Ceremonija otvaranja OI u Londonu nije predvidela korona virus

Šta imaju Meri Popins i Lord Voldemor sa korona virusom? Ništa - sem toga da su upleteni u teoriju zavere i da su njihovi likovi poslužili da se ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. prikaže kao ritual kojim je najavljena pandemija kovida-19. 

Ne, ne svedočimo remek delu. Desetominutni video koji je u srpskoj verziji potekao sa kanala You Tube Vladimir Cukic (koji je Jutjub ugasio) deli se na Fejsbuku, a u kojem se tvrdi kako je ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 27. jula 2012. godine bila svojevrsni ritual i predikcija za korona virus je konspirativan i sadrži niz dezinformacija.

 

Virus koji se formira ne postoji u originalnom snimku

 

“Scena otvaranja izgleda kao da se određeni virus formira.”

 

 

Ako samo uporedimo originalni video sa ovim koji se deli na društvenim mrežama, uočićemo da nešto ne štima

 

 

U originalnom videu nema “virusa koji se formira” iznad stadiona u kom se održavala ceremonija. Ovaj fragment je naknadno dodat, odnosno namontiran u video kako bi odgovarao teoriji zavere.

 

Sedišta nisu prazna

 

“Jesu li sva sedišta prazna?” – istaknuto je pitanje iznad snimka koji je lošije rezolucije.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Sedišta su i te kako bila popunjena te 2012, što se može zaključiti na osnovu zvaničnog snimka na profilu Olimpijskih igara na Jutjubu

 

 

Tribute NHS-u i dečjoj književnosti

 

“Koronavirus je u vazduhu”, stoji dalje u opisu videa, dok je u toku deo u kom se pojavljuje Lord Voldemor,  lik iz popularnog britanskog serijala o Hariju Poteru sa svojim magičnim štapićem (a ne sa špricom za vakcinu).

 

 

“Oni dolaze po vašu decu”, navodi se isto u jednom trenutku, dok se u nastavku ceremonije pojavljuju žene obučene kao magična dadilja Meri Popins. 

 

 

Šta se ovde zaista dešavalo? Zašto su na ceremoniji bili bolnički kreveti i šta je predstavljao Lord Voldemor?

Olimpijske igre su ceremonijom slavile britansku istoriju i kulturu. Tako je delom odata počast Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS). Britanska Nacionalna zdravstvena služba svim stanovnicima ove države obezbeđuje besplatnu zdravstvenu zaštitu od Drugog svetskog rata. A kreveti koje smo videli na snimku naknadno su donirani bolnicama u Tunisu.

Ceremonija je bila tribute i britanskoj književnosti posvećenoj deci, pa smo zbog toga videli i Meri Popins i Lorda Voldemora, ali i Kapetana Kuku iz Petra Pana, kao i Kraljicu Srca iz “Alise u Zemlji čuda”.

 

Kraljica Srce, a ne Boris Džonson

 

“Boris Džonson u bolnici? Slučajnost, zar ne?”, vidimo u jednom od narednih kadrova.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Ali, ovo uopšte nije Džonson, u bolničkom krevetu leži Kraljica Srce (fotografija), lik iz “Alise u Zemlji čuda”. To nije sprečilo teoretičare zavere da u ovoj sceni vide premijera Velike Britanije, koji je tokom pandemije bio hospitalizovan jer je bio zaražen kovidom-19.

 

5G i 20 funti

 

Na otvaranju OI navodno možemo videti i 5G toranj, piše u ovom videu, u kojem se još navodi i da se isti taj toranj nalazi i na novoj britanskoj novčanici od 20 funti. 

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Dezinformacija o tome da se na novoj novčanici od 20 funti koja je puštena 20. februara 2020. nalaze 5G toranj i simbol korona virusa, raskrinkana je koliko početkom aprila iste godine. Na novčanici nije nikakva 5G antena, već Margejt svetionik sagrađen 1829. godine.

Povezan sadržaj
Nikolija Čodanović 25. 3. 2020.

 

Otkud Vuhan u Londonu?

 

U jednom trenutku se spominje i Vuhan i to baš u trenutku kada se u kadru pojavljuje žena za koju se može pretpostaviti da je Azijatkinja. Dakle, ova žena, a niti znamo ko je ona, niti da je Kineskinja, nehoteći je upletena u zaveru.

 

Foto: Facebook/Printscreen

***

Ovaj video se, prema pisanju Mythdetector fektčeking portala pojavio primarno 21. aprila prošle godine na kanalu “Исцели Себя Сам”, a nakon toga se proširio u Gruziji na društvenim mrežama. Video se delio i u drugim državama. Na primer, dok su neki fektčeking portali pisali o ovome još maja 2020, Politifact je o tome pisao još u julu, a nedavno i AP i USA Today (pisali su na sličnu temu i početkom godine ovde).

 

Naslovna fotografija: Canva