Karlson nije upozorio da SAD spremaju napad na Rusiju – na snimku je pogrešna sinhronizacija

Na društvenim mrežama se raširilo lažno upozorenje konzervativnog američkog komentatora Takera Karlsona o tome da Sjedinjene Države navodno pripremaju napad na Rusiju, kako bi uticale na ovogodišnje predsedničke izbore u SAD.
FB Screenshot

 

  • Korisnici društvenih mreža dele snimak Takera Karlsona sa ruskim audio prevodom, prema kojem Karlson navodno upozorava da „SAD pripremaju napad na Rusiju”, kako bi „uticale na ovogodišnje predsedničke izbore u SAD”.
  • Na snimku je umetnuta netačna sinhronizacija na ruskom jeziku. Karlson na originalnom snimku ne pominje napad Sjedinjenih Država na Rusiju.
  • Reč je o manipulaciji video sadržajem. Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

 

U susret predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama, koji će biti održani 5. novembra ove godine, na društvenim mrežama krenule su da se zahuktavaju i dezinformacije o toj temi.

Viralni snimak konzervativnog američkog komentatora Takera Karlsona na kojem – prema umetnutnoj sinhronizaciji na ruskom jeziku – on navodno upozorava da „SAD pripremaju napad na Rusiju, kako bi uticale na ovogodišnje predsedničke izbore u SAD”, objavljen je na društvenoj mreži X 5. marta ove godine, a zatim se raširio i na Fejsbuku.

Snimak se deli sa opisom: „Tucker Carlson: Danas sam dobio informaciju od izvora CIA-e da SAD u narednim danima planiraju seriju strašnih provokacija protiv Rusije kako bi uticale na predsedničke izbore. Dragi moji ruski prijatelji, izgleda da je Bajden, koji je izgubio razum, spreman da počini užasan zločin nad običnim Rusima. Jutros sam dobio poverljive informacije od poštenih radnika CIA-e i dao sam reč da ću ih objaviti. Ovaj ološ je započeo rat u Ukrajini, digao u vazduh Severni tok, a sada gađa obične Ruse. Ovo objavljujem rizikujući svoj život, ali ne mogu da pomognem. Molim svakog od vas da pročita i proširi ovu informaciju. Fejsbuk, Tviter blokiraju, ruski Telegram je poslednja nada za objavljivanje Bajdenovih zločinačkih planova.Ti i ja imamo samo jedan dan da to uradimo, po planu će se sve desiti 7. marta.”

FB screenshot

Na viralnom snimku umetnut je netačan prevod, odnosno pogrešna sinhronizacija na ruskom jeziku. Karlson na originalnom snimku ne spominje napad Sjedinjenih Država na Rusiju.

Snimak iskorišćen za širenje manipulacija potiče sa Karlsonovog Jutjub kanala „Tucker Carlson Network”, gde je objavljen 26. decembra 2023. godine. Reč je o segmentu iz emisije „Pitaj Takera” (eng. „Ask Tucker”) u kojoj je Karlson, kako se navodi u opisu videa, „delio savete o porodici, braku i seksu”.

Karlson na originalnom snimku ne pominje napad Sjedinjenih Država na Rusiju, niti govori o navodnom planu za uticaj na predstojeće izbore u SAD. Na snimku, takođe, nema reči ni o Bajdenu, a ni o američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA).

Prema sinhronizaciji na ruskom jeziku, odnosno opisu koji se deli uz sporan snimak Karlsona, navodni napad SAD na Rusiju bio je planiran za 7. mart ove godine. Pretraga ključnih reči na internet pretraživačima, međutim, nije uputila na izveštaje o navodnom napadu, odnosno „zločinu” koji se pominje u viralnim objavama.

O ovoj temi pisale su i redakcije „Lead Stories” i „Faktograf”.

***

Taker Karlson je popularni desničarski američki komentator i bivši voditelj sa televizije „Fox News”. Vrhunac popularnosti u Sjedinjenim Državama, Karlson je dostigao između 2016. i 2023. godine kada je vodio uticajnu večernju političku emisiju na „Fox News”-u, koja je povremeno imala više od pet miliona gledalaca. U emisijama je oštro kritikovao administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena i uopšte Demokratske stranke, piše „BBC”.

Taker Karlson je 24. aprila 2023. godine iznenada otpušten iz „Fox News”-a. Razlog otkaza nije zvanično saopšten, ali je američka štampa pisala da je šefa korporacije Ruperta Merdoka na takvu odluku podstakla tužba pokrenuta u vezi sa Karlsonovim izveštajem o napadu pristalica dotadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa na zgradu američkog Kongresa 2021. godine, kao i širenje Trampovih lažnih izjava o tome da je njegov poraz na izborima 2020. godine navodno „rezultat prevare”.

Karlsonov otkaz usledio je šest dana nakon što je Foks korporacija, koja je vlasnik „Fox News” TV kanala, pristala da plati 787,5 miliona dolara proizvođaču mašina za elektronsko glasanje „Dominion Voting Systems”. Firma je podnela tužbu protiv kompanije Foks, optužujući Karlsona da je „izneo klevete”, između ostalog pominjući i „glasačke mašine”.

Nakon što je napustio „Fox News”, Karlson je nastavio da objavljuje na svojoj platformi „Tucker Carlson Network”, kao i na društvenoj mreži X. I dalje ima ogromnu publiku, posebno među pristalicama Republikanske stranke. Karlson i dalje podržava Donalda Trampa, zalaže se za veliko smanjenje ilegalnih migracija u Sjedinjene Države, za striktno poštovanje posedovanja oružja i skeptičan je u vezi sa problemom globalnih klimatskih promena i ideologije o rodnoj ravnopravnosti. Neretko učestvuje u širenju konspiracionih narativa o popularnim političkim temama, a mediji za proveru činjenica opisuju ga kao opasnog dezinformatora.

U februaru ove godine Karlson je posetio Moskvu kako bi intervjuisao predsednika Rusije Vladimira Putina. Intervju, koji je trajao više od dva sata, emitovali su ruski državni mediji, a objavljen je i na Karlsonovoj veb stranici i nalogu na društvenoj mreži X. Tim povodom, na društvenim mrežama raširile su se dezinformacije da je Ukrajina stavila novinara Takera Karlsona na takozvanu „listu za odstrel” nakon njegovog intervjua sa Putinom, kao i da EU „razmatra uvođenje zabrane putovanja Karlsonu”.

Naslovna fotografija: Facebook/Screenshot