Fata Orlović nije umrla tri dana nakon rušenja crkve

Dušebrižnici sa fejsbuka “sahranili su” na ovoj mreži baku Fatu Orlović na čijem je imanju u Konjević Polju nelegalno sagrađena, a zatim i srušena pravoslavna crkva dok je ona bila u izbeglištvu. Žena je, međutim, iako narušenog zdravlja i dalje - živa. 

Vest o rušenju pravoslavne crkve u Konjević polju u Republici Srpskoj imala je podeljene reakcije. Da krenemo od činjenica. Ova crkva je bila izgrađena tokom rata i to na privatnom posedu, tačnije na imanju Fate Orlović koja je bila u izbeglištvu. Evropski sud za ljudska prava doneo je odluku da se crkva ukloni, 2019. godine. Rušenje objekta je bilo zakazano za 1. april 2020, ali ga je pandemija korona virusa odložila.

Pravda je za Fatu tako zadovoljena 5. juna ove godine, ali dvadeset godina duga priča nije se završila rušenjem. Internetom je počela da kruži lažna vest da je ova baka tri dana nakon rušenja crkve preminula.

Jednu od takvih objava podelio je i Saša Borojević, doduše s upozorenjem na relevantnost izvora.

Quote Title
“Fata je posle popijene kafe nakon srušene crkve, doživela infarkt.

Hospitalizovana je odmah isti dan, danas je već preminula.

Ova informacija je došla iz tri izvora...ipak upozoravam na relavantnost izvora.” (Link)

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Jedan od izvora je, sudeći po fotografiji, Instagram profil @odbranacrkve koji je istu već uklonio i objavio fotografiju u kojoj se navodi da je Fata ipak hospitalizovana.

Fotografija bake deljena je i uz opise poput ovih:

“UMRLA JE FATA ORLOVIĆ..!!

Tri njena metra oko oltara,treći dan umire posle rušenja crkve,oko praznika Treće obrtenje glave Sv.Jovana Krstitelja.Inače se crkva po njemu zvala.Slučajnost?Ljudi ne rasipajmo mržnju. Bog je tu da sudi kao što i vidimo.Ničija svetinja se ne dira!!!” (Link)

“Uvek je bilo 'nemoj pa se ne boj'

FATA ORLOVIĆ LIKOVALA ZBOG RUŠENJA PRAVOSLAVNE SVETINJE: 'Nikada nisam popila slađu kafu nego na temeljima srušene crkve' ! ..

BOG DA JOJ DUŠU PROSTI, UMRLA JE FATA ORLOVIĆ, ISKRENO SAUČEŠĆE PORODICI !” (Link)

Nisu izostali ni komentari puni mržnje poput sledećih:

Povezan sadržaj
Miljana Miletić 9. 6. 2021.

Sličnu vest podelio je i Red portal, ali uz opasku da je reč o “zvanično još uvek nepotvrđenoj informaciji”.

Istina je da je ova baka i te kako živa. Ona je samo hospitalizovana 8. juna zbog obolenja povezanog s plućima, ali je sada u stabilnom stanju i oporavlja se. 

 

Naslovna fotografija: Istinomer kolaž (Printscreen/YouTube/TV Podrinje – BiH; Facebook)