Da li je Zaharova izjavila da je Rusija spremna da pošalje tenkove na Kosovo?

Nema dokaza o autentičnosti navodne izjave portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove koja je postala viralna na društvenim mrežama.
zaharova rusko ministarstvo spoljnih poslova screenshot
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije/Screenshot

  • Na Fejsbuku se deli navodni citat portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove o tome da je Rusija navodno spremna da pošalje tenkove na Kosovo ukoliko Srbija to zatraži.
  • Nema dokaza da je Zaharova to zaista izjavila.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.


Marija Zaharova: ‘Rusija je spremna da pošalje tenkove na Kosovo i za tri dana reši situaciju ali država Srbija prvo mora to da zatraži’”, navodi se u viralnim objavama na Tviteru i Fejsbuku.

zaharova fb screenshot

Nema dokaza da je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova to izjavila.

Pretraga ključnih reči na zvaničnoj veb stranici ruskog Ministarstva spoljnih poslova nije pokazala da postoji digitalni dokaz navodne izjave. Do istog zaključka došli smo i pretragom ključnih reči iz spornog citata na gugl pretraživaču.

Zaharova se oglašavala povodom skorašnjih tenzija na Kosovu u više navrata.

Na zvaničnom sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova pronašli smo tri saopštenja koja se tiču aktuelnih dešavanja na Kosovu: 30. maja ove godine objavljen je „Komentar portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove o eskalaciji antisrpskog nasilja na Kosovu”, zatim 9. juna „Odgovor portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove na pitanje medija o dešavanjima na Kosovu” i 15. juna „Komentar portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove o pojačanim terorističkim napadima na Srbe na Kosovu”.

Ni u jednom od navedenih saopštenja ne nalazi se sporan citat.

Zaharova u svim saopštenjima vezano za trenutnu situaciju na Kosovu kritikuje SAD i EU i navodi da „Zapad sprovodi destruktivnu politiku u kosovskom rešenju”, kao i da je „izvor nepotrebnog nasilja i faktor u podizanju tenzija”.

Obratili smo se kabinetu portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova sa pitanjem da li je izjava autentična, ali do objave teksta nismo dobili odgovor.

Marija Vladimirovna Zaharova je, prema podacima iz njene zvanične biografije na veb sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, direktorka Sektora za informisanje i štampu. Ima čin izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ruske Federacije. Nakon diplomiranja, počela je da radi u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije. Radi kao urednik mesečne publikacije „Diplomatski glasnik”. Takođe je bila šef odeljenja za praćenje medija u Odeljenju za informisanje i štampu. Od 2015. godine obavlja funkciju direktorke Odeljenja za informisanje i štampu MIP Rusije. Članica je Kolegijuma Ministarstva spoljnih poslova i Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku Rusije.

***
Ovom temom bavile su se i naše kolege iz redakcije „Raskrinkavanje.me”.

Naslovna fotografija: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije/Screenshot