Francuski poljoprivrednici nisu bacali đubrivo na zgradu ukrajinske ambasade u Parizu

Proruski Telegram kanali proširili su digitalno manipulisan snimak u kom se iznosi paket neistinitih tvrdnji. U snimku se tvrdi da su početkom februara francuski poljoprivrednici u znak protesta bacili đubrivo ispred ambasade Ukrajine u Parizu. Istina je da su poljoprivredici protestovali u decembru prošle godine ispred zgrade regionalnog saveta u Dižonu - ne ukrajinske ambasade u Parizu - zahtevajući bolje uslove subencionisanja, ne i „protiv naroda Ukrajine”.
Izvor: Google maps

Društvenim mrežama se proširio video uz tvrdnje koji, navodno, prikazuje francuske poljoprivrednike koji bacaju seno i stajsko đubrivo na zgradu ambasade Ukrajine u Parizu, nakon što su ih diplomate pozvala na prekid protesta.

Izvor: Screenshot / Facebook

Nijedna tvrdnja iznesena u snimku nije, pak, istinita, te objave sa spornim snimkom ocenjujemo kao dezinformaciju.

Video je prethodno objavljen na nekoliko ruskih Telegram kanala 8. februara. Iako nije moguće sa sigurnošću utvrditi ko je autor manipulisanog snimka, portal EUvsDisinfo je u analizi od 1. februara navodi da su protesti poljoprivrednika postali jedna od glavnih tema ruskih dezinformatora u pokušaju da se zaoštre uočene podele između „običnih ljudi” i takozvanih „briselskih elita“.

Obrnutom pretragom ključnih delova snimka pronašli smo originalni snimak koji je zapravo deo izveštaja Sky News Australia, ne Euronews-a kako je prvobitno naznačeno. Na snimku koji na mrežama kruži najranije od 3. januara 2024. vidi se kako poljoprivrednici bacaju đubrivo ispred Regionalnog saveta regije Burgundija-Franš-Konte u Dižonu.

Praksa targetiranja medija poput BBC-a, CNN-a ili Euronews-a česta je u kreiranju dezinformacija i digitalnih manipulacija poput naknadnih ubacivanja oznaka televizije ili teksta u video, kao što je to slučaj sa spornim videom francuskih poljoprivrednika, ali i kod brojnih drugih zloupotreba vizuelnog identiteta nezavisnih medija koji su bili predmet analiza Istinomera od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Francuski mediji su sredinom decembra takođe izvestili o ovom protestu (France Bleu, 15. decembar 2023.) tokom kojeg su poljoprivrednici osudili kašnjenje u isplatama subvencija.

Izvor: Google maps

Google mape i dostupne fotografije na sajtu agencije Alamy potvrđuju da je zgrada sa snimka zaista sedište Regionalnog saveta u Dižonu, a ne ukrajinske ambasade u Parizu kako se tvrdi u viralnom snimku.

Izvor: Google maps

Dodatno, sporni video nismo mogli da pronađemo ni na sajtu Euronews-a, kao ni na bilo kom od naloga na društvenim mrežama ove televizijske kuće.

Portparol Euronews-a se, međutim, oglasio povodom ovog slučaja navodeći za francuski Observers da je reč o „sofisticiranoj imitaciji stila, vizuelnog identiteta i formata Euronews-a”, dodajući da ovo nije jedinstven slučaj kako su „tokom proteklih dvanaest meseci, naišli na niz sličnih slučajeva u kojima su lažni video snimci Euronews-a kružili društvenim mrežama.”

Izvor: X nalog ambasadora Francuske u Ukrajini, Etienne de Poncins, FB, Telegram

Pismo koje je prikazano na snimku, za koje se navodi da je izazvalo protest ispred ambasade, diplomate su navodno poslale francuskim poljoprivrednicima 7. februara. Međutim, navodni potpis Vadima Omelčenka, ambasadora Ukrajine u Francuskoj, ne poklapa se njegovim potpisom koje smo pronašli u nekoliko javno objavljenih dokumenata.

Trag o postojanju ovog pisma nismo mogli da pronađemo ni na jednom javno dostupnom izvoru, izjavama ambasadora, medijskih izveštaja, niti na zvaničnim nalozima pomenute institucije niti zvaničnika.