Američki kongresman nije rekao da Rusiju treba uništiti zbog pravoslavlja

Brojni domaći portali preneli su nedavno navodnu izjavu američkog kongresmana i demokrate Džejmija Raskina da „Rusiju treba uništiti jer je pravoslavna zemlja”, te naveli da je iznošenjem tog ekstremnog stava on „pozvao na opšti rat”. Činjenica je, međutim, da Raskin to nikada nije rekao. Citat koji je, putem proruskih medija, stigao u Srbiju, zapravo je izgovorio voditelj sa američke „Fox News” televizije Taker Karlson, poznat po širenju konspirativnih narativa.

Sporni citat koji se pogrešno pripisuje američkom kongresmanu i članu Demokratske stranke Džejmiju Raskinu, objavili su brojni domaći portali među kojima su “Alo!”, “Srbin.info”, “24sedam” i “Lajk.rs”. 

Kako su naveli, „američki kongresmen iz Demokratske stranke Džejmi Raskin dotakao se nedavno situacije u Ukrajini i poručio da ‘Rusiju treba uništiti po svaku cenu, jer je pravoslavna zemlja s tradicionalnim vrednostima’.”

Vest o navodnom citatu deli se i na Fejsbuku.

Izvor: FB

Da je spornu izjavu saopštio Raskin, prvobitno su objavili prokremljanski mediji, među kojima su “Russia Today”, “Московский комсомолец” i “Взгляд”.

Foto: Взгляд/Screenshot

Ali činjenica je da američki kongresmen to nikada nije rekao. Sporan citat izgovorio je voditelj sa američke Fox News” televizije Taker Karlson, inače poznat po širenju dezinformacija. 

Klip koji se od početka novembra širi društvenim mrežama u regionu, proruske pristalice ocenjuju kao još jedan dokaz napada Zapada na „hrišćanske“ i „tradicionalne“ vrednosti.

Naime, Karlson je 27. oktobra ove godine, u emisiji na „Fox News” televiziji, negativno komentarisao sankcije koje je Zapad uveo Rusiji.

„Šta bi moglo biti opravdanje za to? Svako ko je obraćao pažnju morao je to da se zapita. E pa, ove nedelje, kongresmen Džejmi Raskin iz Merilenda je odgovorio na to pitanje. Rusija je pravoslavna hrišćanska država sa tradicionalnim društvenim vrednostima i iz tog razloga, mora biti uništena. Bez obzira na cenu koju moramo da platimo. Ovo nije konvencionalni rat. Ovo je džihad. Džejmi Raskin je to rekao glasno, ali mnogi u Vašingtonu se slažu sa njim, obe partije. Želeli bi da odmah vide svetski rat”, rekao je Karlson.

Karlsonova izjava stvara pogrešan utisak da on zapravo citira Raskinove reči, dok u stvari iznosi sopstvenu interpretaciju izjave koju je američki kongresman objavio dva dana ranije. 

Raskin je 25. oktobra objavio zvanično saopštenje u kojem, kako se navodi, „ponovo ističe fundamentalni značaj ukrajinske borbe za nacionalni suverenitet, demokratiju i slobodu”.

On u saopštenju napominje da „Ukrajina svetu daje primer vođenja pravednog, odbrambenog rata protiv imperijalizma”. Kongresmen ističe važnost podrške Ukrajini, rekavši da „pristalice demokratije, bez obzira kako sebe nazivaju, naprednjaci, konzervativci ili liberali, treba da učine sve da obezbede pobedu Ukrajine”. 

U izjavi kongresmena, Rusija je označena kao „agresor i inicijator genocida”, ali nigde se ne tvrdi da Rusiju treba uništiti zbog njenih pravoslavnih vrednosti. Kongresmen napominje da je Rusija „autoritarna zemlja sa antiliberalnim vrednostima”.

„Moskva je trenutno središte korumpirane tiranije, cenzure, autoritarne represije, policijskog nasilja, propagande, vladinih laži i dezinformacija i planiranja ratnih zločina. To je svetski centar antifeminističke, antigej, anti-trans mržnje, kao i domovina teorije zavere. Podržavajući Ukrajinu, mi se suprotstavljamo ovim fašističkim stavovima i podržavamo hitne principe demokratskog pluralizma. Ukrajina, naravno, nije savršena, ali njeno društvo je organizovano na radikalno drugačijim principima demokratije i slobode, zbog čega ruski oligarhijski lideri nastoje da je unište zauvek”, navodi se u saopštenju kongresmana Raskina.

Voditelj sa „Fox News” televizije Taker Karlson je konzervativac i pristalica politike bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Poznat je po širenju dezinformacija i teorija zavere u svojim emisijama.

Od početka rata u Ukrajini, Karlson ponavlja ruske propagandne i dezinformacione narative, zbog čega je bio u centru pažnje ruskih medija, piše gruzijski portal za proveru činjenica “Myth Detector”. Naime, u martu ove godine, američka medijska kuća “Mother Jones” izvestila je da je, prema dokumentima do kojih je došla, „Kremlj naložio vladinim medijima da aktivno prate emitovanje Karslonove emisije”.

 

Naslovna fotografija: Youtube/Screenshot