Na mrežama dezinformacije o atentatu na premijera Slovačke

Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica pokrenuo je talas dezinformacija na društvenim mrežama u kojima se tvrdi da je motiv za napad bila Ficova „naklonost teorijama zavere”.
  • Na društvenim mrežama dele se tvrdnje da je britanski medij „Sky News” objavio da je atentat na slovačkog premijera Roberta Fica bio „u potpunosti opravdan, jer je Fico širio opasne teorije zavere”.
  • Nema dokaza da je „Sky News” objavio da je atentat na Fica „opravdan jer je širio teorije zavere”. Tačno da je premijer Slovačke često u javnosti iznosio dezinformacije, ali istraga o pokušaju atentata je još uvek u toku, a trenutno je jedino poznato da je motiv bio političke prirode.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

Nakon pokušaja atentata na premijera Slovačke Roberta Fica 15. maja ove godine, u krugovima teoretičara zavera rasplamsale su se spekulacije o navodnim motivima za napad. Portal „Nulta tačka” objavio je članak u kojem se tvrdi da je britanski medij „Sky News” navodno objavio da je atentat na Fica bio „u potpunosti opravdan”, jer je, kako se navodi u tekstu, premijer Slovačke „verovao u opasne teorije zavere i širio ih”. Sporne tvrdnje dele se i na Fejsbuku.

Nema dokaza da je „Sky News” okarakterisao pokušaj atentata na slovačkog premijera Roberta Fica kao „opravdan”, zato što je Fico „širio opasne teorije zavere”. Tačno da je premijer Slovačke često u javnosti iznosio dezinformacije, ali istraga o atentatu je još u toku, a trenutno je jedino poznato da je motiv bio političke prirode.

Dezinformacije su potekle sa portala „The People’s Voice”, koji kao izvor za sporne tvrdnje navodi izjavu Majkla Klarka, profesora na Odseku za ratne studije na Kraljevskom koledžu u Londonu, koju je „Sky News” emitovao 15. maja. „The People’s Voice” navodi da je „komentator britanskog ‘Sky News’-a bio blizu opravdavanja pokušaja ubistva premijera Roberta Fica”.

Klark je u svom izlaganju za „Sky News” pomenuo da je Ficova politika „proruski orijentisana”, kao i da je imala „razdorni efekat unutar Evropske unije i Slovačke”, te zaključio da „ovakav događaj nije bio iznenađujuć”.

Međutim, ni u jednom trenutku na snimku on ne kaže da je pokušaj atentata na slovačkog premijera bio „potpuno opravdan”, niti pominje da je Fico „širio opasne teorije zavere”.

Takođe, pretraga na veb portalu „Sky News”-a nije pokazala da je ovaj medij objavio bilo kakav sadržaj u kojem piše da je atentat na premijera Slovačke bio „opravdan”.

Klark je za „Rojters” rekao da su citati koje je objavio „The People’s Voice” izmišljeni.

„Nisam rekao ništa slično, čak ni implicitno. Jedna stvar koju sam rekao nekoliko puta u sredu (15. maja, prim.aut.) je da ćemo morati da sačekamo da vidimo da li bi, i u kojoj meri, ovaj događaj mogao da postane ispolitizovan u pokušajima da se manipuliše reakcijama javnosti na njega”, objasnio je Klark u izjavi za „Rojters”.

U viralnim člancima pominje se i da je među motivima za atentat bilo to što „Fico nije podržao Sporazum o pandemijama Svetske zdravstvene organizacije”. 

Tačno je da je slovačka vlada odbila da podrži trenutnu verziju Pandemijskog sporazuma SZO, dok je Fico učestvovao u širenju dezinformacija da će podržavanjem takvog sporazuma Slovačka navodno „izgubiti suverenitet”. 

Međutim, ne postoje dokazi da je to bio motiv za atentat. Zvanični izvori Slovačke do sada su saopštili samo da je motiv za pokušaj ubistva bio „političke prirode”, kao i da postoji mogućnost da napadač „nije delovao sam”.

O manipulativnom tumačenju Pandemijskog sporazuma i netačnim navodima da je cilj uvođenja takvog programa „oduzimanje suvereniteta državama”, pisali smo u februaru ove godine. Kako smo tada objasnili, SZO na svojoj zvaničnoj veb stranici navodi da će „kao i kod svih međunarodnih instrumenata, vlade same odlučivati o aktivnostima u skladu sa sporazumom uzimajući u obzir svoje nacionalne zakone i propise”.

Takođe, tokom pandemije korona virusa, Fico se oštro protivio vakcinaciji, koju je nazvao „farmaceutskim biznisom”, piše „Radio Slobodna Evropa”. Organizovao je antivladine proteste kritikujući vladu i banalizujući kovid 19, zbog čega su ga slovački poslanici u Evropskom parlamentu žestoko kritikovali.

 

***

 

Vlada Slovačke saopštila je 27. maja da se zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica popravlja, prenosi „RSE”. 

Napadač je iz neposredne blizine upucao Fica sa četiri metka dok je premijer pozdravljao pristalice na sednici vlade u slovačkom gradu Handlovi 15. maja. Fico je pogođen u stomak i u teškom stanju je prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, gde je bio podvrgnut višesatnoj operaciji.

„Rojters” piše da je ovaj napad prvi veliki pokušaj ubistva evropskog političkog lidera u više od 20 godina i da je istakao je duboke političke podele u slovačkom društvu.

Policija je osumnjičenog privela na mestu zločina. Juraju C. (71) sud je odredio pritvor, a on je navodno rekao da „želi da povredi, a ne da ubije slovačkog premijera, jer se nije slagao sa politikom njegove vlade”, navodi „RSE”.

***

Robert Fico, čija je stranka Smer-SD pobedila na opštim izborima prošlog septembra, četvorostruki je premijer i politički veteran sa najdužim stažom na čelu vlade, čije je vreme na vlasti obeleženo korupcijskim skandalima i kontroverznim reformama, piše „RSE” u biografskoj analizi o slovačkom premijeru. Kako se navodi u analizi, „tokom sadašnjeg mandata, Fico je izazvao kontroverze zapaljivim komentarima o Ukrajini, pozivajući Kijev da ustupi teritoriju Rusiji kako bi okončao rat – što je Ukrajina više puta odbacivala. Protivio se sankcijama Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, dodajući da će staviti veto na njen ulazak u NATO. Zbog toga je optuživan da vodi spoljnu politiku Slovačke u korist Kremlja”.

On i njegova stranka Smer (Pravac) najčešće su opisivani kao levičarski populisti, mada su ga poredili i sa desničarskim političarima poput premijera Mađarske Viktora Orbana, prenosi „AP”.

Fico je u martu 2018. godine morao da napusti mesto premijera nakon ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice. Kucijak je istraživao korupcijske skandale i potencijalne veze nekih od najviših slovačkih zvaničnika sa italijanskom mafijom, uključujući članove Ficove političke partije. „AP” je u januaru 2020. godine izvestio da je navodni angažovani ubica Miroslav Marček priznao krivicu za ubistvo istraživačkog novinara i njegove verenice u Slovačkoj. Tim povodom u Slovačkoj su održani masovni protesti protiv korupcije, a Fico je bio primoran da podnese ostavku.