Na viralnoj fotografiji nije oružje koje su SAD poslale Izraelu

Sjedinjene Države isporučivale su municiju Izraelu tokom aktuelnog sukoba sa Hamasom, ali viralna fotografija nema veze sa ratom na Bliskom istoku.
Izvor: Screenshot / Facebook
  • Na društvenim mrežama deli se fotografija uz tvrdnje da prikazuje oružje koje su SAD poslale Izraelu tokom aktuelnog sukoba sa Hamasom.
  • Fotografija je snimljena 2014. godine i prikazuje bombe izložene u vazduhoplovnoj bazi Kunsan u Južnoj Koreji.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

Fotografija vojne municije deli se na društvenim mrežama uz insinuacije i tvrdnje da prikazuje oružje koje su Sjedinjene Države nedavno poslale Izraelu.

Izvor: Screenshot / Facebook

Fotografija nije nastala tokom aktuelnog sukoba na Bliskom istoku. Snimljena je u oktobru 2014. godine i prikazuje bombe izložene u vazduhoplovnoj bazi Kunsan u Južnoj Koreji.

Obrnuta pretraga viralne fotografije pokazala je da je ona objavljena na zvaničnoj veb stranici američke vazduhoplovne baze Kunsan, sa opisom: „Više od 80 bombi Blu-109 i Mark-84 izloženo je u skladištu municije Wolf Pack u vazduhoplovnoj bazi Kunsan, Republika Koreja, nakon uspešnog hitnog uništavanja simulacije municije, 23. oktobra 2014. godine. Wolf Pack Airmen su završili praktičnu obuku za hitno uništavanje municije u vezi sa vežbom Beverly Midnight 15-1. (Fotografija američkog ratnog vazduhoplovstva od starijeg avijatičara Katrine Heikkinen/Objavljeno)”.

*Vazduhoplovna baza Kunsan K-8 je vazdušna baza Sjedinjenih Država koja se nalazi na aerodromu Gunsan, na zapadnoj obali južnokorejskog poluostrva omeđenog Žutim morem. Nalazi se u gradu Gunsan, oko 180 kilometara južno od Seula.

Izvor: Screenshot / Facebook

Ista fotografija sa istim informacijama objavljena je i na veb stranici Javne medijske baze vojske Sjedinjenih Država (US military’s public media database).

U saopštenju za štampu vazduhoplovne baze Kunsan, objavljenom 28. oktobra 2014. godine, navodi se da su timovi rukovali i uništavali municiju i palete sa bombama”. Američka vojska opisuje BLU-109 i MK 84 kao „bombe opšte namene” koje se koriste kao „municija za direktan napad” (Joint Direct Attack Munitions – JDAM).

Business Insider” i korejski mediji takođe su objavili ovu fotografiju u svojim izveštajima sa istim opisom.

***

Sjedinjene Države isporučile su Izraelu više od 70 hiljada komada oružja od 1950. godine”, prema analizi baze podataka o transferu oružja Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira, koju je objavio „Axios”.

Izraelska vlada je 2021. godine potpisala komercijalni ugovor sa američkim avio-kosmičkim gigantom Boingom za isporuku JDAM kompleta. Isporuke su bile zakazane tokom nekoliko godina, ali su se ubrzale otkako je Hamas napao Izrael, izvestio je „Bloomberg” u oktobru 2023. godine.

U izveštaju koji je u decembru 2023. godine objavio „Amnesty Inernational” izneseni su dokazi da je „Izrael koristio JDAM komplete američke proizvodnje u svojim vazdušnim napadima na Gazu”. 

S druge strane, nema dokaza da su Sjedinjene Države slale sličnu municiju Hamasu, navodi „AFP”.