Dezinformacije o uvođenju „Gejtsove veštačke mRNA soli”

Na društvenim mrežama manipuliše se dokumentom američke Uprave za hranu i lekove (FDA) u ciju širenja dezinformacija o tome da će „mRNA tehnologija ući u lanac snabdevanja hranom”.
Izvor: Printscreen
  • Korisnici Fejsbuka dele tvrdnje da FDA planira da zameni običnu so veštačkom, koja je navodno „prošarana Gejtsovim mRNA hemikalijama”.
  • Posredi je manipulacija dokumentom FDA koji predlaže mogućnost proizvođačima hrane da koriste adekvatnu zamenu za so.
  • Objave na Fejsbuku su obmanjujuće.
  • Netačne su tvrdnje, jer se u predlogu ne spominje da će „obična kuhinjska so biti zamenjena veštačkom koja sadrži mRNA hemikalije”, niti se spominje Bil Gejts.

Nakon dezinformacije o navodnoj kompaniji Bila Gejtsa koja „premazuje prehrambene proizvode koristeći otrovne monogliceride i digliceride”, na Fejsbuku se posredstvom portala raširila navodna vest o tome da „američka Uprava za hranu i lekove (FDA) planira da zameni običnu so veštačkom koja je prošarana Gejtsovim mRNA hemikalijama”.

„FDA tiho planira da zameni većinu soli u Americi novom sintetičkom ‘zamenom soli’ koju je proizveo Bil Gejts i koja će biti prošarana mRNA hemikalijama. Prema izveštajima, FDA se sada zalaže za prelazak sa tradicionalne soli na lažnu so Bila Gejtsa, kao što je navedeno u njihovom predlogu ‘Upotreba zamena za so za smanjenje sadržaja natrijuma u ​​standardizovanoj hrani’”, navode portali „Nulta tačka” i „Epoha”.

Izvor: Screenshot / Facebook

Reč je o dokumentu FDA koji predlaže mogućnost proizvođačima hrane da koriste prethodno odobrenu zamenu za so. U predlogu se ne pominje da će „obična kuhinjska so biti zamenjena veštačkom koja sadrži mRNA hemikalije”, niti se pominje Bil Gejts.

Sporan dokument objavljen je na zvaničnoj veb stranici FDA u martu ove godine pod nazivom „Upotreba zamene za so za smanjenje sadržaja natrijuma u ​​standardizovanoj hrani”. Predlog je potom 10. aprila objavljen u Federalnom registru, zvaničnoj evidenciji promena u propisima američke vlade.

U tekstu predloga piše:

„Uprava za hranu i lekove (FDA) predlaže izmenu naših propisa o standardu identiteta (SOI) koji specificiraju so (natrijum hlorid) kao obavezni ili opcioni sastojak kako bi se dozvolila upotreba zamena soli u standardizovanoj hrani, u cilju smanjenja natrijum sadržaja.”

Povezan sadržaj

Standards of Identity for Food” (SOI) definišu šta je dati prehrambeni proizvod, njegov naziv i sastojke koji se moraju koristiti ili mogu koristiti, a koji moraju biti deklarisani na etiketi. Standardi kvaliteta su samo minimalni standardi i utvrđuju specifikacije za zahteve kvaliteta.

Portparol FDA demantovao je za portal „Lead Stories” sporne tvrdnje o navodnom planu da se „kuhinjska so zameni veštačkom” i razjasnio šta piše u dokumentu:

Ako se ovo predloženo pravilo dovrši i usvoji, neće se zahtevati od proizvođača da zamene so u standardizovanoj hrani. Umesto toga, imajući u vidu mogućnost korišćenja zamene za so, pravilo pruža veću fleksibilnost pri preformulisanju standardizovane hrane da bi se smanjio sadržaj natrijuma. Na proizvođaču bi bilo da odluči da li da izvrši zamenu i koliko natrijum hlorida (soli) može biti zamenjeno sigurnim i odgovarajućim sastojcima. Mera u kojoj se so može zameniti zavisi od sposobnosti zamene soli da zamene funkcije soli u hrani bez ugrožavanja bezbednosti hrane ili nutritivnog kvaliteta hrane”, objasnili su iz FDA i dodali da „mnoge namirnice nemaju standard identiteta i trenutno imaju fleksibilnost da koriste zamenu za so.”

Period za javne komentare na dokument istekao je 8. avgusta, ali, prema vladinim propisima, još uvek se mogu izvršiti dodatne izmene dok se pravilo ne finalizuje.

Dezinformacije o tome da će „mRNA tehnologija ući u lanac snabdevanja hranom” bile su aktuelne na društvenim mrežama i u februaru i junu ove godine.

Ovom temom bavio se i portal „Raskrinkavanje.ba”.