Francuska ne gasi internet zbog demonstracija

Tvrdnja, kao ni „saopštenje” da je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova ograničilo pristup internetu tokom nedavnih protesta nisu istiniti. MUP, kao i Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove Francuske su demantovali da je oduka o „gašenju interneta tokom nedavnih protesta” ikada zvanično objavljena.
Internet pretraživač, zastava Francuske; Canva ilustracija
Foto: Canva

Početkom jula, na društvenim mrežama u regionu kružile su teze o ograničavanju „svakog pristupa internetu” širom Francuske.

  • Masovni protesti u Francuskoj povod su za talas dezinformacija na društvenim mrežama.
  • Internetom se raširilo „saopštenje” da je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova ograničilo pristup internetu.
  • Međutim, takvo saopštenje nikada nije objavljeno i tvrdnje o ograničavanju interneta su netačne.

Tvrdnja o zvaničnoj odluci o obustavljanju interneta proširila se nakon što je pripadnik policije usmrtio sedamnaestogodišnjeg Nahela Merzuka tokom saobraćajne kontrole u predgrađu Pariza, a francuska javnost reagovala masovnim protestima širom zemlje.

U sklopu objava o „gašenju nacionalnog interneta u pokušaju da svet vidi šta osvajači rade”, deli se navodno saopštenje francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova što čini da ove tvrdnje bez provere, samo deluju autentičnije.

Navodno saopštenje francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa gašenjem interneta
Foto: Facebook/Screenshot

U navodnom dokumentu MUP-a Francuske se „navodi” da će od 3. jula u pojedinim naseljima biti postavljene privremene restrikcije na pristup internetu kako bi se „sprečila zloupotreba društvenih mreža i online platformi za koordinaciju nelegalnih postupaka i podsticanje nasilja”.

U dokumentu koji kruži društvenim mrežama, najavljuje da će tokom noći biti primenjena „privremena internet ograničenja” u „pojedinim naseljima”.

Fejsbuk objava o gašenju interneta u Francuskoj
Foto: Facebook/Screenshot

Međutim, takvo saopštenje nikada nije objavljeno.

Štaviše, Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske je brzo reagovalo i na svom Tviter nalogu istaklo da je dokument u potpunosti lažan.

Odluka o ograničavanju pristupa internetu od 2. jula 2023 nije doneta“, navodi francuski MUP na Tviteru.

Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove Francuske je 3. jula takođe demantovalo tvrdnje o postojanju bilo kakvom gašenju ili ograničavanju interneta u Francuskoj.

Dodatno, na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova nismo pronašli sporno saopštenje o navodnom ograničavanju pristupa internetu u Francuskoj.

Poslednje saopštenje ministarstva objavljeno je 7. jula 2023. i tiče se poziva ministarstva kompanijama, medijima i zvaničnicima za učešće u nacionalopm projektu „Svi otporni na rizike” (Tous résilients face aux risques) o podizanju svesti građana o prirodnim i tehnološkim rizicima.

Povezan sadržaj

Portal Snopes navodi da postoje i drugi pokazatelji da saopštenju o gašenju interneta nije autentično. U svakom od svojih zvaničnih saopštenja, naziv meseca u datumu je ispisan (jul), dok je u lažnom predstavljen numerički (2/7/2023).

O ovoj dezinformaciji pisale su i kolege iz Raskrinkavanje.ba.