Ko veruje u bajke o Dodiku i medama?

Satirična “vest” sa portala Bijeljina News raširila se po portalima i Fejsbuku gde su je mnogi shvatili ozbiljno. U svakom slučaju, u ovoj priči nijedan medved nije povređen, ali ni odlikovan. Za učitavanja političke simbolike svako je individualno odgovoran. 

Sećate li se kako su pre dosta godina mnogi i domaći i strani mediji brujali o “našem” čoveku koji je ubio ajkulu skočivši u more u Šarm el Šeiku? Mnogi od nas su tako saznali za satirični sajt Njuz.net.

Prošla godina pokazala nam je da smo i dalje skloni da poverujemo u mnogo toga, pa i ne čudi da je nekome istinito zvučala i “vest” da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ordenom odlikovao medveda “za velike zasluge u razbijanju neprijateljske NATO vojske”.

Foto: Facebook/Printscreen
“Dodik odlikovao medvjeda sa Manjače ordenom Republike Srpske!

30. maja 2021.04717

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlikovao je danas u Banjaluci medvjeda sa Manjače ordenom Republike Srpske na ogrlici.

Dodik je odlikovao medvjeda za velike zasluge u razbijanju neprijateljske NATO vojske.

Svečanom uručenju odlikovanja u Administrativnom centru Vlade Srpske prisustvovali su svi zvaničnici Republike Srpske i Srbije, kao i ambasador Rusije.

U kratkom obraćanju medijima Dodik je kroz smijeh poručio:

– Jestel vidli šta im uradi međed, šta bi bilo da sam na nji pustio seljake. S ponosom mogu reći da raspolažemo sa oko 2.000 registrovanih međeda koji su u svakom trenutku spremni, za 6 dana mogu biti u Berlinu. Obavio sam razgovor sa Vučićem, poklonićemo Srbiji 6 komada i 2 mladunčeta da ih rasporedi na granice”

Ko bi poverovao da je Milorad Dodik zaista odlikovao medveda? Možda pojedini ljudi koji su ovakvu vest pročitali na  stranicama koje su izostavile jedan sitan, ali bitan podatak – da je njen izvor satirični portal Bijeljina News.

Foto: Bijeljina News/Printscreen

I tu bismo mogli da stavimo tačku na raskrinkavanje, ali priča je previše zanimljiva da bismo se zaustavili ovde.

Radi se, zapravo, o sagi u nastavcima. Priča o medvedu i NATO počinje 24. maja kada Bijeljina News objavljuje izmišljenu vest o haosu na Manjači u kome je medved napao NATO vojnike, a koja završava i u štampanom izdanju Alo novina.

Fekt-čeking portal Raskrinkavanje ukazao je da se priča odnosi na bilateralnu vežbu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država “Brzi odgovor 21”,  koja je održavana na Manjači, u Glamoču i u kasarni i na aerodromu Dubrave kod Tuzle od 12. maja do 2. juna ove godine.

Storija se nastavila informacijom da je okončana potraga i da su “NATO vojnici pronađeni na drvetu u vidno dezorijentisanom stanju!”.

“Na Manjači pronađeni američki vojnici kojima se prije par dana izgubio svaki trak usljed napada medvjeda!

Nekoliko desetina dronova i dva NATO helikoptera danonoćno su češljali teren na Manjači tragajući za trojicom vojnika koji su nestali nakon napada medvjeda.

Potraga se okončala nakon što je dron opazio medvjeda na drvetu iznad kojeg su tri vojnika grlila stablo u vidno iznemoglom i dezorjentisanom stanju. Oni su proveli čitava 4 dana u krošnji drveta na oko 36 km od mjesta nestanka.

Izuzetna fizička sprema i sabranost vojnika došli su do izražaja jer su preživjeli jedući koru od drveta i granje bez lišća. Prema prognozama, jedan sat ih je dijelio od sigurne smrti jer je medo bio nadomak prvog vojnika.

Ipak, potraga je mogla imati tragičan kraj jer se medvjed ugledavši pristiglu pomoć zaletio i prevrnuo oklopno vozilo u kojem pukom srećom niko nije stradao.”

Usledilo je da je “Bajden odlikovao vojnike koji su preživjeli napad medvjeda na Manjači!” , kako je prenelo nekoliko portala, da bi “jagoda na šlagu” bila vest o Dodiku i odlikovanom medvedu.

“Danas je u Bijeloj kući upriličena ceremonija odlikovanja trojice vojnika koji su prošli golgotu na Manjači.

Predsjednik SAD-a Džo Bajden lično je uručio ordenje vojnicima za izuzetan vojni doprinos. Ovo je tek treći put u istoriji SAD-a da predsjednik lično odlikuje vojnike što dovoljno govori o važnosti ovog događaja.

Bajden se potom obratio prisutnim novinarima kojih je bilo nekoliko stotina ispred Bijele kuće:

– Naša tri junaka Ethan, Austin i Noah još jednom su dokazali da je vojska SAD-a najjača na svijetu. Pet dana su proveli u krošnji drveta krijući se od medvjeda, ali i primitivnih domorodaca koji su danonoćno patrolirali i čekali najmanju grešku. Hvala vam junaci.”

Zanimljivo je da Dodik ne da nije dodelio orden medvedu, on je za samu vežbu rekao da nije bila ništa posebno. 

Dobili smo, recimo, satiričnu bajku: Dodik, meda i velika šarena laža…

 

Naslovna fotografija: Istinomer kolaž