Dele se obmanjujuće tvrdnje o laboratorijski proizvedenom mesu u EU

Na društvenim mrežama dele se netačne tvrdnje da nemački restorani otkupljuju od holandske kompanije meso koje je proizvedeno od životinjskih ćelija uz pomoć 3D tehnologije.
  • U objavama na društvenim mrežama tvrdi se da holandska prehrambena kompanija „Redefine Meat” isporučuje meso proizvedeno od životinjskih ćelija uz pomoć 3D tehnologije nemačkim restoranima.
  • Proizvodi kompanije „Redefine Meat” su isključivo na biljnoj bazi i ne sadrže meso. Evropska unija nije odobrila prodaju mesa proizvedenog od životinjskih ćelija uz pomoć 3D tehnologije na tržištu EU.
  • Objavama na Fejsbuku nedostaje kontekst.

U viralnim objavama na Fejsbuku tvrdi se da „fabrika u Holandiji ‘Redefine Meat’ uz pomoć 3D tehnologije štampa odreske koji su proizvedeni od životinjskih ćelija”, te da ih „isporučuje restoranima u Nemačkoj”.

Dezinformacija sa posta na fejsbuku.

Evropska unija nije odobrila prodaju mesa proizvedenog od životinjskih ćelija uz pomoć 3D tehnologije na tržištu EU. Proizvodi kompanije „Redefine Meat” su isključivo na biljnoj bazi i ne sadrže meso. 

U EU, laboratorijski proizvedeno meso potpada pod Uredbu o novoj hrani i nije odobreno za prodaju. 

Iz Evropske agencija za bezbednost hrane (EFSA) rečeno je za „AFP” da takvi proizvodi moraju biti odobreni u skladu sa odredbama Uredbe o novoj hrani pre nego što mogu da se prodaju na tržištu EU. „Od skoro 300 novih aplikacija za hranu koje smo primili za procenu bezbednosti od primene Uredbe 2018. godine do sada nismo dobili nijednu prijavu za procenu rizika za hranu životinjskog porekla dobijenu iz ćelijskih kultura”, naveli su iz agencije za „AFP”.

*„Nova hrana” se definiše kao hrana koju ljudi nisu konzumirali u značajnoj meri u EU pre 15. maja 1997. godine, kada je na snagu stupila prva Uredba o novoj hrani. „Nova hrana” može biti novorazvijena, inovativna hrana, hrana proizvedena korišćenjem novih tehnologija i proizvodnih procesa, kao i hrana koja se tradicionalno jede ili se jede van EU, navodi se na veb sajtu Evropske komisije.

Izraelska kompanija „Redefine Meat”, koja ima ogranak i u Holandiji, na svojoj veb stranici navodi da su „svi njihovi proizvodi u potpunosti veganski” i dane sadrže sastojke životinjskog porekla”.

Portparol kompanije „Redefine Meat” potvrdio je tu informaciju za „AFP” i rekao da su viralne tvrdnje u kojima se tvrdi da „‘Redefine Meat’ isporučuje meso proizvedeno od životinjskih ćelija uz pomoć 3D tehnologije nemačkim restoranima” dezinformacije.

A kako se pravi meso od životinjskih ćelija?

Laboratorijski proizvedeno meso uzgaja se pomoću životinjskih ćelija koje se mogu dobiti bez ubijanja životinje”, navodi se u izveštaju Istraživačke službe Kongresa Sjedinjenih Država (CRS).

3D meso ili 3D štampano meso je vrsta uzgojenog ili stvorenog mesa napravljenog korišćenjem 3D štampača i tehnika aditivne proizvodnje, zajedno sa veštačkom inteligencijom i naukom o materijalima”, navodi se na veb sajtu izraelskog startapa „SavorEat”, koji se bavi proizvodnjom 3D štampanih biljnih alternativa za meso.

***

Američka Agencija za bezbednost hrane (FDA) saopštila je da je hrana napravljena od kultivisanih životinjskih ćelija bezbedna za ljudsku upotrebu.

Međutim, neke zemlje EU jasno su stavile do znanja da ne žele laboratorijski proizvedeno meso na svojim tržištima. U novembru 2023. italijanska vlada je zabranila meso uzgojeno u laboratoriji, a nekoliko meseci kasnije, mađarski ministar poljoprivrede najavio je da njegova vlada „planira da sledi taj primer”.

U Srbiji za kultivisano meso ne postoji zakonska regulativa, kao ni u ostalim zemljama regiona, piše „BBC”.