Konvoj poljske vojske nije krenuo ka granici, već na proslavu

Na društvenim mrežama deli se fotografija kolone tenkova uz pogrešan kontekst.
tenk, foto: Canva/Ilustracija
Foto: Canva/Ilustracija

  • Korisnici Fejsubuka dele fotografiju kolone tenkova uz tvrdnje da prikazuje poljsku vojsku koja je krenula ka granici sa Belorusijom.
  • Fotografija prikazuje pripremu za proslavu Dana Vojske Poljske, u okviru koje je održana vojna parada.
  • Objave na Fejsbuku su netačne.

Aktuelne tenzije na belorusko-poljskoj granici dodatno su zaoštrene nedavnom odlukom Poljske da pošalje još 10 hiljada vojnika na granicu sa Belorusijom.

Tim povodom, na Fejsbuku se raširila fotografija kolone tenkova uz tvrdnje da prikazuje „poljsku vojsku koja se uputila ka granici sa Belorusijom”.

Screenshot Fejsbuk objave sa fotografijom tenkova, uz tvrdnju da je konvoj poljske vojske krenuo ka granici sa Belorusijom
Foto: Facebook/Screenshot

Tačno je da je na  fotografiji konvoj poljske vojske, međutim, tenkovi se nisu uputili ka granici te države sa Belorusijom, već su se pripremali za vojnu paradu u Varšavi.

Obrnuta pretraga fotografije pokazala je da je ona prvobitno objavljena 13. avgusta ove godine u članku na poljskom portalu “Onet.pl” pod naslovom Ovako se Varšava sprema za Dan vojske Poljske”. U opisu fotografije navodi se da prikazuje „vojnu opremu na generalnoj probi pred paradu 15. avgusta 2023. godine”. Autor fotografije je poljski fotograf Maciej Kruger.

Fotografija tenkova na poljskom portalu, priprema za proslavu Dana Vojske Poljske
Foto: Onet.pl/Screenshot

„Onet.pl” piše da se 15. avgusta obeležava “godišnjica pobedonosne bitke Poljske u ratu sa Sovjetskom Rusijom 1920.” 

„Ovaj dan je 1923. proglašen za Dan vojske Poljske i tako je ostao do 1947. Od 1992. godine, Dan Poljske vojske ponovo se obeležava sredinom avgusta”, navodi „Onet.pl”.

***

Poljska je sve više zabrinuta za pogranično područje otkako su stotine Vagnerovih plaćenika stigle u Belorusiju prošlog meseca na poziv predsednika Aleksandra Lukašenka i nakon pobune koju je predvodio njihov šef Jevgenij Prigožin, izvestio je „Radio Slobodna Evropa” 10. avgusta.

Poljska vlada tvrdi da se borci plaćeničke grupe Vagner, koji su trenutno u Belorusiji, kreću prema granici, piše „BBC”. Varšava tvrdi da su 1. avgusta dva beloruska vojna helikoptera nisko preletela oko dva kilometra njene teritorije u oblasti Bjaloveže. Oružane snage Belorusije su tada održavale vežbu u pograničnoj oblasti. Beloruska vlada je saopštila da „helikopteri Mi-8 i Mi-24 nisu povredili granicu”, opisujući optužbe kao „bapske priče”, prenosi “BBC”.

Ovom temom bavio se i „Faktograf”.