Fajzer jeste platio sudske kazne u vrednosti od preko 2 milijarde dolara, ali kada i zašto?

Sudski sporovi kompanije Fajzer koji su razrešeni još davnih dana, u pojedinim medijima predstavljeni su kao nova vest, bez jasnog navođenja da se radi o različitim parnicama. Manipulativni članci podeljeni su preko pet hiljada puta na Fejsbuku.

 

Fajzer kažnjen sa 2,3 milijarde dolara za MITO LEKARIMA I PREKRIVANJA NUSPOJAVA LEKOVA

Američka farmaceutska kompanija Fajzer mora platiti rekordnih 2,3 milijarde dolara odštete zbog lažnog promovisanja, podmićivanja i prikrivanja nuspojava od uzimanja lijekova. Taj najviši iznos kazne u farmaceutskom sektoru oštar je udarac Fajzeru, ali ujedno i upozorenje američkim kompanijama da ne pribjegavaju neetičkom poslovanju.”

 

 

 

 

O čemu se radi?

 

Kompanija Fajzer se 2009. godine izjasnila krivom za federalnu krivičnu optužbu koja se odnosi na promociju i marketing četiri leka, piše “USA Today”.

Pristala je da plati 2,3 milijarde dolara kao deo nagodbe.

Naime, kompanija “Pharmacia & Upjohn” – ekspozitura kompanije Fajzer – priznala je krivicu za krivično delo kršenja Zakona o hrani, lekovima i kozmetici zbog pogrešnog brendiranja leka protiv bolova Bekstra “sa namerom da prevari ili dovede u zabludu”, navodi Ministarstvo pravde SAD.

Ministarstvo je u saopštenju za javnost navelo da je Fajzer “promovisao prodaju leka Bekstra sa preporukama o načinu upotrebe i doziranju koje je Uprava za hranu i lekove (FDA) izričito odbila da odobri zbog zabrinutosti za bezbednost”.

Kompanija je platila krivičnu kaznu u vrednosti od 1,195 milijardi dolara, a ubrzo je morala da doplati dodatnih 105 miliona.

Lek Bekstra povučen je sa tržišta 2005. godine.

Takođe, Ministarstvo pravde je 2009. godine saopštilo da je Fajzer platio milijardu dolara za rešavanje optužbi za građansko krivično delo prema Zakonu o lažnim tvrdnjama nezakonitog promovisanja Bekstre i tri druga leka: antipsihotika Geodona, antibiotika Zivoksa i leka protiv epilepsije Lirika.

Kompanije je platila kaznu i za optužbu da je nezakonito isplaćivala novac zdravstenim radnicima kako bi ih ohrabrila da prepisuju ove lekove.

Fajzer je negirao većinu optužbi, a krivicu je priznao samo za neprikladnu promociju leka Zivoks.

Ništa od toga, međutim, nije povezano sa utajom dokaza o neželjenim dejstvima lekova.

Zato što je reč o ranijoj optužbi iz 2004. godine.

Tada je kompanija Fajzer pristala da plati 430 miliona dolara u sudskoj nagodbi i izjasnila se krivom za kršenje Zakona o hrani, lekovima i kozmetici jer je promovisala lek Neurontin.

Prema saopštenju Ministarstva pravde SAD, kompanija Varner-Lambert – koju je Fajzer kupio 2000. godinepromovisala je Neurontin uprkos tome što su naučne studije pokazale da nije efikasan.

Prema izveštaju Njujork Tajmsa iz 2008. godine, stručnjaci koji su pregledali dokumentaciju kompanije za tužioce protiv Fajzera, zaključili su da je kompanija manipulisala studijama kako bi one podržavale upotrebu Neurontina.

U saopštenju, Fajzer je rekao da je “u potpunosti sarađivao sa vladom na rešavanju ovog pitanja”, dodajući da manipulacija nije uključivala uobičajenu praksu Fajzera i njegove zaposlene, te da se dogodila pre nego što je Fajzer kupio Varner-Lambert.

Kompanija Fajzer je 2014. godine pristala da plati dodatnih 325 miliona dolara za rešavanje decenijske građanske parnice. Nije se izjasnila krivom.

 

Treba li to sve da nas brine u kontekstu bezbednosti Fajzer vakcine?

 

Naučni dokazi kažu da nema razloga za brigu.

Iako vakcine nisu pomenute u spornim člancima, podsetimo se nekoliko činjenica.

Vakcina kompanije Fajzer prvi put je dobila dozvolu za hitnu upotrebu od Uprave za hranu i lekove (FDA) nakon što je testirana na 40.000 ljudi.

Nakon hitnog odobrenja FDA, Savetodavni komitet za praksu imunizacije američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) takođe je aminovao Fajzer vakcinu, kao i vakcine Moderna i Džonson&Džonson.

Prema CDC-u, sve mRNA vakcine “ispitane su prema istim rigoroznim standardima bezbednosti i efikasnosti kao i sve druge vrste vakcina u Sjedinjenim Državama”.

Dokazi iz kliničkih ispitivanja pokazuju da je Fajzer vakcina 95% efikasna u prevenciji kovida 19.

 

 

Naslovna fotografija: Canva