Fajzer nije priznao da je proizvodio kovid mutacije radi profita

U najnovijoj optužbi na račun kompanije Fajzer tvrdi se da su isplivali podaci o tome da je kompanija proizvodila opasne kovid mutacije kako bi preventivno razvila nove vakcine. Dezinformaciju je plasirala konzervativna organizacija „Project Veritas”, poznata po svojim obmanjujućim taktikama. Nema dokaza da su se takvi eksperimenti desili.
Izvor: Wikimedia commons

Grupa  „Project Veritas” objavila je 25. januara video snimak koji je podstakao tvrdnje da su  „istraživači kompanije Fajzer, u trci za profitom, pokušali da korona virus učine opasnijim”.

„Project Veritas” je konzervativna, ekstremno desničarska organizacija, poznata po primeni obmanjujućih taktika u kreiranju sadržaja koje plasira. Doprinosi širenju teorija zavera i dezinformacija i postavlja svojevrsne zamke kako bi stvorila negativan publicitet oko svojih meta. Osnovao ju je Džejms O’Kif (James O’Keefe) 2010. godine.

Na spornom snimku prikazan je izvesni Džordan Triston Voker, za koga grupa tvrdi da je zaposlen u Fajzeru, iako za to ne postoje nikakvi dokazi. 

Voker na snimku govori da je kompanija „razmatrala istraživanje koje bi potencijalno mutiralo korona virus koji izaziva bolest kovid 19, u nastojanju da preventivno razvije vakcine”.

Navodnu  „vest” o tome da je Fajzer  „priznao da je proizvodio kovid mutacije” objavili su brojni domaći portali, kao i korisnici Fejsbuka.

Izvor: Screenshot / Facebook

Kompanija Fajzer je u zvaničnom saopštenju objavljenom 27. januara demantovala navedene optužbe.

 „U tekućem razvoju vakcine Pfizer-BioNTech COVID-19, Fajzer nije sproveo povećanje funkcije niti je usmeravao istraživanje evolucije”, istakli su iz kompanije.

„Radeći sa saradnicima, sproveli smo istraživanje gde je originalni virus SARS-CoV-2 korišćen za ekspresiju proteina šiljaka iz novih varijanti koje izazivaju zabrinutost. Ovaj posao se preduzima kada javne zdravstvene vlasti identifikuju novu varijantu zabrinutosti. Ovo istraživanje nam pruža način da brzo procenimo sposobnost postojeće vakcine da indukuje antitela koja neutrališu novoidentifikovanu varijantu zabrinutosti. Zatim ove podatke stavljamo na raspolaganje kroz recenzirane naučne časopise i koristimo ih kao jedan od koraka za utvrđivanje da li je potrebno ažuriranje vakcine,” navodi se u zvaničnom saopštenju Fajzera.

Stručnjaci su za  „PolitiFact” objasnili da pomenuto istraživanje  „povećanja funkcije” podrazumeva da se u procesu patogen učini virulentnijim, odnosno prenosivijim. Međutim, oni su saglasni u tome da nema dokaza da je Fajzer sprovodio tu vrstu istraživanja.

Robert Gari, profesor mikrobiologije i imunologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Tulane rekao je za  „PolitiFact” da se  „ni u jednom delu Fajzerovog saopštenja ne sugeriše da se ovaj eksperiment desio”.

Objasnio je da se slaže sa Fajzerom da je  „malo verovatno da će zamena šiljastih proteina bez druge manipulacije značajno povećati prenosivost ili patologiju.”

Bendžamin Neuman, virolog sa Teksaškog univerziteta  „A&M”, složio se u izjavi za  „AP” sa zaključkom da ništa u Fajzerovom saopštenju ne sugeriše da se dešava istraživanje kojim bi se  „povećala patogenost virusa”, ali je istakao da je saopštenje  „napisano na tehnički način, koji je mogao da bude jasniji za čitaoce koji se ne bave naukom”.

On je pojasnio da kompanija, na osnovu svoje izjave, sprovodi eksperimente kao odgovor na promene koje je virus napravio sam, a ne na bilo kakve promene koje su istraživači napravili na virusu.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia commons