Na viralnom snimku nisu kralj Bahreina i njegov robot telohranitelj

Snimak, koji već godinama kruži internetom, ne prikazuje vladara ostrvske države u Persijskom zalivu i njegovog robota telohranitelja.
FB screenshot

 

  • Na društvenim mrežama deli se snimak uz tvrdnje da prikazuje kralja Bahreina i njegovog robota telohranitelja.
  • Nije poznato ko je čovek sa viralnog videa, ali nema dokaza da je to kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Khalifa. Na snimku je takozvani „Titan”, interaktivni robot angažovan da zabavi publiku na izložbi u Abu Dabiju.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

 

Na društvenim mrežama kruži snimak čoveka u tradicionalnom arapskom odelu kako šeta izložbenom halom, dok iza njega korača veliki robot koji nosi vojni maskirni prsluk, uz tvrdnje da prikazuje „kralja Bahreina i njegovog robota telohranitelja”. U viralnim objavama navodi se da „robot vredi preko sedam miliona dolara, govori 6 jezika, može da savlada masu do hiljadu ljudi i puca laserom”.

FB screenshot

Na snimku nije kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Khalifa. Identitet čoveka u tradicionalnom arapskom odelu je nepoznat. Na snimku je interaktivni robot koji je bio angažovan da zabavi publiku na izložbi u Abu Dabiju 2019. godine.

Obrnuta pretraga ključnih kadrova sa snimka uputila je na medijske izveštaje sa Međunarodne odbrambene izložbe koja je održana u Abu Dabiju, u februaru 2019. godine. Robot visok osam stopa, nazvan „Titan”, zabavljao je prisutne govoreći i na engleskom i na arapskom jeziku, prema tadašnjim izveštajima lokalnih medija.

Nema dokaza da je na snimku kralj Bahreina. Čovek koji na snimku hoda ispred robota ne liči na vladara ostrvske države u Persijskom zalivu, koji ima samo brkove, a ne punu bradu.

„Titan” robota kreirala je britanska kompanija „Cyberstein Robots”, koja proizvodi „interaktivne robote za zabavu uživo”, a koji se, kako se navodi na veb stranici kompanije, „mogu konfigurisati za bilo koju vrstu događaja”.

FB screenshot

U intervjuu iz 2017. godine, izvršni direktor kompanije „Cyberstein” i kreator robota „Titan” Nik Filding, rekao je da je „prva verzija robota debitovala u javnosti na muzičkom festivalu Glastonbury 2004. godine”, kao i da je „od tada proizvedeno nekoliko nadograđenih verzija”.

AP” i „Full Fact” u analizama viralnog snimka navode da robot „Titan” nije pravi robot, već „robotsko odelo kojim upravlja čovek iznutra”. Kompanija „Cyberstein” na svojoj veb stranici, međutim, ne navodi informacije o tome da li se čovek nalazi unutar robota „Titan”.

Naslovna fotografija: Facebook Printscreen