o fotografiji na kojoj je navodno otac Klausa Švaba reciklirao je početkom avgusta predstavnik proruske nevladine organizacije „Evro-azijska alijansa”, nakon čega se ona raširila i na Fejsbuku u Srbiji.
Izvor: wehrmacht-awards.com
  • Na Fejsbuku se deli fotografija čoveka u nacističkoj uniformi uz tvrdnje da prikazuje oca predsednika Svetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba.
  • Čovek na fotografiji nije Švabov otac, već nemački general Valter Dibilaš.
  • Objave na Fejsbuku su netačne.

Kolaž na kojem su fotografija predsednika Svetskog ekonomskog foruma (SEF) Klausa Švaba i fotografija čoveka u nacističkoj uniformi, dele se na Fejsbuku uz tvrdnje da je čovek u uniformi Švabov otac. 

Izvor: Facebook / Screenshot

Reč je o staroj dezinformaciji koju je nedavno reciklirao predstavnik proruske nevladine organizacije „Evro-azijska alijansa” Koba Kusiani, na svom Fejsbuk nalogu.

U objavama na društvenim mrežama na ruskom jeziku pominje se i da je „otac Klausa Švaba bio visokorangirani član Nacističke partije, blizak Adolfu Hitleru”, kao i da je „imao svoj koncentracioni logor”, navodi MythDetector” koji se takođe bavio ovom temom.

Činjenica je da čovek u nacističkoj uniformi na viralnoj fotografiji nije Švabov otac Eugen Švab, već nemački general Valter Dibilaš.

Dibilašove fotografije dostupne su u nemačkom saveznom arhivu, a objavljene su i na nekoliko onlajn foruma koji se bave temama vezanim za Drugi svetski rat.

Izvor: Bundesarchiv
Izvor: wehrmacht-awards.com

Na kraju Drugog svetskog rata, Dibilaša su uhvatili Amerikanci i izručili ga SSSR-u. Za ratne zločine osuđen je na 25 godina teškog rada. Dibilaš je umro 1950. godine u zatvoru u gradu Staljino (današnji Donjeck).

Otac Klausa Švaba, Eugen Švab, bio je komercijalni direktor fabrike švajcarske kompanije „Escher Wyss” u Ravensburgu u južnoj Nemačkoj.

Njegova fotografija dostupna je na sajtu porodične arhive „Family Search”. Predstavnik Klausa Švaba potvrdio je nemačkoj redakciji za proveru činjenica „DPA” da je na fotografiji zaista otac Klausa Švaba.

Izvor: Family Search

AFP” je došao do arhivskih dokumenata o denacifikaciji u vezi sa Eugenom Švabom. Denacifikacija je bio program saveznika posle Drugog svetskog rata koji je imao za cilj da eliminiše nacizam u Nemačkoj i Austriji. U okviru programa, mnogi ljudi su ispitivani kako bi se otkrila njihova povezanost sa nacističkim organizacijama. Dosije Eugena Švaba pokazuje da je on bio intervjuisan dva puta tokom 1946. godine. U dokumentima je evidentirano da Švab nije bio član Nacističke partije i da nije imao veze sa Adolfom Hitlerom. 

Međutim, prema istraživanju portala „DPA”, postoje dokumenti koji pokazuju da je Eugen Švab bio član nekih nacionalsocijalističkih organizacija. Istoričar sa Instituta za Savremenu istoriju u Minhenu, dr. Niels Weise, objasnio je za „DPA” da “članstvo u takvim organizacijama ne pruža jasnu indikaciju o tome šta je osoba osećala prema režimu”.