Snimak ne prikazuje požar u Marseju, već u Manili

Snimak koji kruži društvenim mrežama tvrdi da se na njemu prikazuje paljenje biblioteke Alkazar tokom demonstracija u Marseju. Iako je ovo istorijsko zdanje zaista bila meta napada kao odgovor na ubistvo sedamnaestogodišnjeg mladića Nahela Merzuka, konkretno ovaj viralni snimak prikazuje požar Centralne pošte u Manili, glavnom gradu Filipina, u noći između 21. i 22. juna.
Požar u Manili
Foto: Canva / Printscreen / YouTube / Guardian News
  • Viralni snimak ne prikazuje uništavanje Alkazar biblioteke 30. juna, već požar Centralne pošte u Manili od 21. juna.
  • Oba događaja se jesu dogodila, međutim, nije pouzdana informacija ni da je u pobuni demonstranata u Marseju zaista uništeno „milion dokumenata” iz najveće biblioteke u Francuskoj.
  • Događaji poput nemira u Francuskoj izuzetno su plodno tlo za dezinformacije, uključujući masovno deljenje obmanjujućih fotografija i video zapisa.

U opisu snimka koji se širi društvenim mrežama navodi se:

U Marseju migranti zapalili jednu od najvećih biblioteka u Francuskoj. Zbirka biblioteke Alkazar sadržala je skoro milion dokumenata, od kojih je 350.000 bilo u javnom vlasništvu.

Tačno je da se paljenje Alkazar biblioteke zaista desilo 30. juna. Međutim, osim što lokacija sa fotografije ni na koji način ne podseća na biblioteku Alkazar, obrnuta pretraga ključnih kadrova iz snimka, jasno pokazuje da se na ovom snimku ne nalazi jedna od najvećih biblioteka u Francuskoj.

Biblioteka Alkazar je vandalizovana tokom nedavnih nemira u Francuskoj. Prema izveštajima lokalnih medija, demonstranti nisu ušli u samu zgradu biblioteke, prozori i ulazni hol su oštećeni, a požar nije pogodio unutrašnjost zgrade. Biblioteka je ponovo otvorena za javnost 4. jula i procena je da će rad na rekonstrukciji fasade trajati nekoliko meseci.

Tvrdnje iz objava da je biblioteka imala skoro milion dokumenata, od kojih je 350 000 u javnom vlasništvu, srednjovekovnih rukopisa i jedinstvenih dokumenata, izvesno potiču iz članka objavljenog 2019. godine u kojem se diskutovalo o privremenom zatvaranju biblioteke usled najezde stenica.

 

Snimak prikazuje Centralnu poštu u Manili, ne biblioteku u Marseju

 

Događaji poput nemira u Francuskoj izuzetno su plodno tlo za dezinformacije, uključujući masovno deljenje obmanjujućih fotografija i video zapisa.

Snimak koji je 5. jula postao viralan i na našem govornom području, datira od 22. juna i na njemu je zabeležen požar koji je pogodio zgradu Centralne pošte u filipinskoj prestonici. Tamošnji medijski izveštaji prenose informaciju da je požar izbio nešto pre ponoći po lokalnom vremenu u nedelju, 21. juna, kao i da je požar savladan do jutra.

Dve lokacije u Marseju i Manili se, dodatno, vizuelno veoma razlikuju.

Bibilioteka u Marseju je pre požara izgledala ovako, dok je manilska Centralna pošta, istorijsko zdanje sa prepozntljivim svodovima, izgledala ovako.

Snimci požara filipinske pošte takođe jasno i vizuelno opovrgavaju dezinformacije da je reč o „katastrofalnom požaru” biblioteke u Marseju.

O požaru u Manili izvestili su i mediji u Srbiji, poput portala Danas i Insajder.

Kratki video zapisi događaja od 30. juna koji zaista prikazuju paljenje ulaznog hola biblioteke Alkazar, pronašli smo na Tviteru i Reditu.

Više o načinima kako da brzo prepoznate i proverite dezinformacije sa društvenih mreža, obrnutoj pretrazi fotografija, geolokaciji i osnovama digitalne forezike saznajte iz naših fact-checking prečica.