Lutak Albertik nije iskorišćen za lažiranje ratnih stradanja u Ukrajini

Morbidan video snimak na kojem dva čoveka obavijaju lepljivom trakom nešto poput drvenog ili gumenog lutka koji izgleda kao ljudsko telo, zaintrigirao je korisnike društvenih mreža nakon što ga je ruska državna televizija emitovala kao dokaz da Ukrajina lažira ratne žrtve. Činjenica je, pak, da se radi o sceni sa snimanja TV serije u Ruskom gradu Vsevološk.

 

Ruski državni informativni kanal Rusija-24 (Россия-24) emitovao je 7. aprila sporni snimak u vestima uz tvrdnju da je ovo propagandna provokacija kojom se Ukrajina redovno služi.

Nakon naše analize uz pomoć InVid alata i obrnute pretrage fotografija, pronašli smo svedočenje osobe koja je prisustvovala snimanju sporne scene. Dokazi koje je objavila, kao i naša dodatna provera geolokacije i drugih detalja, nedvosmisleno potvrđuju da je reč o dezinformaciji.

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

“Desetine falsifikata sa sličnim lutkama pojavljuje se redovno na ukrajinskim Telegram kanalima“, navodi se u izveštaju ruske televizije, ali bez ikakvih dokaza.

Sporni video je 6. aprila objavio i Telegram kanal U_G_M, koji inače objavljuje antiukrajinski, odnosno proruski sadržaj.

 

Foto: Telegram/Screenshot

 

U opisu se navodi da “ukrajinski vojnici prave montirane video snimke kako bi potom za sve okrivili Putina i nalik optužbama za lažiranje stradanja civila u Buči, podmetnuli takve lutke na ulicama Kijeva i Nikolajeva”.

U Srbiji se snimak na društvenim mrežama deli uz konstataciju da se radi o “pripremanju ruskih zločina”.

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

Istina je da je video snimljen u Rusiji, a ne u Ukrajini.

Nastao je 20. marta ove godine tokom snimanja TV serije u ruskom gradu Vsevološk.

Ove informacije javnosti je otkrila Nadežda Kolobajeva, asistentkinja reditelja pomenute serije.

Ona je u nekoliko objava na svom Fejsbuk nalogu objasnila da je ruski državni kanal objavio dezinformaciju.

Kako je navela, “trenutno najpoznatija lutka Ruske Federacije Albertik” lažno je predstavljena kao “ukrajinski lažnjak” (“Украинские фейки”).

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

Kolobajeva je objavila i nekoliko fotografija sa seta, kao i snimak na kojem je zabeležen momenat bacanja lutka sa zgrade.

“Video zapravo prikazuje članove filmske ekipe koji pripremaju lutka za snimanje scene u kojoj ga bacaju sa velike visine, kako bi simulirali pad osobe sa zgrade na parkirani automobil, istakla je Kolobajeva za portal za proveru činjenica “Verify”.

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

Članovi filmske ekipe, koji se vide na snimcima koje je objavila Kolobajeva, nose istu odeću kao i ljudi prikazani u snimku koji je emitovan na kanalu Rusija-24.

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

Ona je u izjavi za ovaj portal izrazila zabrinutost i strah zbog mogućih posledica nakon što je istupila javno i raskrinkala rusku propagandu.

“U Rusiji sam, uplašena sam, ali moram da budem hrabra… Moja lična sudbina nije bitna. Životi Ukrajinaca su važni“, rekla je za “Verify”.

Njenu video izjavu za ovaj portal možete pogledati ovde:

 

 

Kolobajeva je u objavi na Fejsbuku takođe precizirala da se zgrada u Vsevološku nalazi u ulici Lenjingrad broj 10.

Stambeni objekat prikazan na snimku na ovoj adresi zaista se nalazi u pomenutom gradu, zaključio je portal za proveru činjenica “Myth Detector”.

 

Foto: Myth Detector/Screenshot

 

Foto: Myth Detector/Screenshot

 

Foto: Myth Detector/Screenshot

 

Kolobajeva je napomenula u komentarima na Fejsbuku da trenutno ne može da otkrije naziv TV serije.

Naslovna fotografija: Facebook/Screenshot