Na pitanje “gde je igla”, odgovor je u “pametnom” špricu

Snimak koji je objavio BBC poslužio je kao rasadnik dezinformacije o lažiranju vakcinisanja jer se na njemu navodno vidi da u jednom trenutku igla nestaje. Radi se, zapravo, o “pametnom” špricu, koji je SZO još 2015. preporučila za upotrebu kako bi se sprečila višekratna upotreba igala, a ujedno i zaštitili zdavstveni radnici od povreda i potencijalnog izlaganja infekciji.

“A gde je igla?” pitanje je koje kruži uz snimak koji je do sada podeljen više od 200 puta na Fejsbuku, između ostalog, i na stranicama koje su poslednjih meseci uredno delile netačne ili iz konteksta istrgnute informacije kao što su Poštovaoci lika i djela dr Branimira Nestorovića i STOP SVETSKIM ZAVERAMA.

Snimak je napravio BBC i prvobitno je objavljen 16. decembra.

Preuzeto sa: maldita.es

Ta medijska kuća se već narednog dana oglasila i negirala da je vakcinisanje lažirano.

“Ovo je autentičan snimak koji prikazuje zdravstvene radnike kako koriste zaštitni špric kod kojeg se igla nakon upotrebe uvlači u telo šprica. Zaštitni špricevi su široko rasprostranjeni u medicini već više od jedne decenije. Oni štite medicinsko osoblje i pacijente od povreda i infekcija”, saopštili su iz BBC-a.

 

Šta kaže SZO?

 

Svetska zdravstvena organizacija je još 2015. godine pozvala države da do 2020. pređu isključivo na upotrebu špriceva kakav vidimo na snimku. 

Novi “pametni” špricevi koje SZO preporučuje za injekcije u mišić ili kožu napravljeni su tako da onemogućavaju ponovnu upotrebu, saopštila je SZO. Kod ovakvih “pametnih” špriceva igla se uvlači u cev šprica nakon ubrizgavanja. Postoje i drugi modeli, poput špriceva koji imaju slabo mesto koje pukne ako korisnik pokuša da iskoristi špric još jednom ili onih s metalnom kopčom koja onemogućava ponovno korišćenje.

Kako funkcioniše ovaj špric / Preuzeto sa: maldita.es

SZO je te špriceve preporučila i kako bi se zaštitilo zdravstveno osoblje od povreda iglom i potencijalnog izlaganja infekciji.

 

Slučaj premijerke Kvinslenda

 

U nastavku objave govori se o slučaju premijerke Kvinslenda u Australiji.

“MORONA cirkus se nastavlja, za one priglupe, verujuće. Za njih se i prave ove predstave. Ko ima i mrvicu pameti, zna šta je na stvari! Guvernerka, ili kako se već oslovljava, Kvinslenda u Australiji, pred kamerama je ‘primila’ vakcinu, ali na način da je medicinska sestra zaboravila da skine plastičnu kapicu sa igle, što su kamere pomno zabeležile. Elita trenutno igra svoju glavnu ulogu u trećerazrednoj predstavi, primerenoj budalama.”

Koliko elaboracija o “morona cirkusu” ima smisla, može se saznati u tekstu u kojem smo izneli dokaze da nije istina da je premijerka Kvinslenda lažirala vakcinaciju protiv gripa.

Naslovna fotogafija: Printscreen/Facebook/Istinomer kolaž