Logo na kamionima za testiranje na kovid ne prikazuje drevno egipatsko božanstvo smrti

Anubis je egipatski bog mumifikacije i zagrobnog života. Jedno je od najstarijih božanstava Egipta, koje se najverovatnije razvilo iz ranijeg (i mnogo starijeg) boga šakala sa kojim se često meša. Kako i zašto je doveden u vezu s korona virusom?

 

“Satanski korona projekat”, napisao je jedan korisnik Fejsbuka uz priloženi kolaž na kojem vidimo slike kamiona na kojima piše “COVID-19” i ilustraciju drevnog egipatskog boga smrti Anubisa. Nadahnuće za spajanje nespojivog crpi se iz zaokruženog logotipa s misterioznim visokim ušima i njuškom.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Čemu služe ovi kamioni?

Američka kompanija “Aardvark Mobile Health”, koja je zapravo deo korporacije “Aardvark Mobile Tours”, tokom aktuelne pandemije dizajnirala je i proizvela specijalne kamione čija namena je da budu mobilne jedinice za testiranje na kovid 19.

 

Foto: Twitter “Aardvark Mobile Tours”

 

Portparolka kompanije Karolina Lang je za portal FactCheck.org objasnila šta predstavlja sporni logo.

Kako je rekla, u pitanju je glava afričkog mravojeda – Aardvarka, a logo je kreiran još 2007. godine.

 

Foto: Canva

 

“Izvršni direktor Leri Borden izabrao je ‘Aardvark’ za ime kompanije jer se dvostruko slovo ‘A’ stavlja na početak telefonskog imenika”, objasnila je Lang.

Iz kompanije su za AFP istakli da oni ne vezuju nikakav simbolizam za logotip. 

Afrički mravojedi su noćni sisari koji se hrane mravima i termitima.

Anibus je egipatski bog mumifikacije (balzamiranja) i zagrobnog života, kao i bog zaštitnik izgubljenih duša i bespomoćnih, navodi se na sajtu “Enciklopedije svetske istorije”. Jedan je od najstarijih bogova Egipta, koji se najverovatnije razvio iz ranijeg (i mnogo starijeg) boga šakala sa kojim se često meša.

 

Foto: Wikimedia commons

 

Kolaž je, kako piše FactCheck.org, potekao sa “QAnon” Fejsbuk grupa. Bio je viralan na mrežama u SAD, Kanadi, Argentini, Brazilu, Kolumbiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Južnoj Africi i Velikoj Britaniji, prenosi AFP.

Naslovna fotografija: Canva, Istinomer kolaž