Fotografije sa protesta pilota za novi krug manipulacija

Jedna od upornijih foto-manipulacija koje godinama kruže društvenim mrežama su „piloti koji protestuju zbog kemtrejlsa”. Ovog maja, sporna fotografija je dobila novu, lažnu verziju — piloti su se pobunili zbog akcije „zaprašivanja neba korona virusom“ na koju su, kako teoretičari zavere spekulišu, naterani. Originalna fotografija, pak, prikazuje protest američkih civilnih pilota iz 2011. u kom zahtevaju bolje uslove rade — ne i priznanje da kemtrejlsi postoje niti njihovu pobunu protiv „zaprašivanja”.
Foto: Canva
  • Fotografija pilota koji protestuju „protiv kemtrejlsa” jedna je od upornijih foto-manipulacija u poslednjoj deceniji.
  • Sporna fotografija je dobila novu, lažnu verziju — da su se piloti pobunili zbog akcije „zaprašivanja neba korona virusom“
  • Originalna, neizmenjena fotografija datira iz septembra 2011. godine i prikazuje njujorški protest civilnih pilota kompanija United i Continental, kada su zahtevali bolje uslove rada.

Novi pokušaj da se fotografija protesta pilota stavi u dezinformativini kontekst potekla je sa TikTok naloga otvorenog sredinom maja 2023. godine. Od svega četiri videa na svom profilu, ovaj anonimni TikTok kreator se teoriji zavere o kemtrejlsima posvetio u dva navrata.

Međutim, da je fotografija izmanipulisana, a izvorna stara više od deceniju, dolazimo jednostavnom obrnutom pretragom fotografija.

U ranijoj zloupotrebi ove fotografije pisali smo u decembru prošle godine.

Među pristalicama nekih od najupornijih teorija zavera, najaktivniji su oni koji veruju u postojanje takozvanih kemtrejlsa. Pristalice ove teorije zavere decenijama pokušavaju da daju legitimitet svom uverenju nizom dezinformacija, pseudonaukom i foto manipulacijama.

Grupa od 77 naučnika je 2016. godine objavila detaljan izveštaj o kemtrejls tezi u časopisu Environmental Research Letters. Tako, 98,7 odsto naučnika, tačnije 76 od 77 naučnika, reklo je da ne postoje dokazi o „tajnom atmosferskom programu velikih razmera“. Umesto toga, ustanovili su da se „podaci koji se navode kao dokaz (za takav program) mogu objasniti drugim faktorima, uključujući bolje shvatanje fizike i hemije“. Drugim rečima, dokazi su ukazivali na to da su tragovi očekivani rezultat kretanja aviona kroz hladan atmosferski vazduh.

 

Zahtevi pilota za bolje uslove rada — ne pobuna protiv zaprašivanja koronom

 

Originalna fotografija datira iz septembra 2011. godine i jedna je od prepoznatljivijih fotografija sa njujorškog protesta pilota kompanija United i Continental.

Razlog njihovog nezadovoljstva nisu bili kemtrejlsi, već niske plate i nesigurni uslovi rada sa kojima su se radnici ovih kompanija suočavali.

Opis originalne fotografije čiji je autor Spenser Plat glasi: „Preko 700 pilota Continentala i Uniteda, kojima se pridružuju piloti drugih avio-prevoznika iz Udruženja pilota vazdušnih linija (ALPA), demonstriraju ispred Vol Strita 27. septembra 2011. u Njujorku. Piloti žele da skrenu pažnju na izostanak napretka u pregovorima o zajedničkom kolektivnom ugovoru pilota uoči godišnjice od korporativnog spajanja aviokompanija United i Continental.”

Ostatak fotografija sa protesta dostupne su i dalje u Getty images arhivi i u tamošnjim izveštajima svetskih medija o „pilotskoj Vol Strit okupaciji”.

Na originalnoj fotografiji, za razliku od montirane, piloti nose transparente sa sloganima i fotografijom istorijskog momenta iz 2009. godine („Čudo sa Hadsona”) kada su piloti leta US Airways 1549 iz Nju Jorka do Sijetla, kapetani Čelsi „Sali” Salenberger i Džefri Skajls, spasili sve putnike hitnim prinudnim iskrcavanjem aviona u reci Hadson.

Viralna fotografija je, dakle, digitalno izmenjena i pretpostavlja se da ju je kreirao kontroverzni ilustrator Dejvid Diz, poznat po konspiracionim i antisemitičkim fotomontažama.