Direktor Fajzera se vakcinisao, video je iz decembra 2020. godine

Početkom novembra, jedan kanadski portal je objavio kako je izvršni direktor Fajzera Albert Burla uhapšen, što se kao vest proširilo i u našem regionu. Nakon ove lažne vesti, stigla je još jedna dezinformacija u čijem fokusu je Burla. Za “potvrdu” da se on nije vakcinisao iskorišćen je video iz decembra 2020. godine.

“Čuli smo da se još niste vakcinisali. Kada planirate?” pitala je novinarka CNBC-ja izvršnog direktora Fajzera, Alberta Burlu 14. decembra 2020. tri dana nakon što je američka Uprava za hranu i lekove izdala prvo odobrenje za hitnu upotrebu Fajzer Biontek vakcine protiv kovida 19. 

Na ovo pitanje on je odgovorio rečima da će primiti vakcinu što ranije bude mogao, ali da ne želi da izgleda kao da to radi “preko reda” jer je sa svojih 59 godina dobrog zdravlja i ne radi u “prvoj liniji odbrane”. Zbog toga u tom trenutku on nije bio prioritet za vakcinu, rekao je Burla između ostalog, dodavši da će se vakcinisati kada na njega bude došao red, kao i da isto važi i za upravu njegove kompanije. 

Video sa prevodom koji je na Fejsbuku podelio profil Kraljević Marko III potekao je sa društvene mreže TikTok, a u opisu istog ovaj profil piše sledeće:

“ ....FAJZEROV predsednik....

.....

....objasnio zašto mu ne pada na pamet da se vak.ciniše ni on a ni cela ekipa iz upravnog odbora......

Eto....POSLUŠAJTE obavezno.....

...........

budite TV drugima....

rezervni profil: Marko Kraljevic - treci”

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Iako Burla jeste rekao tada da se neće vakcinisati “još uvek”, nigde u klipu on ne kaže da mu to “ne pada na pamet”. U videu Burla objašnjava da se uprava neće vakcinisati odmah samo iz razloga što ne žele da to rade “preko reda”, već u skladu sa tim kada na njih dođe red u odnosu na njihove godine i posao kojim se bave. 

Zanimljivo je, isto tako, što se ovaj video na našem govornom području deli gotovo godinu dana od njegovog nastanka, jer se Burla u međuvremenu vakcinisao. I to ne samo prvom, nego i drugom dozom 10. marta ove godine (što je podelio i na svom Tviter profilu). Stoga, cela priča o nevakcinisanju pada u vodu.

 

A nakon što je primio prvu dozu vakcine, Burla je rekao da se osećao “oslobođeno” i da bi članove porodice savetovao da prime bilo koju vakcinu, ne samo Fajzerovu.

Isto tako, ovu dezinformaciju je USA Today raskrinkao još krajem marta ove godine, nakon što se isti video pojavio na društvenim mrežama. O ovom slučaju je pisao i Reuters u avgustu, kada se na Tviteru počeo deliti link do članka The Jerusalem Post-a u kojem se tvrdilo da je Burla morao da otkaže put u Izrael jer nije bio potpuno vakcinisan, kao i tekstovi sa drugih sajtova.

Međutim, članak The Jerusalem Post-a je bio objavljen još 7. marta, nekoliko dana pre nego što je Burla primio drugu dozu vakcine. 

Stoga su tvitovi poput ovog od 7. avgusta podeljenog više od 2.800 puta u kom se za članak navodi da je “BREAKING REPORT” ipak samo dezinformacije. 

 

Naslovna fotografija: